Gluma despre liderul Al Qaeda lichidat în Afganistan: “Eu ies un pic pe balcon”. Arma demonică ce l-a sfâșiat silențios după imprudența finală

Miercuri, 03 August 2022, ora 11:38
10579 citiri
Gluma despre liderul Al Qaeda lichidat în Afganistan: “Eu ies un pic pe balcon”. Arma demonică ce l-a sfâșiat silențios după imprudența finală
Casa lui al Zawahiri, unde s-a desfasurat atacul FOTO CNN

Două rachete Hellfire au pus capăt vieții liderului Al Qaeda, Ayman al-Zawahiri, într-un balcon al unei case dintr-un cartier bogat din Kabul, capitala Afganistanului, a anunțat un înalt oficial al administrației americane, citat de CBS.

Rachetele au fost lansate dintr-un vehicul aerian fără pilot, ucigându-l pe loc pe liderul jihadiștilor.

Zawahiri s-a ascuns ani de zile, iar operațiunea de localizare și ucidere a fost rezultatul muncii „răbdătoare și persistente” a comunității de de informații americane, a declarat reporterilor un înalt oficial al administrației Biden, potrivit Reuters.

În acest an, oficialii au identificat că familia lui Zawahiri - soția lui, fiica lui și copiii acesteia- s-au mutat într-o casă conspirativă din Kabul și ulterior l-au identificat pe Zawahiri în aceeași locație.

Mai mult, au apărut informații că Zawahiri ar fi fost un oaspete al liderilor talibani și că vila din Kabul în care trăia ar aparține lui Sirajuddin Haqqani, ministrul de interne al talibanilor, care se regăsește pe lista teroriștilor sancționați de americani, potrivit BBC.

Din luna aprilie 2022, serviciile de informații implicate au putut confirma că al-Zawahiri se află într-adevăr în Kabul. Ulterior, a fost informat președintele Biden și s-a trecut la etapa analizării detaliilor: cine mai locuiește în casă, iluminat, vreme, materiale de construcție și alți factori care ar putea afecta succesul operațiunii. O echipă de avocați a fost consultată în privința posibilității eliminării țintei. După o ultimă ședință care a avut loc pe 25 iulie, Biden a ordonat „un atac aerian precis, adaptat”, cu condiția să minimizeze riscul unor victime civile.

Lovitura finală a fost efectuată în cele din urmă la 9.48 PM ET pe 30 iulie (4.48 ora României, pe 31 iulie) de către o dronă care trage așa-numitele rachete „ninja”.

Greșeala fatală a lui al-Zawahiri a fost c-a ieșit pe balcon, lucru pe care operatorii dronei l-au așteptat cu răbdare. De altfel, în mediul virtual circulă glume despre ultimele cuvinte ale liderului terorist.

Natura atacului asupra lui al-Zawahiri, așa cum este descrisă de un oficial înalt al administrației de la Casa Albă, semnalează că SUA ar fi folosit varianta R9X Hellfire, cunoscută și sub numele de rachetă „Ninja” sau „Flying Ginsu”. Această variantă a fost folosită în trecutul recent pentru a ucide alți lideri extremiști.

R9X Hellfire are șase lame care se rotesc cu viteză mare și se desfășoară înainte de impact - în loc de explozibili convenționali, potrivit Janes, un furnizor de informații din domeniul apărării. Racheta, care cântărește circa 45 de kilograme, străpunge și sfâșie ținta, în loc să o arunce în aer. Designul facilitează eliminarea unei ținte intenționate, reducând în același timp probabilitatea de a provoca victime colaterale.

R9X, care se pare că a fost dezvoltat sub administrația Obama, cu accent pe reducerea victimelor civile, „vine echipat cu un alt tip de încărcătură: un pachet de șase lame lungi care sunt depozitate în interior și sunt lansate prin fante ale rachetei cu câteva secunde înainte de impact, cu certitudinea că zdrobesc orice întâlnesc în cale”, arată o analiză din Wall Street Journal.

Casa Albă nu a împărtășit detalii oficiale despre tipul de rachete Hellfire folosit. Un înalt oficial al administrației care a informat reporterii a spus că atacul l-a ucis doar pe al-Zawahiri, evitând victimele civile și că racheta nu a distrus complet refugiul unde al-Zawahiri se ascundea împreună cu familia sa. Nu este clar dacă rachetele au provocat daune structurale dincolo de terasă. Două surse de informații familiare cu chestiunea au spus că CIA a efectuat atacul.

Rachetele Hellfire sunt rachete aer-sol concepute inițial pentru lovituri anti-blindaj, dar versiunile ulterioare au fost folosite pentru lovituri de precizie cu drone. Producătorul de arme Lockheed Martin a dezvoltat rachetele cu numele „Heliborne, Laser, Fire, and Forget Missile”, care a evoluat în racheta Hellfire, așa cum este cunoscută acum.

Varianta R9X a fost dezvoltată inițial în secret în 2017, potrivit unui ghid de echipamente al armatei americane, și a fost folosită pentru a-l ucide pe Abu Khayr al-Masri, un membru al conducerii Al Qaeda.

Fotografiile de pe rețelele de socializare au arătat că mașina în care se presupune că al-Masri a fost ucis avea daune în habitaclul sedanului Kia, dar nu a afectat blocul motor. Acoperișul a fost distrus pe partea dreaptă a vehiculului.

Varianta Hellfire a devenit cunoscută public după ce a fost folosită în 2019 pentru a-l elimina pe Jamal Ahmad Mohammad Al Badawi, care a fost în spatele bombardamentului USS Cole din 2000.

Wall Street Journal a raportat în 2019 că o armă similară R9X a fost considerată o modalitate alternativă de a-l ucide fostul lider al Al Qaeda Osama bin Laden în 2011, dar oficialii au decis în cele din urmă să folosească luptători din forțele speciale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cel puțin 137 de persoane au murit în urma ploilor abundente care s-au abătut asupra Afganistanului și Pakistanului FOTO/VIDEO
Cel puțin 137 de persoane au murit în urma ploilor abundente care s-au abătut asupra Afganistanului și Pakistanului FOTO/VIDEO
Bilanţul deceselor provocate de furtuni în Afganistan şi Pakistan a crescut la cel puţin 137 în ultimele zile, precipitaţii abundente fiind aşteptate în continuare în unele zone,...
Catastrofă umanitară în Afganistan. Inundațiile au ucis zeci de persoane și au distrus peste 2.600 de case
Catastrofă umanitară în Afganistan. Inundațiile au ucis zeci de persoane și au distrus peste 2.600 de case
Aproximativ 70 de persoane au murit, începând de sâmbătă, în inundaţii şi revărsări de ape în Afganistan, anunţă Departamentul gestionării catastrofelor naturale, relatează AFP....
#Al Qaida, #Afganistan, #Zawahiri, #Zawahiri al Qaida , #al Qaida