A fost publicata motivarea admiterii contestatiei in cazul arhiepiscopului Andreicut

   

Curtea de Apel Alba Iulia a admis contestatia arhiepiscopului Andrei Andreicut fata de deciziile CNSAS, care stabileau ca a facut politie politica, intrucat verdictele Consiliului au fost date in baza Legii nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar, care a fost declarata neconforma cu Legea fundamentala de Curtea Constitutionala.

Curtea de Apel Alba Iulia a constatat astfel ca, in speta, continuarea judecatii pe fond in temeiul unei legi declarate neconstitutionale este imposibila.

In motivarea hotararii date de magistrati in litigiul dintre Andrei Andreicut si CNSAS se precizeaza ca magistratii au constatat nulitatea celor doua decizii contestate de arhiepiscop, acestea nemaiputand produce efecte juridice si morale specifice.

"Cum deciziile a caror anulare se solicita au fost emise de CNSAS in exercitarea unei jurisdictii extraordinare interzise de art.126 alin.5 din Constitutie si in baza dispozitiilor unei legi care, in intregul sau, a fost retinuta ca contrara Constitutiei Romaniei, Curtea, avand in
vedere Decizia nr.51/31.01.2008 si art.147 alin.4 din Constitutia Romaniei, va constata nulitatea celor doua decizii contestate", se arata in motivare.

Potrivit documentului, "cum Legea nr.187/1999 a fost declarata neconstitutionala, Curtea nu mai are nicio fundamentare legala care sa permita examinarea capatului de cerere prin care se solicita de catre petent a se constata ca nu a fost colaborator al organelor de securitate ca politie politica, argumentele de fapt si de drept pe care se sprijina acesta putand fi valorificate pe calea dreptului comun sau eventual in temeiul noilor reglementari ce se vor adopta in materie in acord cu principiile Constitutiei Romaniei".

La sfarsitul saptamanii trecute, Curtea de Apel Alba Iulia a admis contestatia depusa, la sfarsitul lunii noiembrie 2007, de IPS Andrei impotriva verdictului de politie politica dat de CNSAS si a constatat nulitatea deciziei nr.2809/13.09.2007 si a deciziei de reexaminare nr.33609/09.10.2007 emise de Consiliu. Hotararea pronuntata de Curtea de Apel Alba Iulia este irevocabila.

Procesul in cauza s-a desfasurat la Curtea de Apel Alba Iulia dupa o procedura speciala, fiind secret. De altfel, hotararea pronuntata de magistratii din Alba Iulia in data de 15 februarie a putut fi facuta publica doar de catre petent, in speta de IPS Andrei.

La solicitarea corespondentului ROMPRES, Biroul de Informare si Relatii Publice al Curtii de Apel Alba Iulia a pus la dispozitie, joi, dupa ce hotararea a fost motivata, un extras din continutul acesteia, in conformitate cu prevederile Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public. Din motivarea facuta publica au fost inlaturate datele exceptate de la accesul la informatiile de interes public.

Inaltul ierarh ortodox a declarat, inca din octombrie 2007, ca va actiona in instanta verdictul dat de Colegiul CNSAS. Andrei Andreicut a sustinut, la acel moment, ca decizia CNSAS a fost "revoltator de nedreapta".

In data de 9 octombrie 2007, Colegiul CNSAS a respins contestatia depusa de episcopul de Alba Iulia la decizia de colaborare cu Securitatea ca politie politica primita anterior de inaltul ierarh.

Arhiepiscopul Andrei Andreicut a primit verdict de colaborare cu Securitatea ca politie politica in urma sedintei Colegiului CNSAS din 13 septembrie. IPS Andrei a anuntat si atunci ca va contesta verdictul, considerand "este o mare nedreptate".

"Am fost invitat la CNSAS in 2001, cand, textual, mi s-a spus ca nu am facut politie politica. Acum, cand am fost invitat din nou, saptamana trecuta, m-am dus, fiind om de buna credinta", a afirmat inaltul ierarh. El a spus, totusi ca, in 1983, a semnat o hartie cu Securitatea, pe care insa nu a onorat-o.

In septembrie 2006, intr-o conferinta de presa, IPS Andrei a recunoscut ca a semnat, cand era preot la Turda, un angajament de colaborare cu Securitatea, sub amenintarea ca altfel va fi arestat, si ca a dat mai multe note informative sub numele de "Ionica".

IPS Andrei a tinut atunci sa sublinieze ca nu a facut politie politica, ca nu a turnat pe nimeni si ca nu facut nimanui rau: "Am semnat angajamentul respectiv, dar nu am turnat pe nimeni si nu am facut politie politica. Am fost victima lor".

Daca, initial, inaltul ierarh a declarat ca a semnat o singura nota informativa sub numele de "Ionica", asa cum era apelat de catre enoriasi, pe parcursul conferintei de presa IPS Andrei Andreicut a spus ca au fost cel putin trei astfel de note si ca e posibil sa mai fi semnat si altele, precizand ca nu mai tine minte.

Arhiepiscopul a declarat ca, in 1983, a fost chemat la militia municipiului Cluj Napoca, unde a fost santajat sub amenintarea cu arestul pentru dare de mita si trafic de influenta: "Mi-au pus in fata o alternativa. Ori semnez, ori ma aresteaza".

"Securitatea a vrut sa insinueze ca i-as fi dat mita avocatului Ion Dobreanu ca un baiat sa intre la seminarul de teologie", a precizat arhiepiscopul.

IPS Andrei recunoaste ca i-a dat avocatului doar un imprumut, care i-a fost returnat dupa patru zile, asa dupa cum a declarat, recent, intr-un interviu, si Ion Dobreanu.

"Securitatea cauta de multa vreme un prilej de a ma prinde si a ma santaja", a afirmat IPS Andrei.

El a povestit ca, pe cand era preot la Turda, securistii i-au interceptat telefonul si i-au pus microfoane in casa.

"De doua ori mi-au intrat in casa. Nu am primit aprobare sa ma transfer de la Turda la Cluj, am dat examen la doctorat la Bucuresti de cinci ori. Mi s-a spus de prima data ca s-a primit porunca de la securitate sa-mi fie micsorata nota ca sa nu intru la doctorat. Erau urmariti si cei care veneau la mine, parintele Nicolae Steinhardt, de exemplu", a mai afirmat IPS Andrei.
Joi, 21 Februarie 2008, ora 23:40
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
Un nou DECES in Alba al unui pacient cu COVID-19: Un barbat de 75 de ani din Tartaria, cu multiple afectiuni
A fost inregistrat un nou deces, la nivelul judetului Alba al unui pacient cu COVID-19, un barbat de ...
LOCURI de MUNCA in judetul Alba: 428 posturi disponibile in Alba Iulia, Aiud, Campeni, Cugir, Blaj, Sebes si Baia de Aries. Oferta completa AJOFM
LOCURI de MUNCA in judetul Alba: 428 posturi disponibile in Alba Iulia, Aiud, Campeni, Cugir, Blaj, ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor