Guvernul pregătește ajutoare de stat de 20 milioane euro pentru fermieri. Ce condiții trebuie să îndeplinească solicitanții

Marti, 18 Ianuarie 2022, ora 18:06
1816 citiri
Guvernul pregătește ajutoare de stat de 20 milioane euro pentru fermieri. Ce condiții trebuie să îndeplinească solicitanții

Guvernul vrea să le acorde fermierilor un ajutor de stat de 96 milioane lei credite de angajament, adică circa 20 milioane euro, arată un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru completarea art.19 din Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, consultat de Ziare.com.

Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin certificat de producător/atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul creșterii animalelor.

”Prin prezentul proiect se stabileşte valoarea totală maximă a ajutorului de stat, pentru anul 2022, de 96.000.000 lei credite de angajament, din care 72.771.000 lei credite bugetare, care se încadrează în plafonul maxim de 759.250.000 lei, aprobat pentru perioada 2015 – 2022 de derulare a schemei de ajutor de stat pentru acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi a costurilor aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului”, arată documentul publicat marți în dezbatere publică de minister.

Repartizarea sumelor pe specii se realizează proporțional cu sumele solicitate prin cererile inițiale anuale, respectiv 41.664.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine și 54.336.000 lei pentru speciile ovine şi caprine, din creditele de angajament și 31.583.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine și 41.188.000 lei pentru speciile ovine şi caprine din creditele bugetare, şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2022.

Solicitanţii ajutorului de stat sunt asociaţii sau organizaţii de crescători de animale care prestează serviciile menționate anterior, acreditate de către Agenția Națională pentru Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu" pentru întocmirea şi menţinerea registrelor genealogice ale raselor de animale şi/sau pentru determinarea calităţii genetice a raselor de animale.

De asemenea, solicitanţii trebuie să încheie cu beneficiarii, crescători de animale, cărora le prestează serviciile menționate anterior contracte care să cuprindă specia, rasa şi numărul de animale, serviciile prestate şi tariful acestora.

Cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutoarelor de stat completate de către solicitanţi, avizate de către ANZ, se depun în perioada 1-15 decembrie a anului precedent celui pentru care se solicită ajutorul de stat la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului.

Citeste si:
The New York Times: Războiul din Ucraina se complică, iar America nu este pregătită
The New York Times: Războiul din Ucraina se complică, iar America nu este pregătită
Senatul SUA a adoptat joi, 19 mai, un pachet de ajutoare de urgență de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, dar cu un grup mic de republicani izolaționiști care critică cu voce tare...
Readucerea irigaţiilor în PNRR, ”obiectiv de țară”. Boloș: ”Trebuie un astfel de acord la nivel de coaliţie”
Readucerea irigaţiilor în PNRR, ”obiectiv de țară”. Boloș: ”Trebuie un astfel de acord la nivel de coaliţie”
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat că readucerea capitoului privind irigaţiile în PNRR ar trebui să fie un obiectiv de ţară, însă acest lucru ar...