De ce să apelezi la un profesionist pentru a-ți albi dinții

Advertorial
Marti, 05 Iulie 2022, ora 18:45
2470 citiri
De ce să apelezi la un profesionist pentru a-ți albi dinții

Atunci când vine vorba despre un zâmbet frumos, toți ne dorim dinți de un alb strălucitor și perfect aliniați. De altfel, tratamentul de albire dentară reprezintă una dintre cele mai frecvent solicitate proceduri în cabinetele și clinicile stomatologice.

Un zâmbet frumos și sănătos este echivalent cu o bună calitate a vieții. În lipsa parțială sau totală a dinților, nu am putea mesteca și digera alimentele pe care le consumăm, am întâmpina dificultăți de vorbire, în timp ce fizionomia ar avea de suferit din cauza asimetriei. Totodată, un zâmbet cu dinți sănătoși ne oferă încredere atât în plan personal, cât și profesional și poate influența major starea noastră de bine.

Totuși, dacă te confrunți cu lipsa parțială sau totală a dinților, poți apela cu încredere la un implant dentar premium, singura soluție de tratament care poate să redea în totalitate funcționalitatea și estetica naturală a danturii. În situația în care dinții tăi sunt neregulați, fațetele dentare pot fi o soluție pentru corectarea zâmbetului atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional.

Însă, dacă dinții tăi sunt galbeni, este foarte probabil să ai nevoie de un periaj profesional pentru curățare și de un tratament de albire dentară efectuat în cabinetul medicului stomatolog.

De ce se îngălbenesc dinții

Medicii stomatologi susțin că principalul "vinovat" pentru îngălbenirea dinților este stilul de viață. Există trei cauze principale pentru dinții galbeni sau pătați:

 • Extrinseci - îngălbenirea dinților este provocată de elemente care vin în contact cu dinții;
 • Intrinseci - decolorarea dinților poate fi cauzată de ceva din structura interioară a dintelui (dentina) sau din organism;
 • Cauze legate de vârstă.

Factori care contribuie la îngălbenire

Îngălbenirea sau decolorarea dinților poate apărea gradual și este influențată de diferiți factori ce țin, în mare parte, de obiceiurile de viață și de o bună igienă orală. Iată câteva exemple de factori ce contribuie la îngălbenirea dinților:

 • Genetica. Dacă dinții unuia dintre părinți sunt mai galbeni în mod natural, atunci este posibil ca și copilul să moștenească o nuanță similară;
 • Dieta. Anumite alimente și băuturi colorate conțin cantități mari de taninuri, așa cum sunt vinul roșu sau afinele, de exemplu. Astfel, una dintre cele mai frecvente cauze ale decolorării dinților este și consumul de cafea, ceai negru și vin. Aceste substanțe pătrund în smalțul dinților și pot provoca decolorarea sau pătarea lor pe termen lung;
 • Fumatul. Fumatul reprezintă una dintre principalele cauze ale dinților galbeni și ai celor cu pete maro. Dacă ești fumător și îți dorești dinți mai albi, este recomandat să renunți la fumat și să adopți o rutină de igienă dentară corectă, care să includă periaj dentar de două ori pe zi, dimineața și seara, timp de cel puțin două minute, să folosești ață dentară înainte de periajul dinților și să-ți clătești gura cu o apă de gură destinată albirii dinților;
 • Unele boli. Anumite afecțiuni medicale sau medicamente pot cauza, de asemenea, îngălbenirea dinților. De exemplu, pacienții care fac chimioterapie pot observa schimbarea culorii dinților sau decolorarea lor. De asemenea, medicamentele pentru astm sau hipertensiune arterială pot provoca pătarea dinților;
 • Lipsa igienei orale. Un periaj realizat corect și regulat elimină placa bacteriană și previne formarea de tartru, o peliculă gălbuie ce acoperă treptat dinții și gingiile, dacă acestea nu sunt curățate corespunzător;
 • Fluorul. Expunerea excesivă la fluor poate provoca pătarea dinților, în special la copii. Procesul de albire al dinților pătați de expunerea la fluor din apă, de exemplu, trebuie realizat sub supravegherea medicului stomatolog;
 • Înaintarea în vârstă. Dacă sunt neglijate, petele de pe dinți pot deveni din ce în ce mai evidente de-a lungul anilor. De asemenea, dinții pot căpăta un aspect mai galben pe măsură ce îmbătrânim, deoarece smalțul acestora devine din ce în ce mai fragil, permitând dentinei să iasă în evidență.

De ce să eviți albirea dinților acasă

Există mai multe produse în comerț destinate albirii dinților acasă, precum paste de dinți, benzi și geluri speciale care conțin o concentrație de 3 până la 20% peroxid (carbamidă sau peroxid de hidrogen), în timp ce substanțele folosite în cabinetul stomatologic au o concentrație cuprinsă între 15 - 43% peroxid.

În general, un produs de albire a dinților acasă este ușor de aplicat, accesibil și trebuie folosit conform instrucțiunilor, pentru a observa rezultate relativ eficiente. Însă, kit-urile de albire dentară nu sunt recomandate de medicii stomatologi, deoarece folosirea acestora pe termen lung poate provoca sensibilitate la nivelul dinților și gingiei, în special cele cu o calitate îndoielnică.

Deși este mai costisitoare, o albire dinti profesională, realizată de un medic stomatolog, este cea mai bună soluție, dacă îți dorești dinți albi și strălucitori.

Avantajele albirii la cabinet

O albire dentară profesională realizată în cabinetul medicului stomatolog reprezintă cea mai simplă, sigură și eficientă metodă de a te bucura de un zâmbet imaculat și mult visat.

În plus, aceasta este o procedură de estetică dentară din ce în ce mai populară și, pe bună dreptate, deoarece redă pacienților o stare de bine și confort, dar și mai multă încredere în sine datorită beneficiilor de ordin estetic.

Medicii stomatologi recomandă albirea profesională după vârsta de 18 ani, atunci când pulpa dentară este complet dezvoltată.

În funcție de tehnologia de albire dentară aleasă împreună cu medicul stomatolog, aceasta poate fi realizată cu ajutorul unei lămpi speciale, cu laserul sau prin aplicarea unor gutiere personalizate ce conțin 16% peroxid de hidrogen.

O albire profesională a dinților realizată în cabinet prezintă mai multe avantaje:

 • Rezultate cu efect imediat;
 • Dinții își păstrează albul un timp mai îndelungat, până la 2 ani, în funcție de obiceiurile și igiena orală a pacientului;
 • Nu provoacă sensibiltate;
 • Structura și smalțul dinților nu sunt afectate;
 • Procedura durează până la o oră;
 • Nu prezintă riscuri.

Citeste si:
Ministerul Transporturilor vrea să mai cumpere încă 20 de trenuri electrice. Pe ce trasee vor circula
Ministerul Transporturilor vrea să mai cumpere încă 20 de trenuri electrice. Pe ce trasee vor circula
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat miercuri, 10 august, că începe o nouă licitaţie pentru încă 20 trenuri electrice de lung parcurs. ”Autoritatea pentru Reformă...
Nicușor Dan nu se teme de o nouă confruntare cu Gabriela Firea: ”A fost un administrator foarte, foarte slab al Bucureştiului”
Nicușor Dan nu se teme de o nouă confruntare cu Gabriela Firea: ”A fost un administrator foarte, foarte slab al Bucureştiului”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat miercuri, 10 august, că nu s-ar teme de o nouă confruntare cu Gabriela Firea dacă ar candida pentru un nou mandat, amintind că fostul edil a lăsat...