Cum afectează problema candidatului la Capitală colaborarea PSD-PNL pentru prezidențiale: ”Nu a existat un obiectiv comun din câștigarea Bucureștiului printr-o alianță”

Marti, 23 Aprilie 2024, ora 03:00
3426 citiri
Cum afectează problema candidatului la Capitală colaborarea PSD-PNL pentru prezidențiale: ”Nu a existat un obiectiv comun din câștigarea Bucureștiului printr-o alianță”
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu FOTO Hepta

De la anunțarea candidaturii comune pentru Primăria Capitalei și la sectoare, precum și pe listele de europarlamentare, varianta unor candidaturi comune la prezidențiale și parlamentare din partea PSD și PNL a devenit tot mai vehiculată.

Criza candidaturii comune pentru Primăria Capitalei, declanșată în urma investigațiilor legate de incompatibilitatea lui Cătălin Cîrstoiu, ar putea afecta colaborarea PSD și PNL după data de 9 iunie. Unii analiști spun că, în cazul în care este retras Cîrstoiu, iar cele două partide aleg candidați proprii, atunci șansele unei candidaturi comune la prezidențiale PSD-PNL scad. Totodată, voci atât din partea partidului social-democrat, cât și din partea liberalilor vorbesc tot mai multe despre candidaturi separate la prezidențiale.

Consultantul politic Adrian Zăbavă este de părere că o eventuală renunțare la situația de la București și un eventual eșec al celor două partide la alegeri nu ar schimba planurile alianței după 9 iunie și subliniază că Primăria Capitalei nu ar fi fost o miză reală a PSD-PNL.

„Eu nu cred că eșecul de la București afectează planul conducerilor PSD și PNL cu privire la ceea ce se va întâmpla după alegerile europarlamentare. Nu cred că ceea ce se întâmplă la București este o eroare strategică imensă, ci vorbim despre niște interese ale unora sau ale altora, așa cum vorbeam și înainte de desemnarea candidatului. Au existat interese pentru fiecare dintre cei doi lideri, astfel încât unul sau altul să nu devină candidat. În contextul acesta, nu a existat un obiectiv comun din câștigarea Bucureștiului printr-o alianță PSD-PNL, după părerea mea”, spune Adrian Zăbavă.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Consultantul spune că, dacă se va câștiga cu un candidat propus de cele două partide, cu atât mai bine, „dar n-a părut de la bun început că acesta este obiectivul”.

Consultantul este de părere că planul PSD-PNL pentru candidaturile comune la parlamentare și eventual prezidențiale ține exclusiv de rezultatul de pe 9 iunie de la alegerile europarlamentare, unde cele două formațiuni au liste comune.

„Dacă rezultatul este unul prost, și se poate vorbi despre un eșec al alianței PSD-PNL, atunci vor exista voci importante în interiorul partidului, pentru prima dată, care vor ieși la joc și care nu cred că vor lăsa să se întâmple această coalizare dusă până la liste comune și candidat comun”, a mai spus Adrian Zăbavă.

Despre vocile din PSD și PNL care vorbesc despre candidaturi separate pentru alegerile prezidențiale, printre care se numără Rareș Bogdan (PNL), Lucian Bode (PNL) și Mihai Tudose (PSD), Zăbavă spune că liderii partidelor, deși rezervați în privința prezidențialelor, nu vor putea trece peste voința forurilor statutare.

„Cea mai importantă decizie este a partidului. Nu ar putea trece peste partid, asta este clar. Ar trebui să găsească o majoritate cel puțin în forurile statutare. Cred că cel mai important for statutar din ambele partide decide candidatul pentru alegerile prezidențiale. E nevoie de o susținere solidă pentru ca o decizie să fie susținută de partid. Nu spun neapărat că PSD și PNL vor avea candidat comun și nici că acesta ar fi neapărat planul lui Ciolacu și al lui Ciucă. Eu spun că în funcțiile de ceea ce se întâmplă pe 9 iunie, ei vor avea un plan comun. E foarte posibil ca PNL pentru a-și maximiza negocierea, sau pentru un calcul propriu pe care acum nu-l putem previziona, poate decide să aibă candidat propriu și să-și ofere susținerea candidatului PSD în turul doi.”, spune Adrian Zăbavă.

Chiar și așa, consultantul politic spune că PNL nu are niciun beneficiu de pe urma unei candidaturi proprii în persoana lui Nicolae Ciucă, așa cum și-ar fi dorit Rareș Bogdan, în contextul în care liderul PNL este mult sub scorul partidului iar șansele de creștere până în septembrie sunt mici.

„Eu nu știu dacă acest lucru îi avantajează pe cei din Partidul Național Liberal, pentru că eu nu cred că Nicolae Ciucă, în septembrie, așa cum arată lucrurile acum, poate să ia scorul partidului. Nicolae Ciucă astăzi este sub partid. O știe toată lumea. Dacă PNL, să spunem, își setează un scor de 20 și ceva la sută la alegerile locale, care este peste scorul politic al PNL, adică dacă PNL ar fi candidat de sine stătător la alegerile europarlamentare și la locale, probabil scorul ar fi asemănător celor din sondajele de astăzi, undeva pe la 15 sau 17%. Faptul că avem comasarea alegerilor locale cu europarlamentare, face ca armata de aleși locali liberali să tragă scorul în sus. În consecință, e foarte posibil ca PNL să aibă la Consiliile Județene un scor de douăzeci și ceva la sută la consiliile județene.”, spune Adrian Zăbavă.

El este de părere că în cazul în care Ciucă nu ar atinge 20%, PNL nu ar mai putea fi un jucător important în economia negocierilor pentru liste parlamentare comune cu PSD și pentru formarea unui Guvern.

„Îmi imaginez că PNL, dacă merge mai departe cu PSD după 9 iunie, atât pentru prezidențiale, cât și pentru parlamentare, ar fi avantajat de o negociere înainte septembrie, pe baza rezultatelor de la locale.”, a conchis consultantul.

Unii lideri liberali și-au exprimat dorința ca partidul să aibă candidat propriu la prezidențiale. Unul dintre ei este Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL. Acesta a declarat că Nicolae Ciucă ar fi cea mai bună variantă de prezidențiabil pentru liberali și că este necesar ca PNL să dea președintele. De aceeași părere s-a arătat și secretarul general al partidului, Lucian Bode.

Și în rândul social-democraților sunt voci care cred că PSD ar trebui să dea președintele țării. Europarlamentarul Mihai Tudose a afirmat, sâmbătă, 20 aprilie, că PSD trebuie să dea preşedintele ţării, pentru a nu se mai afla în situaţia, în care a mai fost, de a ieşi pe primul loc şi de a nu face Guvernul.

Quarterly Report - Editia 4

Un sondaj realizat de experți americani dă peste cap calculele pentru Capitală. Cine câștigă Primăria și Consiliul General SURSE
Un sondaj realizat de experți americani dă peste cap calculele pentru Capitală. Cine câștigă Primăria și Consiliul General SURSE
Nicușor Dan rămâne în continuare pe locul 1, cu 27,6%, în timp ce pe locurile doi și trei au loc schimbări importante. Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei, este cotat pe...
Unul dintre cei mai influenți oameni din PSD analizează candidatura lui Geoană: ”Ar putea să fie în finala prezidenţială”
Unul dintre cei mai influenți oameni din PSD analizează candidatura lui Geoană: ”Ar putea să fie în finala prezidenţială”
Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării și președintele Consiliului Național al PSD, a declarat sâmbătă, 25 mai, că Mircea Geoană este credibil, dată fiind funcția înaltă pe care o...
#alegeri 2024 romania, #alegeri primaria Capitalei, #alegeri locale 2024, #PSD PNL, #alegeri prezidentiale, #catalin cirstoiu bucuresti , #alegeri 2024