Oamenii de știință au descoperit care tip de alcool este cel mai nesănătos. Cei care îl consumă sunt mai predispuși să fie supraponderali și mai leneși

Joi, 14 Noiembrie 2024, ora 22:15
8838 citiri
Oamenii de știință au descoperit care tip de alcool este cel mai nesănătos. Cei care îl consumă sunt mai predispuși să fie supraponderali și mai leneși
Tânără care bea alcool FOTO Pixabay

Când vine vorba de vin, francezii ar putea să știe ceva. Cei care consumă bere au diete mai proaste, fumează mai mult și sunt mai sedentari decât iubitorii de vin sau băuturi spirtoase, sugerează un studiu.

Potrivit cercetătorilor americani care au analizat obiceiurile de consum de alcool la aproape 2.000 de adulți, chiar și cei care consumă combinații de alcool au un stil de viață mai sănătos decât cei care beau doar bere. Acest fapt, au spus experții, îi expune pe iubitorii de bere unui risc mai mare de obezitate și de boli asociate.

Autoarea principală a studiului, Dr. Madeline Novack, cercetătoare în medicină internă la Universitatea Tulane, a explicat că efectele negative ale consumului excesiv de alcool, cum ar fi bolile hepatice, pot fi agravate de diete nesănătoase.

În studiu, oamenii de știință au comparat dietele a peste 1.900 de consumatori de alcool din SUA, folosind Indicele de Alimentație Sănătoasă de 100 de puncte — un standard american pentru calitatea dietei. Informațiile despre obiceiurile alimentare au fost colectate prin chestionare detaliate.

Peste o treime (38,9%) consumau exclusiv bere, o cincime (21,8%) doar vin, 18,2% doar băuturi spirtoase, iar 21% consumau o combinație de băuturi. Niciunul dintre grupuri nu a reușit să obțină un scor care să indice o "dietă adecvată" — un punctaj peste 80.

S-a constatat că cei care consumau bere aveau cel mai mare aport caloric zilnic și cel mai scăzut nivel de activitate fizică. Iubitorii de vin au obținut un scor de 55, cei care consumau exclusiv băuturi spirtoase și cei care amestecau băuturile au avut aproape 53 de puncte, în timp ce consumatorii de bere au înregistrat cel mai scăzut scor, de 49.

De asemenea, cei care beau bere au raportat un consum mai mare de calorii și mai puțină mișcare. Potrivit Dr. Novack, cei mai mulți erau bărbați, mai tineri, fumători și cu venituri mici.

Dr. Novack sugerează că diferențele în calitatea dietei pot fi explicate și de contextul în care se consumă diverse tipuri de alcool. Vinul, în special cel roșu, este adesea asociat cu mese echilibrate, care conțin carne, legume și lactate. În schimb, berea este deseori preferată în contexte în care alimentele sunt sărace în fibre, dar bogate în carbohidrați și carne procesată. Alimentele prăjite sau sărate, care deshidratează consumatorii, pot stimula consumul de bere.

Cercetarea va fi prezentată la întâlnirea anuală a Asociației Americane pentru Studiul Bolilor Hepatice, în San Diego, duminică, 17 noiembrie.

Experții discută de zeci de ani despre pericolele consumului moderat de alcool. Subiectul a fost adus din nou în atenție anul trecut, când reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au avertizat că nu există un nivel sigur de consum de alcool. Sistemul de sănătate publică al Regatului Unit recomandă să nu se consume mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână — echivalentul a aproximativ șase pahare de vin sau șase halbe de bere.

În SUA, recomandările sunt ca femeile să nu consume mai mult de șapte băuturi standard pe săptămână, iar bărbații să nu depășească 14.

Oamenii de știință sunt de acord că un consum excesiv de alcool poate provoca daune permanente ficatului, poate cauza diferite tipuri de cancer și poate crește tensiunea arterială. Alcoolul afectează și mușchiul inimii și poate duce la boli cardiovasculare care cresc riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Consumul excesiv — uneori definit ca cinci băuturi într-o perioadă de două ore — poate provoca bătăi neregulate ale inimii, ducând la simptome precum dificultăți de respirație, oboseală și hipertensiune arterială crescută.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că alcoolul ucide anual trei milioane de oameni la nivel global, scrie dailymail.com.

Milițiile islamiste care au cucerit Alep-ul au început și războiul împotriva alcoolului. Primele "victime", magazinele din duty-free ale aeroportului VIDEO
Milițiile islamiste care au cucerit Alep-ul au început și războiul împotriva alcoolului. Primele "victime", magazinele din duty-free ale aeroportului VIDEO
În Siria, a început o campanie violentă împotriva alcoolului. Milițiile islamiste sprijinite de Turcia, care au preluat controlul asupra Aeroportului Internațional Alep, au lansat primele...
Călin Georgescu se duce duminică la vot și cheamă oamenii la proteste: "Deschideţi secţiile, buletinele sunt tipărite, românii vor să voteze"
Călin Georgescu se duce duminică la vot și cheamă oamenii la proteste: "Deschideţi secţiile, buletinele sunt tipărite, românii vor să voteze"
Candidatul la președinția României, Călin Georgescu, a anunţat sâmbătă seară, 7 decembrie, că va fi duminică, 8 decembrie, la secţia de votare din Mogoşoaia (la ora 8:00) şi va...
#alcool, #cel mai nesanatos, #supraponderali, #lenesi , #alcool
  1. Horoscop zilnic. Sâmbătă, 7 decembrie. Zodia care primește o invitație tentantă
  2. Bancul zilei: Ce cadou nu trebuie să îi faci unui polițist
  3. Alimentele fermentate sunt excelente pentru sănătatea intestinului. Un cercetător de top oferă 3 sfaturi pentru a le introduce în dietă
  4. Așa arată casa de un milion de euro a lui Ștefan Bănică Jr. cu Lavinia Pîrva. Este impresionantă în interior VIDEO
  5. Lista lucrurilor care erau odată normale: demonstrează cât de mult s-au schimbat timpurile. "Îmi amintesc când nu trebuia să descarc o aplicație pentru a face asta"
  6. Cum să ai o legătură mai bună cu mama atunci când v-ați îndepărtat
  7. Hidrofoare și pompe ieftine: soluții eficiente pentru nevoile tale
  8. Stomatologia secolului 21: Soluții avansate pentru sănătatea orală
  9. 10 metode eficiente pentru a-ți revitaliza pielea după o zi aglomerată: îndrumări pentru un ten strălucitor
  10. Aparatele de spălat cu presiune - indispensabile pentru locuitorii la casă