Cum a fost dibuit și ucis liderul Al Qaeda Ayman al-Zawahiri. "De fiecare dată când înregistra un videoclip, exista lanțul de custodie"

Marti, 02 August 2022, ora 11:07
77361 citiri
Cum a fost dibuit și ucis liderul Al Qaeda Ayman al-Zawahiri. "De fiecare dată când înregistra un videoclip, exista lanțul de custodie"
Ayman al Zawahiri, alaturi de Osama bin Laden, in 2001 FOTO Al Jazeera via TOI

Moartea liderului Al Qaeda, Ayman al-Zawahiri, din cauza unei lovituri americane cu drone, pune capăt „istoriei sale de crimă și violență împotriva cetățenilor americani”, a declarat președintele Joe Biden luni seară, 1 august.

Detaliile lichidării liderului terorist au fost prezentate în detaliu de administrația americană.

Ayman al-Zawahiri a murit sfâșiat de o armă demonică fiindcă a făcut greșeala să iasă pe balcon.

Zawahiri, în vârstă de 71 de ani, a fost un arhitect cheie al multiplelor atacuri asupra SUA și a fost „profund implicat” în planificarea atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001, a spus Biden.

"Oamenii din întreaga lume nu mai trebuie să se teamă de ucigașul sadic și hotărât. Statele Unite continuă să demonstreze hotărârea și capacitatea noastră de a apăra poporul american împotriva celor care încearcă să ne facă rău", a subliniat Biden.

Cum a ajuns Zawahiri la putere?

Născut în 1951, Zawahiri a crescut într-un cartier de clasă superioară din Cairo, Egipt, fiul unui medic proeminent și nepotul unor savanți renumiți.

Bunicul său, Rabia'a ​​al-Zawahiri, a fost imam la Universitatea al-Azhar din Cairo. Unchiul său, Abdel Rahman Azzam, a fost primul secretar al Ligii Arabe.

Zawahiri a fost închis pentru implicarea sa în asasinarea în 1981 a președintelui egiptean Anwar Sadat.

"Vrem să vorbim lumii întregi. Cine suntem? Cine suntem?" a spus el într-un interviu din închisoare.

În acel moment, Zawahiri, un tânăr medic, era deja un terorist devotat care conspirase să răstoarne guvernul egiptean de ani de zile și voia să-l înlocuiască cu un leadership fundamentalist islamic. El a susținut cu mândrie asasinarea lui Sadat după ce liderul egiptean făcuse pace cu Israelul.

Care a fost relația lui cu Osama bin Laden?

Zawahiri a părăsit Egiptul în 1985 și s-a îndreptat spre Peshawar, Pakistan, unde a lucrat ca chirurg tratând luptătorii care erau angajați împotriva trupelor sovietice în Afganistan.

Aici Zawahiri l-a întâlnit pe bin Laden, un lider mujahedeen proeminent și care a lăsat în urmă o educație privilegiată pentru a se alătura luptei din Afganistan. Cei doi au devenit apropiați, legați prin legătura lor comună ca „arabi afgani”.

După reunirea în Afganistan, bin Laden și Zawahiri au apărut împreună la începutul anului 1998, anunțând formarea Frontului Islamic Mondial pentru Jihadul Împotriva Evreilor și Cruciaților, fuzionând oficial Jihadul Islamic Egiptean și Al Qaeda.

La un moment dat, el a acționat ca medic personal al lui bin Laden. „Colaborăm cu fratele bin Laden”, a spus el în anunțul fuziunii grupării sale teroriste în mai 1998. „Îl cunoaștem de mai bine de 10 ani. Am luptat alături de el aici, în Afganistan”.

Împreună, cei doi lideri ai terorii au semnat o "fatwa", o declarație comună: „Hotărârea de a ucide și de a lupta împotriva americanilor și a aliaților lor, fie că sunt civili sau militari, este o obligație pentru fiecare musulman”.

Ce rol a jucat Zawahiri în atacurile Al Qaeda împotriva SUA?

Atacurile împotriva SUA și a instalațiilor sale au început la scurt timp după fatwa lui Bin Laden și Zawahiri, cu atentatele sinucigașe asupra ambasadelor SUA din Kenya și Tanzania, care au ucis peste 200 de persoane și au rănit peste 5.000.

Apoi, a fost atacul asupra navei USS Cole din Yemen, în octombrie 2000, când jihadiștii sinucigași de pe o barcă s-au detonat, ucigând 17 marinari americani și rănind alți 39.

Punctul culminant al complotului terorist al lui Zawahiri a avut loc pe 11 septembrie 2001, când aproape 3.000 de oameni au fost uciși în atacurile asupra turnurilor gemene ale World Trade Center și asupra Pentagonului. Un al patrulea avion deturnat, care se îndrepta spre Washington, s-a prăbușit pe un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii au ripostat.

Înainte și după atacurile din 11 septembrie, Zawahiri a apărut pe numeroase casete video și audio, cerând atacuri împotriva țintelor occidentale și îndemnând musulmanii să-și susțină cauza.

Unii egipteni credeau că furia lui Zawahiri față de Statele Unite era determinată de ceea ce mulți arabi afgani au simțit că a fost trădarea CIA de a le sprijini cauza, după ce sovieticii au părăsit Afganistanul și țara a alunecat în anarhie tribală.

Alții datează mânia lui Zawahiri în 1998, când oficialii americani au făcut eforturi pentru extrădarea unui număr de membri egipteni ai Jihadului Islamic din Albania pentru a fi judecați în Egipt pentru terorism.

Fratele lui Zawahiri, Mohammad, a declarat pentru CNN în 2012: „Înainte să ne numiți pe mine și pe fratele meu teroriști, să definim sensul. Dacă înseamnă cei care sunt ucigași fără milă, însetați de sânge, atunci nu este vorba despre asta”, a spus el.

„Încercăm doar să recâștigăm unele dintre drepturile noastre care au fost deturnate de puterile occidentale de-a lungul istoriei”.

Când a început Zawahiri să conducă Al Qaeda?

Zawahiri a devenit liderul Al Qaeda după ce forțele americane l-au ucis pe bin Laden în 2011.

El a fost constant în mișcare odată ce invazia Afganistanului condusă de SUA a început după atacurile din 11 septembrie. La un moment dat, el a scăpat de un atac american în regiunea accidentată și muntoasă Tora Bora din Afganistan, un atac în urma căruia soția și copiii săi au fost uciși.

Zawahiri „nu a fost un lider carismatic pe modelul lui bin Laden”, a declarat luni, 1 august, analistul CNN de securitate națională Peter Bergen. „Nu s-a dovedit a fi un lider foarte competent al Al-Qaida. Dar motivul pentru care cred că a fost ucis în Afganistan în weekend a fost că începea să-și asume mult mai multe riscuri”.

„Potrivit Organizației Națiunilor Unite, el a lansat un număr fără precedent de videoclipuri. De fiecare dată când înregistra un videoclip, exista lanțul de custodie al acelui videoclip, îl scoateau de acolo, cineva care face videoclipul”, a continuat Bergen.

„Așa că devenea din ce în ce mai proeminent. Și, cred, mi se pare că acesta ar fi putut foarte bine să fi fost motivul pentru care a fost detectat”.

Într-o informare susținută de un grup de experți al Națiunilor Unite săptămâna trecută, s-a remarcat faptul că confortul sporit și capacitatea de comunicare a lui Zawahiri a coincis cu preluarea de către talibani a Afganistanului și consolidarea puterii aliaților cheie ai al-Qaeda în cadrul administrației lor de facto.

Ultima adresă publică cunoscută a lui Zawahiri a fost un mesaj audio lansat pe 13 iulie de brațul media al Al Qaeda.

Cum l-au eliminat SUA pe Zawahiri?

SUA au întreprins „o operațiune de contraterorism de precizie” în Afganistan, care îl viza pe Zawahiri, care se adăpostea într-o casă sigură din Kabul, a declarat un oficial de rang înalt reporterilor.

Potrivit oficialului, „un atac aerian precis, adaptat” folosind două rachete Hellfire a fost efectuat la 21:48 ET sâmbătă, 30 iulie - 6:18, ora Kabulului - prin atac aerian fără pilot și a fost autorizat de Biden după mai multe săptămâni de consultări cu consilierii săi. Niciun fel de personal american nu se afla la sol în Kabul în momentul atacului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Județul în care Ludovic Orban nu crede că mai sunt angajați fără carnet PSD în instituţiile publice. ”Vă rog să-l trimiteţi la consult”
Județul în care Ludovic Orban nu crede că mai sunt angajați fără carnet PSD în instituţiile publice. ”Vă rog să-l trimiteţi la consult”
Alianţa Dreapta Unită (ADU) şi-a lansat duminică, 14 aprilie, candidaţii pentru alegerile locale de pe 9 iunie. La eveniment a participat și președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban, care...
De ce respinge Ioan Aurel Pop candidatura la alegerile prezidențiale. ”Am fost tentat să intru în politică”
De ce respinge Ioan Aurel Pop candidatura la alegerile prezidențiale. ”Am fost tentat să intru în politică”
Ioan Aurel Pop, unul dintre intelectualii de vârf ai României, a fost invitat de-a lungul timpului de mai multe partide, fie să se alăture unui proiect politic, în calitate de membru, fie să...
#Al Qaida, #al qaeda, #terorist, #11 septembrie, #atac drona, #atac drona al Qaida, #Afganistan , #al Qaida
Comentarii
Poza Maramu1976
Maramu1976
rank 1
Ne-a salvat patrihoțul....
Poza BaronulRed
BaronulRed
rank 3
Mă întreabă vecina de la 3 🤣😂😊!!!