Noi măsuri pentru sprijinirea fermierilor, propuse de Comisia Europeană: ”Merită să trăiască corect din munca lor”

Marti, 10 Decembrie 2024, ora 17:15
2199 citiri
Noi măsuri pentru sprijinirea fermierilor, propuse de Comisia Europeană: ”Merită să trăiască corect din munca lor”
Comisia Europeană a propus o serie de măsuri în favoarea fermierilor. Foto: iStock

Comisia Europeană a propus, marţi, 10 decembrie o serie de modificări specifice ale cadrului juridic actual stabilit în Regulamentul de instituire a unei organizări comune a pieţelor produselor agricole (OCP) şi într-un nou regulament privind asigurarea respectării normelor la nivel transfrontalier împotriva practicilor comerciale neloiale.

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar, aceste propuneri vizează consolidarea poziţiei fermierilor şi restabilirea încrederii între actorii din lanţul de aprovizionare agroalimentar. Ambele propuneri reflectă în mod direct mai multe recomandări ale dialogului strategic privind viitorul agriculturii UE şi răspund unora dintre cele mai presante provocări cu care se confruntă sectorul agricol.

"Fermierii merită să trăiască corect din munca lor. Aceste modificări specifice vor aduce beneficii fermierilor prin consolidarea contractelor, stimularea şi simplificarea cooperării dintre fermieri, promovarea iniţiativelor voluntare de cooperare în favoarea durabilităţii şi garantarea faptului că fermierii beneficiază cu adevărat de iniţiativele de comercializare a unor lanţuri de aprovizionare echitabile şi scurte către consumatori. În plus, îmbunătăţirea schimburilor dintre autorităţile naţionale de aplicare a legii va fi esenţială pentru a aborda în mod eficace practicile comerciale neloiale şi pentru a asigura un tratament echitabil pentru fermieri şi actorii agroalimentari mai mici din întreaga UE", a declarat comisarul pentru agricultură şi sectorul alimentar, Christophe Hansen, citat în comunicat.

Despre ce mecanisme au discutat oficialii

Modificările anunţate marţi au drept obiectiv consolidarea normelor privind contractele dintre fermieri şi cumpărători, transformarea contractelor scrise într-o obligaţie generală şi îmbunătăţirea modului în care contractele pe termen lung ţin seama de evoluţiile pieţei şi de fluctuaţiile costurilor şi ale condiţiilor economice. De asemenea, a fost introdusă obligativitatea instituirii unor mecanisme de mediere între fermieri şi cumpărătorii acestora. Totodată, este vizată stimularea organizaţiilor de producători şi a asociaţiilor acestora prin îmbunătăţirea puterii lor de negociere, permiţând statelor membre să le acorde mai mult sprijin financiar în cadrul intervenţiilor sectoriale din cadrul PAC şi simplificând normele privind recunoaşterea lor juridică. În plus, Uniunea Europeană va putea să sprijine financiar organizaţiile de producători care ar lua iniţiative private pentru a gestiona crizele.

În paralel, Comisia propune noi norme privind asigurarea respectării normelor la nivel transfrontalier împotriva practicilor comerciale neloiale din cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar interzise de aşa-numita Directivă privind practicile comerciale neloiale. În medie, aproximativ 20% din produsele agricole şi alimentare consumate într-un stat membru provin dintr-un alt stat membru. Este necesar să se consolideze cooperarea dintre autorităţile naţionale de aplicare a legii, în special prin îmbunătăţirea schimbului de informaţii, a investigaţiilor şi a colectării sancţiunilor, se precizează în comunicat.

Potrivit CE, propunerea de marţi privind asigurarea respectării normelor la nivel transfrontalier împotriva practicilor comerciale neloiale va consolida şi mai mult asigurarea respectării normelor împotriva practicilor comerciale neloiale în relaţiile dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar, prin sprijinirea asigurării respectării normelor la nivel transnaţional.

Propunerea introduce norme procedurale privind modul în care această cooperare în cazurile transfrontaliere ar fi realizată. Prin instituirea unui mecanism de asistenţă reciprocă, autorităţile naţionale de aplicare a legii vor avea posibilitatea de a solicita şi de a face schimb de informaţii şi de a solicita unei alte autorităţi de aplicare a legii să ia măsuri de asigurare a respectării legislaţiei în numele lor. Această abordare permite autorităţilor de aplicare a legii să convină asupra lansării unei acţiuni coordonate ori de câte ori există suspiciuni întemeiate privind practici comerciale neloiale pe scară largă cu o dimensiune transfrontalieră. Astfel de investigaţii consolidează protecţia la nivelul UE a fermierilor şi a furnizorilor mici şi mijlocii împotriva practicilor comerciale neloiale din cadrul lanţului de aprovizionare agroalimentar.

Modificările legislative specifice propuse de Comisie la OCP şi noul regulament propus privind aplicarea transfrontalieră a practicilor comerciale neloiale vor fi discutate de Parlamentul European şi de Consiliu în vederea adoptării lor.

TikTok, despre raportul care arată că Elon Musk va cumpăra rețeaua socială: „Nu putem să comentăm o ficțiune pură
TikTok, despre raportul care arată că Elon Musk va cumpăra rețeaua socială: „Nu putem să comentăm o ficțiune pură
TikTok a respins ca fiind „o simplă ficţiune” un raport conform căruia China ar analiza opţiunea de a permite vânzarea operaţiunilor sale din SUA către Elon Musk, potrivit BBC....
Controlerul USB-C al iPhone 15, vulnerabil? Dezvăluiri care ridică întrebări despre securitatea dispozitivelor Apple
Controlerul USB-C al iPhone 15, vulnerabil? Dezvăluiri care ridică întrebări despre securitatea dispozitivelor Apple
În cadrul conferinței de securitate Chaos Communication Congress (38C3), desfășurată în decembrie 2024 la Hamburg, un cercetător cunoscut sub numele de stacksmashing a demonstrat cum...
#ajutor fermieri, #Comisia Europeana, #masuri agricultura , #agricultura
  1. TikTok, despre raportul care arată că Elon Musk va cumpăra rețeaua socială: „Nu putem să comentăm o ficțiune pură
  2. Controlerul USB-C al iPhone 15, vulnerabil? Dezvăluiri care ridică întrebări despre securitatea dispozitivelor Apple
  3. iPhone 17 Pro pregătește upgrade-uri discrete la camere, dar cu un focus pe procesarea software
  4. Oppo Find N5 promite să fie cel mai subțire telefon pliabil din lume. Design compact & performanțe premium
  5. Semne de speranță pentru industria auto. După un an plin de concedieri colective, piața se calmează. „Angajatorii trebuie să investească în atragerea de talente tinere”
  6. Angajații din IT, în fața unor mari schimbări pe piață. „Pozițiile care erau căutate în mod tradițional au început să fie înlocuite”
  7. Ucraina arată cu degetul America: SUA au plătit bani grei Rusiei în timpul războiului, chiar la Moscova
  8. Detaliul important din Samsung Galaxy S25 Ultra care primește un „downgrade” surprinzător! Adio funcționalitate Bluetooth
  9. ANAF a început să impoziteze cu 70% veniturile care nu pot fi justificate. Câți bani au plătit deja românii
  10. Putin stă pe o bombă cu ceas: Prăbușirea puterii președintelui s-a pus în mișcare, după ultima mutare