Viclenia cârciumarului de la Capelă care a omorât cinci oameni cu ”țuica la un leu”. Cum vrea să scape de cei șase ani de închisoare

Vineri, 27 Ianuarie 2023, ora 03:40
13215 citiri
Viclenia cârciumarului de la Capelă care a omorât cinci oameni cu ”țuica la un leu”. Cum vrea să scape de cei șase ani de închisoare
Ion Bîrlică rămâne cu închisoare de șase ani deși a încercat să scape de pedeapsă invocând prescripția faptelor FOTO / captură video stirileprotv.ro

Ion Bîrlică, cârciumarul din Comarnic, condamnat printr-o sentință definitivă a Curții de Apel Ploiești la șase ani și patru luni de închisoare cu executare, pentru ucidere din culpă în formă calificată, acuză că a fost pedepsit pe nedrept.

Bîrlică a depus o contestație în anulare la aceeași instanță care l-a și condamnat și susține că în cazul faptelor de care a fost găsit vinovat s-a împlinit termenul prescripţiei generale a răspunderii penale.

Curtea de Apel Ploiești s-a pronunțat în data de 18 ianuarie 2023 asupra solicitării cârciumarului Ion Bîrlică și a respins, ca nefondată, contestaţia în anulare la decizia de condamnare.

”…se constată că, în mod lipsit de dubiu, instanţa de apel, după punerea în discuţia părţilor, a examinat şi analizat problema împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale a inculpatului Bîrlică Ion cu privire la infracţiunea prev. de art. 357 alin. 1 cod penal, infracţiune în raport de care s-a dispus menţinerea soluţiei de condamnare a inculpatului”, se arată în motivarea instanței care a respins această cale extraordinară de atac, cârciumarul rămânând astfel cu pedeapsa de șase ani și patru luni de închisoare în regim de detenție.

Pe lângă pedeapsa cu închisoare, Bîrlică va trebui să plătească daune morale de 10.000 de euro pentru fiecare dintre victimele sale, patru bărbați și o femeie, care au băut alcool contrafăcut în barul Capelă din Comarnic.

Cazul cârciumarului Ion Bîrlică a stat șase ani în instanță și alți trei ani la parchet, faptele de carea fost acuzat acest bărbat petrecându-se în 2012. Cinci persoane au murit atunci, patru bărbați și o femeie. Oamenii au murit unul după altul, la scurt timp după ce au băut în barul cunoscut în comunitate drept La Capelă, frecventat în general de persoane fără venituri mari. Localul era cunoscut pentru că vindea alcool ieftin, celebra ”țuică la un leu”. În realitate, oamenilor nu li se vindea țuică, ci alcool contrafăcut, iar în unele cazuri chiar alcool metilic îndoit cu apă.

Potrivit raportului de expertiza criminalistică întocmit de Institutul National de Criminalistica ”recipientul pus la dispoziție conținea un lichid apos cu miros slab de alcool în care s-au pus în evidența alcool metilic -metanol - majoritar si alcool etilic - etanol minoritar. Prezenta metanolului in lichid face ca acesta sa aibă caracter toxic. Metanolul este un toxic de tip narcotic cu acțiune specifică asupra retinei și nervului optic.

Ingerarea a 15 ml metanol poate produce orbirea ireversibilă. Doza letală este evaluată la 30-100 ml – a concluzionat raportul de expertiză criminalistică”, se arată în document.

Când alarma s-a dat în oraș și cârciumarul a aflat că unii dintre clienții săi au început să moară unul după altul, a încercat să ascundă faptele. A mers la rudele morților și le-a cerut, ”într-un mod viclean”, apreciază instanța, să arunce băutura cumpărată de la el, știind că ar putea fi otrăvită și l-ar putea incrimina.

Acest aspect reiese atât din declarațiile familiei, cât și ale inculpatului care la întrebarea ”Ați spus familiei să arunce băutura găsită?” acesta a răspuns ”Probabil ... eram beat...” . În acea sticlă se mai afla aproximativ 100-150 ml de țuică, deci una dintre victime băuse din ea 350-400 ml. Dacă băutura era curată, inculpatul nu avea niciun motiv să solicite familiei să fie aruncată, au motivat judecătorii care l-au și condamnat pe Bîrlică.

Inculpatul a avut în mod constant o atitudine de negare a vinovăției, fără a acorda vreun ajutor material familiilor victimelor afectate de moartea rudelor. Ba mai mult a încercat să scape de pedeapsă invocând faptul că nu a știtut care este diferența dintre alcoolul metilic și cel etilic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mazăre a contestat decizia instanței de a-i refuza eliberarea condiționată. Peste câte luni poate reveni cu o nouă cerere
Mazăre a contestat decizia instanței de a-i refuza eliberarea condiționată. Peste câte luni poate reveni cu o nouă cerere
Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a contestat decizia Judecătoriei Sectorului 4 de respingere a liberării condiţionate. În cazul în care această hotărâre nu se va schimba la...
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#alcool metilic retras piata, #omor culpa, #comarnic, #alcool, #Curte Apel, #contestatie , #stiri juridice
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Bîrlică, nu te vad bine deloc :)))