Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale

Marti, 23 Aprilie 2024, ora 21:30
8415 citiri
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Marcel Ciolacu, liderul PSD, și Nicolae Ciucă, liderul PNL FOTO Facebook

Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe scena politică, după renunțarea PSD și PNL la candidatura medicului Cîrstoiu și decizia de a candida separat: PSD cu Gabriela Firea și PNL cu Sebastian Burduja.

Sociologul spune că cel mai avantajat este Nicușor Dan în economia electorală, iar cei doi candidați PSD și PNL se vor „faulta” unul pe altul. Alfred Bulai a vorbit și despre scenariile pentru alegerile prezidențiale, ce vor face cele două partide PSD și PNL în luna septembrie și ce surprize ar putea apărea printre prezidențiabili. De asemenea, a vorbit despre șansele lui Iohannis la NATO și ce țintește, de fapt, președintele prin această candidatură, dar și despre veridicitatea sondajelor de opinie, și cât de fidele realității sunt acestea.

„Ideea unui candidat comun era foarte utilă. Trebuiau să-l găsească. L-au găsit pe domnul Cîrstoiu, care, sigur, nu trecea foarte mult ecranul, dar soluția, în final, era să meargă pe mâna unui singur candidat. Acum, doi candidați, de la cele două partide, ridică două probleme: unu, că se vor faulta. Este o prostie chestia asta că ‘suntem într-o competiție, dar ne vom pupa când ne vedem’, le anulează șansele și unuia și altuia, pare un blat. Doi la mână, este clar că domnul Burduja va lua mai puține voturi decât doamna Firea. Oricum ar dă-o, nu a ieșit foarte bine.”, spune Alfred Bulai.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Sociologul este de părere că prima șansă, în acest context, o are Nicușor Dan, pentru că o parte din electoratul lui Cristian Popescu Piedone se va întoarce către Firea, candidatul PSD.

„Firea este mai aproape de PSD decât medicul Cîrstoiu, deci, din acest punct de vedere, e o pierdere și pentru Piedone, dar, per ansamblu, prima șansă în acest condiții o are Nicușor Dan, dacă nu se schimbă nimic”, spune acesta.

Alfred Bulai este de părere că decizia de a-l trimite pe Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Capitală a venit de la Marcel Ciolacu, însă propunerea nu avea susținerea necesară în partid.

„Dacă vă aduceți aminte, Negoiță ziceai că este din Opoziție la lansarea lui Cîrstoiu, iar Firea plângea. Era clar că nu era văzută cu ochi buni această candidatură. Sunt interese mari la București și nu a fost dorit de mulți domnul Cîrstoiu”, a completat profesorul universitar.

Sociologul mai spune că schimbarea candidatului este un „eșec imens” și că, politic, acesta reprezintă un „handicap de plecare”.

„Ideea că punem un medic, cum a fost Oprescu, era o dulce naivitate. Pentru oamenii care nu știu sau nu au memorie, domnul Oprescu era politician, șef pe la PSD, nu un nimeni care apare din neant. Doi, el a fost de două ori candidat și de două ori a pierdut până a câștigat. Nu are nicio legătură cu Cîrstoiu, ca să nu mai zic că era și simpatic, adică chiar avea glume la el. E ca și cum aș pune candidat un fost marinar că a fost și Băsescu marinar”, spune acesta.

„Lucrurile sunt foarte complicate, pentru că Firea chiar dacă face o super-performanță, o parte din pesediști, care s-au dus la Piedone, la Piedone rămân. Pentru unii alegători PSD e mai veritabil Piedone decât Firea. PNL a luat o parte din voturile alianței. E vorba de o sută procente.”, a mai spus sociologul.

Alfred Bulai mai spune că Piedone va mai scădea în sondaje, însă, chiar și așa, partidul său, PUSL, are de câștigat pe plan politic în urma acestor alegeri.

„Are șanse să aibă chiar suficienți consilieri locali, inclusiv la Sectorul 1 s-ar putea să aibă mult mai mulți decât se așteptau să aibă vreodată. Dacă el (PUSL) la București intră cu un scor peste 10, datorită lui Piedone evident, există șansa să intre în București, pentru că este un barometru Bucureștiul”, mai spune sociologul.

Alfred Bulai exclude varianta în care Cristian Popescu Piedone s-ar retrage din cursă, în afara contextului în care își negociază retragerea în interesul PSD și al Gabrielei Firea.

În ceea ce privește temerile lui Marcel Ciolacu cu privire la apariția unui pol nou de putere în partid, sociologul este de părere că liderul PSD rezolvă complet problema dacă Gabriela Firea eșuează la Capitală.

„De Firea i-a fost frică și lui Dragnea. Dacă știa că o să câștige Firea în 2016, nu era nebun Dragnea să o pună. Era sigur că nu va câștiga. E aiurea. Primarul Bucureștiului este al doilea om ca susținere electorală după președinte. Nu e glumă. E o poziție foarte importantă și atunci nu prea vrei să fi pe listă și cineva din partidul tău să fie cu un vot de sute de mii, un milion de oameni. Nu prea dă bine. Oricum, rezolvă și Ciolacu problema, că dacă nu câștigă Firea el zice ‘băi, v-am zis’”, a mai spus Alfred Bulai.

El subliniază faptul că important este ce se va întâmpla după alegerile de pe 9 iunie, unde consecințele politice sunt mari pentru București.

„La nivelul țării, va câștiga PSD-PNL și europarlamentarele și localele pentru că au cei mai mulți primari. Nu asta e problema. Problema era și este la București una simbolică. Că lumea se uită doar la București”, mai spune Bulai.

Sociologul spune că în cazul unei victorii a lui Nicușor Dan, cele două partide vor continua colaborarea, însă în cazul unei victorii a Gabrielei Firea, lucrurile nu vor mai fi la fel între cele două formațiuni.

„Dacă-ți câștigă Nicușor Dan se dovedește încă o dată că alianța a fost mai bună, că la europarlamentare vor avea scor mare, la București nu câștigă, ceea ce înseamnă că alianța nu a fost un lucru rău. Dacă câștigă Firea, în momentul acela PSD vor spune că pot singuri. Vor continua relația cu PNL, dar nu va mai fi ce a fost. E căsătoria aia în care deja fac concediile separat. Sigur, dacă câștigă Piedone, e foarte clar că partidele sunt mici”, a mai spus acesta.

Profesorul Alfred Bulai spune că ar mai fi nevoie de măcar o săptămâna pentru ca începe un sondaj de opinie cu noua configurație de candidați.

Vorbind despre posibilele scenarii pentru alegerile prezidențiale, sociologul a ținut să sublinieze faptul că un singur partid poate ajunge în turul al doilea din fiecare parte a spectrului politic, un partid de stânga și unul de dreapta, iar apariția mai multor candidați pe aceeași parte a spectrului complică calculele.

„Dacă fiecare partid își are candidatul, trebuie să fie unul pe stânga și unul pe dreapta, pentru că, evident, România este împărțită aproape în două, deci nu au cum să fie decât doi candidați în turul doi. Contează cine vor fi acești doi candidați. Problema este că dacă domnul Ciolacu vrea să fie candidat, mai e unu, Geoană, care strânge semnături și este tot pe stânga.”, spune acesta.

Sociologul spune că pericolul ar fi ca handicapul pe care l-ar avea candidatura lui Ciolacu în contextul unei contracandidaturi a lui Mircea Geoană să facă astfel încât PSD să nu ajungă, pentru prima dată, în turul doi la prezidențiale. El este de părere însă că o candidatură a Laurei Kodruța Koveși ar schimba cu totul calculele.

„Pe dreapta, sigur, va fi important cineva va fi. Dacă vrea PNL să-l pună pe Ciucă, e ok, e locul liber, că nu are legătură cu un candidat prezidențiabil. Sigur, dacă vine doamna Kovesi, ne complicăm. Pe dreapta, unde evident va fi susținută, înțeleg că nu a negat că ar candida.

Alfred Bulai spune că în cazul candidaților, oamenii nu vor să vadă un șef de partid mare, dând exemple din trecut de lideri ai unor formațiuni mici sau din afara politicii, care au reușit performanțe importante în alegeri.

„Pentru prezidențiale trebuie să ai oamenii tăi, care te iubesc pe tine ca partid, dar trebuie să aduci oameni din afară, și cu cât ești mai mare președinte de partid, oamenii ăia nu vin. Acesta este motivul pentru care a câștigat Constantinescu (n.r. Emil Constantinescu, președinte 1996-2000). Nu auzise nimeni de Alianța Civică. Băsescu era liderul unui partid de 6-7%, adică nu era mare. Iohannis nu era în PNL la începutul anului electoral. Nimeni nu îl bănuia că e în PNL. Ceea ce vreau să spun este că oamenii să alătură cuiva care nu este angajat politic sută la sută”, mai spune sociologul.

Profesorul universitar Alfred Bulai mai spune că Mircea Geoană nu mai este „pesedistul care era odată”, dar a rămas în zona de stânga, ceea înseamnă că nu pot intra amândoi, și Geoană și Ciolacu, în turul al doilea.

De asemenea, sociologul spune că în cazul în care candidează și Geoană, și Kovesi, PNL și PSD ar putea să nu intre în turul doi, iar cel mai probabil ar câștiga Laura Kodruța Koveși alegerile.

În ceea ce privește candidatura lui Klaus Iohannis la NATO și ceea ce se vehiculează în spațiul public și în presa vestică în privința unei înalte funcții europene, Alfred Bulai este convins că președintele României va ocupa o funcție importantă.

„E cel mai vechi pe acolo. E o prezență care contează. Doi, are o imagine bună pe plan extern, în aceste instituții. Ce credeți că sun somități, e lume extraordinară pe acolo? Sunt politicieni, tată. Și chiar Iohannis este peste mulți de acolo. Există această posibilitate. E clar că există o susținere, sunt manevre pe care nu le cunoaștem, pentru că niciodată nu se cunosc”, mai spune Bulai.

Despre sondajele de opinie care apar în spațiul public, săptămânal, în ultima perioadă, sociologul Alfred Bulai spune că sunt făcute să manipuleze și că tocmai din acest motiv se publică.

„Un partid, dacă comandă un partid, ar trebui să-l comanzi pentru tine ca să-ți faci strategie de campanie, nu ca să-l dai și la adversari. Din capul locului, ele sunt pentru a sugera ceva.”, spune acesta.

Sociologul este de părere că unele sondaje nici măcar nu sunt făcute cu adevărat, de aici și diferențele șocante de procentaje.

Întregul interviu poate fi urmărit mai jos.

Quarterly Report - Editia 4

Un sondaj realizat de experți americani dă peste cap calculele pentru Capitală. Cine câștigă Primăria și Consiliul General SURSE
Un sondaj realizat de experți americani dă peste cap calculele pentru Capitală. Cine câștigă Primăria și Consiliul General SURSE
Nicușor Dan rămâne în continuare pe locul 1, cu 27,6%, în timp ce pe locurile doi și trei au loc schimbări importante. Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei, este cotat pe...
Ce spun versurile „Revoluției Turcoaz”, imnul de campanie al lui Sebastian Burduja. „Văd ruine când scot capul pe geam. Și Bucureștiul cum se spală în lighean!” VIDEO
Ce spun versurile „Revoluției Turcoaz”, imnul de campanie al lui Sebastian Burduja. „Văd ruine când scot capul pe geam. Și Bucureștiul cum se spală în lighean!” VIDEO
Candidatul PNL la Primăria Capitalei și-a lansat, marți dimineață, 28 mai, piesa de campanie care se numește „Revoluția Turcoaz”, făcând aluzie la tricoul turcoaz pe care îl poartă...
#alegeri 2024 romania, #alegeri primaria Capitalei, #PNL PSD alianta, #alegeri prezidentiale, #Gabriela Firea PSD, #sebastian burduja , #alegeri 2024