Pachetul de arme pe care îl primește Ucraina de la Statele Unite ale Americii s-a micșorat în ultimele luni, după ce rezervele de arme și echipamente pe care Pentagonul este dispus să le trimită la Kiev au scăzut. Diminuările vin în mijlocul unor îngrijorări privind impactul negativ asupra pregătirii armatei americane, în timp ce producătorii de arme trag din greu pentru a ține pasul cu cererea imensă creată de războiul contra Rusiei.
Lipsa stocurilor înseamnă că administrația condusă de președintele Joe Biden are fonduri de 6 miliarde de dolari disponibile pentru înarmarea Ucrainei, dar Pentagonul nu ar ce livra, conform spuselor a doi oficiali care au vorbit cu CNN.
„Este vorba despre rezervele pe care le avem pe rafturi, ceea ce cer ucraineni și dacă putem să răspundem acestor cereri cu ceea ce avem în momentul de față” fără a afecta pregătirea armatei, a spus una dintre surse, adăugând că și reaprovizionarea cu muniție este o problemă. În acest context, producătorii de armament măresc ritmul, dar acest proces va dura ani și nu poate răspunde cererii din prezent.
În nouă luni, situația s-a schimbat radical. Iarna trecută, Biden cerea mai mulți bani de la Congres pentru a finanța Ucraina în războiul contra Rusiei. Acum, Pentagonul le-a cerut legiuitorilor să îi acorde mai mult timp pentru a cheltui banii pe care îi are, fonduri care ar urma să expire la finalul acestei luni.
În prezent, companiile de arme produc 40.000 de obuze de artilerie de 155 de milimetri pe lună, mai mult decât dublul nivelului dinaintea războiului. Totuși, producția actuală este la mai puțin de jumătate din ținta de 100.000 de obuze pe lună pe care o are Pentagonul, care va fi atinsă abia peste un an.
Ucraina resimte impactul deficitului de stocuri, potrivit președintelui Volodimir Zelenski. La începutul lunii septembrie, șeful statului ucrainean deplângea faptul că armele ajung prea încet, punctând pericolul unor lipsuri „semnificative” în ajutor militar.
Valoarea fiecărui pachet de ajutor letal trimis către Ucraina a scăzut semnificativ, ajungând la un plafon de 400 de milioane de dolari americani începând cu luna aprilie. În anii trecuți, pachetele se încadrau de multe ori în intervalul de 600-800 de milioane de dolari, în timp ce în ianuarie 2023 contravaloarea ajungea la 2,85 miliarde de dolari.
Un alt oficial american a spus că administrația nu a putut lua din proviziile Departamentului pentru Apărare în primele patru luni ale anului, din cauză că legiuitorii au întârziat în aprobarea finanțării suplimentare. În același timp, SUA încearcă să nu trimită prea mult deodată Ucrainei.