Un expert de la Universitatea Plymouth din Marea Britanie, profesorul Ashwin Dhanda a constatat cu stupoare că unele persoane nu știu un lucru foarte important privind sănătatea lor. El a descoperit că cel mai mare organ intern din corpul uman, ficatul, este primul care ”vede” alcoolul pe care oamenii l-au consumat, însă efectul băuturii peste limită asupra lor este catastrofal pe termen lung.
Acest obicei duce la ciroză și de multe ori la deces, însă lucru care poate fi evitat dacă se face o pauză de la consumul de alcool, timp de 3 zile pe săptămână.
Ficatul, care este atacat zilnic cu alcool de către unii oameni, chiar inconștient, este util pentru sute de procese ale corpului, inclusiv descompunerea toxinelor din organism, precum alcoolul. Acesta este cel mai sensibil la efectele alcoolului, potrivit Science Alert.
Pentru început, alcoolul face ficatul gras. Această grăsime provoacă inflamarea lui. Ca răspuns, încearcă să se vindece singur, producând țesut cicatricial. Dacă acest lucru continuă necontrolat, întregul ficat poate deveni o plasă de cicatrici cu mici insule de ficat „bun” între ele – ciroză, susține profesorul de la Universitatea Plymouth, Marea Britanie.
În stadiile târzii ale cirozei, oamenii pot dezvolta icter, se pot umfla cu lichid și pot deveni somnoroși și confuzi. Acest lucru este grav și poate fi fatal, ducând la deces.
Cele mai multe persoane care beau în mod regulat mai mult decât limita recomandată de 14 unități de alcool pe săptămână (aproximativ șase halbe de bere cu tărie normală [4% ABV] sau aproximativ șase pahare medii [175 ml] de vin [14% ABV]) vor avea o cantitate mare de alcool. Consumul de alcool pe termen lung și intens crește riscul de a dezvolta ciroză.
Dar, din fericire, există și vești bune. La persoanele cu ficat gras, după doar două-trei săptămâni de renunțare la alcool, ficatul se poate vindeca și arată și funcționează ca nou.
Pentru persoanele cu inflamație hepatică sau cicatrici ușoare, chiar și în decurs de șapte zile de la renunțarea la alcool, există reduceri vizibile ale grăsimii hepatice, inflamației și cicatricilor. Oprirea consumului de alcool timp de câteva luni permite ficatului să se vindece și să revină la normal.
La băutorii mari cu cicatrici mai severe sau insuficiență hepatică, renunțarea la alcool timp de câțiva ani reduce riscul de a agrava insuficiența hepatică și de deces. Cu toate acestea, persoanele care beau mult pot fi dependente fizic de alcool, iar oprirea bruscă poate provoca sevraj.
În forma sa ușoară, provoacă frisoane și transpirații. Dar, dacă este gravă, poate provoca halucinații, crize și chiar moarte. Renunțarea la băutură are, de asemenea, efecte pozitive asupra somnului, funcției creierului și tensiunii arteriale.
Evitarea consumului de alcool pe perioade lungi reduce, de asemenea, riscul apariției mai multor tipuri de cancer (inclusiv al ficatului, pancreasului și colonului) și riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Dacă doriți să vă îngrijiți ficatul, beți cu moderație și aveți două până la trei zile fără alcool în fiecare săptămână. În acest fel, nu va trebui să vă bazați pe puterea magică de auto-vindecare a ficatului pentru a rămâne sănătoși, susține profesorul britanic.