De ce afișarea în timp real a prezenței la vot poate crește simțitor participarea la urne. „Electoratul de centru-dreapta se mobilizează mai greu”

Joi, 30 Mai 2024, ora 04:25
2428 citiri
De ce afișarea în timp real a prezenței la vot poate crește simțitor participarea la urne. „Electoratul de centru-dreapta se mobilizează mai greu”
Cabine de vot FOTO mitalis.ro

Prezența la vot a scăzut puternic de la primele alegeri post-decembriste până în ziua de astăzi. Există însă diferențe între prezența la prezidențiale, de exemplu, și prezența la alegerile locale sau europarlamentare, ultimele două având o prezență mult mai mică.

Biroul Electoral Central a anunțat marți, 28 mai, că prezența la vot va fi afișată în timp real la alegerile de pe 9 iunie, iar acest lucru ar putea duce la o creștere a participării la urne. Astfel, electoratul mai „amorțit”, care, de regulă, se decide pe finalul zilei dacă să meargă la vot sau nu ar putea fi impulsionat să voteze.

Analistul politic Ion M. Ioniță, redactor-șef al revistei Historia, este de părere că afișarea prezenței la vot în timp real este o măsură care ar putea determina creșterea participării la urne pentru un anumit tip de electorat.

„Este o măsură bună ca prezența să fie anunțată pe parcursul zilei alegerilor. Se practică în multe alte țări și este foarte folositoare. Oamenii pot să se gândească în ultima clipă să meargă la vot, să renunțe la alte activități de duminică, văzând care este prezența. De aici crește interesul pentru ziua de vot, iar interesul general este ca votul să fie cât mai reprezentativ. Cu cât sunt mai mulți cetățeni la vot, cu atât votul este mai reprezentativ”, a afirmat Ioniță pentru Ziare.com.

Acesta subliniază faptul că cei care au opțiuni electorale s-ar putea hotărî pe ultima sută de metri să meargă la vot, dacă văd că prezența este scăzută.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

„Fiecare judecă în funcție de propriile opțiuni politice. Este evident că poate nu toată lumea are o opțiune în dimineața votului, dar văzând ce se întâmplă, uitându-se pe canalele de informații poate își fac o părere în ultimul moment și se îndreaptă spre urnele de vot, iar prezența anunțată în diverse momente contează foarte mult. Dacă cei care și-au formulat deja o opinie, au o opțiune de vot, dar încă nu s-au hotărât să voteze, o pot face văzând prezența”, a afirmat jurnalistul.

Ioniță explică faptul că alegătorii, văzând că prezența este mică, s-ar putea gândi că trebuie să voteze pentru că altfel, candidatul lor, nu ar avea prea multe șanse.

„Ar putea să creeze mai multă mobilizare la vot. Conform unor sondaje de opinie, vedem că cei care spun că vor merge cu siguranță la vot sunt undeva la 50%. Deci nu este anunțată o prezență foarte mare”, completează analistul.

El spune că nu s-a creat atmosfera specifică unei campanii electorale, cu excepția unor mici atacuri în mass-media.

„Nu este o perioadă de dezbateri, de confruntări, pe proiecte, pe programe. Nu vedem așa ceva. Vedem afișaj outdoor foarte mult, și acolo s-au investit bani. Vedem că atât candidați la primărie, dar și lideri de partid. Avem o campanie care este folosită, de fapt, ca o precampanie pentru lansarea unei candidaturi la prezidențiale mai degrabă. În rest, nu avem o campanie propriu-zisă și este o explicație pentru interesul mediu, să spunem”, a afirmat jurnalistul.

Analistul a subliniat că în cazul în care s-ar concretiza o prezență de 50% sau peste ar fi foarte bine, având în vedere că europarlamentarele nu stârnesc, de regulă, interesul alegătorilor.

„Un alt efect colateral al acestei situații este că, deși avem o super-zi de alegeri, cu două tipuri de alegeri diferite, din păcate, alegerile europarlamentare sunt umbrite total de campania pentru locale, atâta cât e, nu că acolo ar fi foarte mare, și asta este un dezavantaj, pentru că eu cred că mizele alegerilor europarlamentare sunt foarte mari și ar trebui să ne privească pe toți, în egală măsură cu ceea ce se întâmplă la nivel local”, a mai spus Ioniță.

Ion M. Ioniță spune că importanța acestor alegeri europarlamentare este crucială, fiind vorba despre determinarea direcției în care va merge Uniunea Europeană.

Jurnalistul precizează că până acum a existat un tipar comportamental pentru alegători în funcție de preferințele lor electorale, dar că acest lucru s-a schimbat.

„Acest tip de electorat, să-i spunem centru-dreapta, care nu vota cu PSD-ul, venea la vot după-amiaza. Se mobiliza mai greu și, votanții PSD, mai disciplinați la vot, veneau dimineață, evident ținând cont și de structura pe vârste a votanților, de obiceiurile lor, diferențe între rural și urban. Evident, în rural votul era concentrat în prima parte a zilei, dar cred că nu mai este aceeași situație acum, avem alt tip de votanți.

Analistul a explicat că acum există un alt tip de votanți și că acum va conta comunicarea pe rețelele de socializare.

„Știm deja că televiziunile și mijloacele mainstream de informare au anumite reguli, dar pe rețelele de socializare poți face campanie electorală în ziua votului, poți să folosești tot felul de mesaje mobilizatoare, deci cred că va conta foarte mult campania online care se va desfășura continuu, fără niciun fel de întreruperi în ziua votului. Cred că acolo se va da bătălia pentru un anumit tip de electorat, astfel încât să iasă la vot”, a mai spus acesta.

Cum a arătat prezența la vot în ultimii ani

La alegerile parlamentare din anul 2020 s-au prezentat la vot doar 33% dintre votanți, ceea ce însemna puțin peste 6 milioane de cetățeni cu drept de vot, în timp ce în același an, la alegerile locale, prezența a fost ceva mai mare, 45,57%.

Prin comparație, în 2019, la alegerile prezidențiale, prezența în turul 1 a fost de 51,38%, iar în turul al doilea de 55%, ceea ce însemna aproximativ 10 milioane de votanți, din cei puțin peste 18,2 cu drept de vot.

În același ani, la europarlamentare, s-a înregistrat o prezență crescută, 51,2%, ținând cont că în 2014 și 2009, prezența a fost de 32,4, respectiv 27,6%.

În 2016 la parlamentare prezența a fost de 39,8%, iar la locale a fost 48,16%.

Trendul prezenței este descrescător de-a lungul timpului pentru alegerile prezidențiale, locale și parlamentare, cu mici excepții, singurele cifre care cresc din patru în patru ani fiind la europarlamentare.

Cine are majoritatea în consiliile locale de sector și unde este indispensabilă colaborarea cu AUR
Cine are majoritatea în consiliile locale de sector și unde este indispensabilă colaborarea cu AUR
După febra alegerilor locale începe o nouă etapă, poate la fel de dificilă pentru partide - negocierile pentru consiliile locale. La Primăria București, unde Nicușor Dan a avut o victorie...
Nicușor Dan, în atenția USR, pentru alegerile prezidențiale 2024: „Ar fi un super câștig!"
Nicușor Dan, în atenția USR, pentru alegerile prezidențiale 2024: „Ar fi un super câștig!"
Ncușor Dan, primarul care și-a spulberat adversarii la alegerile locale organizate într-un singur tur, poate fi un bun candidat pentru alegerile prezidențiale, crede Elena Lasconi, favorită...
#alegeri 2024 romania, #alegeri parlamentare, #alegeri locale 2024, #alegeri prezidentiale 2024, #prezenta la vot, #birou electoral , #alegeri 2024
  1. Cine are majoritatea în consiliile locale de sector și unde este indispensabilă colaborarea cu AUR
  2. TOP scandaluri în care a fost implicat Klaus Iohannis, în 10 ani ca președinte al României
  3. USR alege timp de două zile noul președinte al partidului. Cine sunt cei 6 candidați validați
  4. Alegerile locale vor fi reluate: Localitățile în care cetățenii vor merge din nou la vot
  5. Ce nume noi și care sunt personajele controversate care ajung în Parlamentul European. Aleșii vor câștiga peste 7.000 de euro pe lună
  6. Primăria Capitalei va fi restructurată. Opt instituții și direcții vor fi desființate. Ce se întâmplă cu angajații
  7. Nicușor Dan, în atenția USR, pentru alegerile prezidențiale 2024: „Ar fi un super câștig!"
  8. Prima promisiune a Elenei Lasconi, ca prezidențiabil. Atac dur la adresa lui Klaus Iohannis. Ce șefi de stat o inspiră
  9. Elena Lasconi pregătește revoluție în USR: "Ei au adus aici partidul". Drulă și Barna, primele nume de pe "lista neagră"
  10. Elena Lasconi (USR) amenință cu demisia: „Sănătate bună şi noroc, dragoste cu sila nu se poate!"