Liderul ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, considera ca presedintele Klaus Iohannis a avut joi un discurs ''virulent'' pentru a provoca alegeri anticipate.

Vineri, 31 Iulie 2020, ora 09:40
3380 citiri
Liderul ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, considera ca presedintele Klaus Iohannis a avut joi un discurs ''virulent'' pentru a provoca alegeri anticipate.
Foto: facebook Calin Popescu Tariceanu

"Aceasta virulenta este nefireasca pentru un presedinte care trebuie sa fie echilibrat, echidistant, sa isi joace rolul de moderator in societate. Iesirea lui am sa o citesc intr-o cheie care pentru mine este foarte clara: esecul Guvernului Orban in gestionarea epidemiei de coronavirus si in gestionarea economiei este evident", a declarat Tariceanu.

Liderul Alde a mai spus ca "Este o incapacitate, incompetenta cum nu am mai vazut demult. Iohannis isi da seama de acest lucru. Guvernul si PNL s-au erodat in perceptia publica extrem de mult. In momentul de fata, asistam la o prabusire a increderii cetatenilor in Executiv. Iohannis vrea sa-i extraga, dar nu vrea sa-i extraga fortandu-l pe Orban sa isi dea demisia, ci vrea sa provoace alegeri anticipate. De aceea si atacul foarte virulent la adresa UDMR, pe care in acest fel ii convinge sa voteze si ei motiunea de cenzura". Declaratiile au fost facute la RomaniaTV, joi seara.

Potrivit lui Tariceanu, "Iohannis face toate gesturile posibile pentru ca Guvernul sa cada la motiune, pentru ca PSD sa depuna motiunea, pentru ca celelalte partide sa semneze motiunea, inclusiv UDMR, si in acest fel sa fie sigur ca PNL cade si nu mai poarta in acest fel responsabilitatea pentru criza profunda in care a aruncat Romania".

Referindu-se la un eventual refuz al presedintelui de a desemna premierul propus de PSD, Tariceanu a spus: "Deciziile presedintelui pot fi atacate la CCR. Deci, presedintele Iohannis este obligat sa actioneze conform deciziilor CCR, care a interpretat foarte clar prevederea constitutionala care nu-i da libertatea presedintelui sa puna pe cine vrea el, pe prietenul lui de golf, de tenis s.a.m.d.. El trebuie sa puna un premier care sa poata sa intruneasca majoritatea in Parlament si pentru aceasta se fac consultarile la Cotroceni".

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca PSD a creat "intentionat" o criza sanitara, social-democratii fiind nemultumiti, in opinia sa, "de reusitele Guvernului PNL".

Seful statului a explicat ca in starea de urgenta, cand in vestul Europei existau, din pacate, sute de mii de cazuri, zeci de mii de morti, in Romania a fost epidemie cu decese, dar un numar "foarte limitat".

"Autoritatile isi facusera treaba, lucrurile au mers rezonabil de bine, spitalele, medicii, autoritatile s-au mobilizat. In ansamblu, putem sa spunem ca la inceput lucrurile au mers foarte bine. Pana acum cateva saptamani, pandemia a fost gestionata bine de Guvern, de autoritati. Dar, aceasta situatie nu a convenit PSD-ului. Guvernul si-a facut treaba, presedintele si-a facut treaba, autoritatile si-au facut treaba. Si atunci PSD-ul a cautat solutii pentru PSD, nu pentru romani. Din pacate, trebuie sa recunoastem, PSD controleaza inca majoritati in Parlamentul Romaniei, PSD impreuna cu altii cu care pactizeaza, de exemplu cu UDMR. Sa nu uitam recenta faza cand PSD a incercat sa treaca pe sest o initiativa a UDMR-ului, sa dea autonomie asa-zisei secuimi si altele. Si atunci PSD-ul a actionat acolo unde are inca putere - in Parlament. Au facut harcea-parcea putina legislatie pe care am avut-o pentru a gestiona aceasta pandemie, cu un cinism (...) inimaginabil au tras de timp dupa ce au distrus parte din legislatie, ca sa nu apara noua legislatie. Dupa ce i-am criticat aseara, PSD a fost foarte nervos si m-a acuzat ca eu caut vinovati. Nu, stimati pesedisti, nu caut vinovati, ii cunosc si ii arat cu degetul si o sa-i arat si astazi: pe voi", a afirmat Iohannis.

#ALDE, #Tariceanu, #Iohannis, #CCR , #Calin Popescu Tariceanu