Suma uriașă oferită de SUA ca recompensă pentru prinderea noului lider al Al-Qaida. În ce țară s-ar afla Seif al-Adel

Joi, 16 Februarie 2023, ora 20:14
2505 citiri
Suma uriașă oferită de SUA ca recompensă pentru prinderea noului lider al Al-Qaida. În ce țară s-ar afla Seif al-Adel
Seif al-Adel a fost implicat în atacurile de la 11 septembrie FOTO Twitter

Departamentul de Stat american a anunțat miercuri că oferă 10 milioane de dolari pentru informaţii ce ar putea duce la prinderea noului lider al Al-Qaida, relatează AFP.

Potrivit autorităților americane, noul lider al grupării jihadiste este Seif al-Adel, un fost membru al forţelor speciale egiptene, stabilit în Iran. El a devenit lider al grupării după ce Ayman al-Zawahiri a fost ucis, în vara anului 2022.

Teheranul a reacţionat joi la acest anunţ denunţând o dezinformare şi calificând drept ”rizibil” faptul de a ”lega liderul al-Qaida de Iran”.

”Creatorii al-Qaida şi ai grupării Stat Islamic sunt responsabili de creşterea terorismului în lume”, a declarat într-un tweet ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, acuzând astfel Statele Unite.

Un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane a subliniat miercuri că evaluarea ţării sale este aceeaşi cu cea făcută de ONU - că noul lider de facto al al-Qaida, Seif al-Adel, se află în Iran.

El se referea la un raport al ONU publicat marţi, în care se spune că opinia predominantă în rândul statelor membre este că Seif al-Adel este ”acum liderul de facto al al-Qaeda, reprezentând pentru moment continuitatea”.

Dar, potrivit documentului ONU, gruparea teroristă nu l-a declarat oficial ”emir” pe al-Adel din două motive: în primul rând, pentru că este o chestiune sensibilă cu autorităţile talibane din Afganistan, care nu au vrut să recunoască faptul că Zawahiri a fost ucis de americani într-o casă din Kabul anul trecut. În al doilea rând, tocmai pentru că Seif al-Adel locuieşte în Iran, o ţară predominant şiită, în timp ce al-Qaida este o grupare sunnită.

”Localizarea sa ridică întrebări care apasă asupra ambiţiilor al-Qaida de a-şi afirma pretenţiile de mişcare globală în faţa provocărilor din partea grupării rivale Stat Islamic”, se arată în raportul ONU

Cine este Seif al-Adel

Seif al-Adel, acum în vârstă de 60 de ani, a fost cândva locotenent-colonel în cadrul forţelor speciale egiptene. El este o figură din vechea gardă al-Qaida. A ajutat la construirea capacităţilor operaţionale ale grupării şi a antrenat unii dintre piraţii aerului care au participat la atacurile din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite, potrivit Counter Extremism Project.

El se află în Iran din 2002 sau 2003 şi, deşi iniţial se afla în arest la domiciliu, este posibil ca ulterior să fi făcut călătorii în Pakistan, potrivit lui Ali Soufan, un fost anchetator al FBI. ”Seif este unul dintre cei mai experimentaţi soldaţi profesionişti din mişcarea jihadistă globală, iar corpul său poartă urmele luptei”, a scris acesta în 2021.

Spre deosebire de predecesorii săi ucişi, care şi-au menţinut un profil vizibil, cu apariţii video înflăcărate difuzate în întreaga lume în care ameninţau Statele Unite, experţii spun că Adel a planificat atacuri din umbră, în timp ce a contribuit la transformarea al-Qaida în cel mai letal grup militant din lume.

Există puţine fotografii cu el, în afară de trei imagini - inclusiv o imagine foarte serioasă, alb-negru, cu el pe lista celor mai căutate persoane de către FBI.

Dincolo de operaţiunile din Africa, de taberele sale de antrenament şi de legătura cu uciderea jurnalistului american Daniel Pearl în Pakistan în 2002, potrivit anchetatorilor americani, nu se ştie mare lucru despre Adel.

După atentatele din Africa, fostul locotenent-colonel al armatei egiptene s-a mutat în sud-estul Iranului, unde a trăit sub protecţia Corpului Gărzilor Revoluţionare Islamice din această ţară. El şi alţi lideri al-Qaida au fost plasaţi în arest la domiciliu în aprilie 2003 de către Iran, care l-a eliberat pe el şi pe alţi patru indivizi în schimbul unui diplomat iranian răpit în Yemen.

Fostul agent special FBI Ali Soufan spune că militantul, al cărui nume de război înseamnă ”sabia justiţiei”, este o figură vicleană cu o faţă inexpresivă. Numele său real este Mohammed Salahuddin Zeidan, iar temperamentul său este binecunoscut. Are un limbaj caustic, este înclinat să ameninţe cu violenţa pe oricine îi displace şi pedespseşte lipsa de loialitate rapid şi nemilos. Faţă de subalterni, se manifestă dispreţuitor, chiar brutal. Dar este cunoscut şi ca o sursă de sfaturi avizate. În vremuri trecute, manifesta un oarecare talent pentru fotbal şi o înclinaţie pentru glume.

A fost şeful gărzilor de corp ale lui Osama bin Laden şi antrenor principal al militanţilor

Adel şi-ar fi început lunga carieră sângeroasă în 1981, când a fost suspectat de implicare în asasinarea de către soldaţii islamişti a preşedintelui egiptean Anwar al-Sadat în timpul unei parade militare din Cairo, care era transmisă la televiziune.

Adel, unul dintre puţinii membri rămaşi din vechea gardă a al-Qaida a stat în apropierea conducerii centrale a organizaţiei zeci de ani, spun experţii. El ar avea acum sarcina de a oferi îndrumare strategică organizaţiilor afiliate din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia. Totuşi, unii se întreabă dacă Adel poate deveni un lider eficient al organizaţiei, după ce şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei ca agent operativ şi instructor în taberele de militanţi.

”Abilităţile sale sunt mai potrivite pentru organizarea de operaţiuni armate decât pentru administrarea unei reţele largi de filiale”, subliniază un expert.

Adel a înfiinţat tabere de antrenament pentru organizaţie în Sudan, Pakistan şi Afganistan în anii 1990.

De asemenea, el a jucat un rol în ambuscada elicopterelor americane din Mogadiscio, cunoscută sub numele de incidentul ”Black Hawk Down” din 1993, care a ucis 18 militari americani, spun experţii în securitate. Acest incident a marcat începutul retragerii unei forţe de menţinere a păcii a SUA şi ONU din Somalia.

Adel s-a alăturat altor militanţi arabi care luptau împotriva trupelor de ocupaţie sovietice în Afganistan, unde a condus în cele din urmă o tabără de antrenament înainte de a deveni o figură de rang înalt în al-Qaida.

Este o figură foarte îndrăzneaţă, profesionistă, cu sânge rece, îl descrie Yoram Schweitzer, şeful Programului privind terorismul de la Institutul pentru Studii de Securitate Naţională al Universităţii din Tel Aviv.

Quarterly Report - Editia 4

Prietenii lui Putin care ajută Rusia să răstoarne ordinea mondială condusă de SUA
Prietenii lui Putin care ajută Rusia să răstoarne ordinea mondială condusă de SUA
Vladimir Putin și-a încheiat vizita în China, unde legăturile sale calde cu președintele Xi Jinping au dus la un comerț în plină expansiune și la creșterea coordonării în domeniul...
Cum ar putea pierde UE cursa economică cu SUA. Măsurile care se discută la cel mai înalt nivel
Cum ar putea pierde UE cursa economică cu SUA. Măsurile care se discută la cel mai înalt nivel
Economia Statelor Unite a arătat o redresare mai puternică decât a blocului european, după frâna bruscă pusă de pandemia de coronavirus. Liderii europeni din Occident văd performanțele...
#Al Qaida, #lider, #recompensa, #SUA, #Seif al Adel , #SUA
Comentarii