
Atunci când vine vorba despre un zâmbet frumos, toți ne dorim dinți de un alb strălucitor și perfect aliniați. De altfel, tratamentul de albire dentară reprezintă una dintre cele mai frecvent solicitate proceduri în cabinetele și clinicile stomatologice.
Un zâmbet frumos și sănătos este echivalent cu o bună calitate a vieții. În lipsa parțială sau totală a dinților, nu am putea mesteca și digera alimentele pe care le consumăm, am întâmpina dificultăți de vorbire, în timp ce fizionomia ar avea de suferit din cauza asimetriei. Totodată, un zâmbet cu dinți sănătoși ne oferă încredere atât în plan personal, cât și profesional și poate influența major starea noastră de bine.
Totuși, dacă te confrunți cu lipsa parțială sau totală a dinților, poți apela cu încredere la un implant dentar premium, singura soluție de tratament care poate să redea în totalitate funcționalitatea și estetica naturală a danturii. În situația în care dinții tăi sunt neregulați, fațetele dentare pot fi o soluție pentru corectarea zâmbetului atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional.
Însă, dacă dinții tăi sunt galbeni, este foarte probabil să ai nevoie de un periaj profesional pentru curățare și de un tratament de albire dentară efectuat în cabinetul medicului stomatolog.
De ce se îngălbenesc dinții
Medicii stomatologi susțin că principalul "vinovat" pentru îngălbenirea dinților este stilul de viață. Există trei cauze principale pentru dinții galbeni sau pătați:
Factori care contribuie la îngălbenire
Îngălbenirea sau decolorarea dinților poate apărea gradual și este influențată de diferiți factori ce țin, în mare parte, de obiceiurile de viață și de o bună igienă orală. Iată câteva exemple de factori ce contribuie la îngălbenirea dinților:
De ce să eviți albirea dinților acasă
Există mai multe produse în comerț destinate albirii dinților acasă, precum paste de dinți, benzi și geluri speciale care conțin o concentrație de 3 până la 20% peroxid (carbamidă sau peroxid de hidrogen), în timp ce substanțele folosite în cabinetul stomatologic au o concentrație cuprinsă între 15 - 43% peroxid.
În general, un produs de albire a dinților acasă este ușor de aplicat, accesibil și trebuie folosit conform instrucțiunilor, pentru a observa rezultate relativ eficiente. Însă, kit-urile de albire dentară nu sunt recomandate de medicii stomatologi, deoarece folosirea acestora pe termen lung poate provoca sensibilitate la nivelul dinților și gingiei, în special cele cu o calitate îndoielnică.
Deși este mai costisitoare, o albire dinti profesională, realizată de un medic stomatolog, este cea mai bună soluție, dacă îți dorești dinți albi și strălucitori.
Avantajele albirii la cabinet
O albire dentară profesională realizată în cabinetul medicului stomatolog reprezintă cea mai simplă, sigură și eficientă metodă de a te bucura de un zâmbet imaculat și mult visat.
În plus, aceasta este o procedură de estetică dentară din ce în ce mai populară și, pe bună dreptate, deoarece redă pacienților o stare de bine și confort, dar și mai multă încredere în sine datorită beneficiilor de ordin estetic.
Medicii stomatologi recomandă albirea profesională după vârsta de 18 ani, atunci când pulpa dentară este complet dezvoltată.
În funcție de tehnologia de albire dentară aleasă împreună cu medicul stomatolog, aceasta poate fi realizată cu ajutorul unei lămpi speciale, cu laserul sau prin aplicarea unor gutiere personalizate ce conțin 16% peroxid de hidrogen.
O albire profesională a dinților realizată în cabinet prezintă mai multe avantaje: