Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5

Miercuri, 24 Aprilie 2024, ora 21:30
14781 citiri
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cristian Popescu Piedone, primar sectorul 5 FOTO Facebook / Cristian Popescu Piedone

După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian Burduja, în tabăra PSD pare să fi apărut o nouă problemă: cum își recuperează Gabriela Firea electoratul migrat către Cristian Popescu Piedone.

Astfel, pe fondul incertitudinilor legate de fidelitatea electoratului social-democrat, Marcel Ciolacu încearcă varianta negocierii retragerii lui Popescu Piedone din cursa pentru primăria Capitalei. Chiar și așa, actualul edil de la Sectorul 5 nu pare că se lasă înduplecat de Ciolacu și rămâne în continuare în cursă.

Politologul Cristian Pîrvulescu, decanul facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, este de părere că PSD nu are ce să-i ofere primarului Popescu Piedone pentru a renunța la candidatură.

„Ce i se poate oferi lui Cristian Popescu, zis Piedone. Primăria Sectorului 5? O are. Nu se știe dacă o mai poate câștiga. Ce altă poziție să i se mai ofere? Nu este vorba doar despre Cristian Popescu, este vorba despre toată echipa pe care a mobilizat-o. Până la urmă, o parte din insuccesul candidaturii lui Cîrstoiu este datorită mobilizării mediatice care era în spatele lui Piedone. Deci nu au foarte multe lucruri să-i ofere. De altfel, a și refuzat vehement acest lucru”, a declarat Pîrvulescu pentru Ziare.com.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Profesorul Pîrvulescu este de părere că ar putea urma o eventuală apropiere a lui Cristian Popescu Piedone de AUR, întrucât este vorba despre același electorat cu afinități populiste.

„Putem să ne imaginăm că se lucrează pentru lucrul acesta, că se poate negocia, dar, în realitate, nu au ce să-i ofere. Sigur, a riscat foarte mult, a venit cu o serie de explicații, care sunt total inadecvate, pentru că spunea că Firea ar fi trebuit să intre de la început, dar nu acum, pentru că nu mai contează. Discursul lui e aproape același ca la AUR. De altfel, o posibilitate de apropiere de AUR s-ar putea să fie una dintre tacticile pe care le va adopta”, spune politologul.

„Vă aduc aminte că încă nu fusese anunțat Cîrstoiu, nici nu îi circula numele, când Popescu Piedone afirma că Firea este deja depășită și că nu mai are niciun fel de șansă. Am putea spune, deci, că a contribuit la compromiterea Gabrielei Firea”, mai spune acesta.

Politologul ridică o întrebare importantă legată de scopurile reale ale conducerii PSD, și anume dacă își dorește să riște apariția unui nou pol de putere în interiorul PSD, în jurul Gabrielei Firea.

„Acum, PSD face un joc absolut firesc, lui (n.r. Popescu Piedone) îi cer să se retragă, dar oare își doresc într-adevăr ca Firea să câștige? Nu vorbesc de declarații, vorbesc de sincerele lor aspirații. Adică încă un candidat la președinția partidului, în afară de cei pe care-i cunoaștem, să le spunem concurenții oficiali ai lui Marcel Ciolacu, și anume Grindeanu și Tudose, să se mai adauge și doamna Firea să complice lucrurile. Evident că îi cer acest lucru lui Cristian Popescu, dar nu îl pot obliga. Singurul care poate să o facă este cel l-a împins în această candidatură”, spune Pîrvulescu.

Profesorul Cristian Pîrvulescu este de părere că această candidatură a lui Cristian Popescu Piedone nu este una atât de nouă și că asupra ei se lucrează de mult timp.

„La nivelul populației bucureștene această candidatură se discuta deja la începutul anului, când încă ea nu era oficială. Nici măcar oficioasă. Altfel spus, a început campania din vreme. El a spus-o foarte clar, pe el nu are cine să-l retragă. El este președintele partidului, iar conducerea partidului îl susține. Coliziunea cu PSD este inerentă dar nu este deloc obligatoriu ca votanții lui Piedone să se ducă spre Firea. Ei se pot duce la Enache (n.r. candidatul AUR la Primăria Capitalei), pentru că sunt electori populiști care au un anumit profil cultural și social care este un profil apropiat de alegătorul AUR din București, pentru că cel de aici este diferit de cel din restul țării”, mai spune acesta.

Politologul a explicat că în București există o apropiere mai mare între electoratul PSD și AUR decât în restul țării și că, în restul țării, electoratul AUR este format din clasa mijlocie, în mare măsură dezavantajată în fața schimbărilor economice care au apărut în ultimul deceniu.

Cristian Pîrvulescu spune că o parte din electoratul votant PSD care s-a dus la Piedone se poate întoarce la Firea.

„O spunea și Nicușor Dan. Bătălia se dă între el și Cristian Popescu, nu se dă cu Firea. Firea va fi greu să recupereze”, a mai spus Pîrvulescu.

Acesta este de părere că cele două partide au încercat să experimenteze, prin candidatura lui Cătălin Cîrstoiu, formula candidatului comun PSD-PNL la prezidențiale.

„Știți de ce am ajuns la asta (n.r. candidatura Gabrielei Firea), nu din cauza lui Cîrstoiu și a faptului că nu-i decola candidatura, ci pentru că devenea din ce în ce mai evident că la prezidențiale o candidatură comună este foarte greu de vândut publicului. Pentru că ei asta au încercat să experimenteze acum, au încercat să experimenteze cu un independent și nu a mers. Sigur, și independentul a avut problemele lui, a fost obiectul unor campanii care l-au discreditat, nu avea notorietatea pe care în general politicienii o au”, a completat acesta.

Profesorul Cristian Pîrvulescu subliniază că, prin acest experiment, PNL a realizat că nu are un electorat atât de ascultător precum cel al PSD. Totodată, politologul este de părere că votul din 9 iunie pentru consiliul județean Timiș, unde social-democratul Alfred Simonis candidează susținut de alianța PSD-PNL, este testul suprem pentru PNL. Cele două partide vor afla astfel dacă votul liberal se transferă către candidatul PSD, sau rămâne la candidatul Alin Nica, susținut acum de Forța Dreptei și Dreapta Unită.

„În momentul de față, candidatul pentru CJ Timișoara, Alfred Simonis, de pe listele comune, devine experimentul cel mai important pentru alegerile prezidențiale, pentru că este un electorat PNL care este mai degrabă anti-PSD, adică foarte puțin dispus să voteze așa, iar dacă el migrează către Nica, vor trage toate concluziile necesare de aici”, a încheiat politologul.

Coaliția PSD-PNL a decis marți, 23 aprilie, după mai bine de 15 ore de negocieri, că renunță la candidatul comun independent Cătălin Cîrstoiu și merg pe candidați proprii pentru Primăria Capitalei, în persoana lui Sebastian Burduja pentru PNL și Gabriela Firea pentru PSD.

Liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, a făcut, marți, 23 aprilie, un apel către Cristian Popescu Piedone să renunțe la orgolii și să se așeze la masa discuțiilor pentru a face „ce este cel mai bine pentru București”.

„O să îmi permit, prin intermediul dumneavoastră, să fac un apel şi la un alt prieten de-al meu, prieten de-al fratelui meu, cunoştinţă de peste 30 de ani, Cristian Popescu Piedone. Cred că în viaţă trebuie să ne aşezăm la masă, să nu avem orgolii şi să reuşim, cum a reuşit această echipă la Sectorul 2, să construim ce este cel mai bine pentru Bucureşti.”, i-a transmis lui Piedone, liderul social-democrat.

Ulterior, Cristian Popescu Piedone i-a transmis că exclude o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei. Piedone susține că, în cazul în care Firea ar fi fost pusă candidat de la început, ar fi susținut-o și nu ar mai fi candidat.

Marcel Ciolacu a susținut miercuri, 24 aprilie, într-o conferință de presă alături de Daniel Băluță, candidatul susținut de alianță la sectorul 4 și de Gabriela Firea, că postul oferit lui Popescu Piedone este tot cel de primar la Sectorul 5, într-o echipă cu Gabriela Firea.

Tot miercuri, 24 aprilie, prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul lor. El a mai spus că anticipează o bătălie extrem de strânsă şi atunci este normal să existe un dialog cu toţi cu care pot avea un dialog.

În același timp, Grindeanu a recunoscut că „nu este un secret” că un bazin electoral de stânga din București este accesat și de Firea și de Piedone.

Quarterly Report - Editia 4

Un sondaj realizat de experți americani dă peste cap calculele pentru Capitală. Cine câștigă Primăria și Consiliul General SURSE
Un sondaj realizat de experți americani dă peste cap calculele pentru Capitală. Cine câștigă Primăria și Consiliul General SURSE
Nicușor Dan rămâne în continuare pe locul 1, cu 27,6%, în timp ce pe locurile doi și trei au loc schimbări importante. Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei, este cotat pe...
Ce spun versurile „Revoluției Turcoaz”, imnul de campanie al lui Sebastian Burduja. „Văd ruine când scot capul pe geam. Și Bucureștiul cum se spală în lighean!” VIDEO
Ce spun versurile „Revoluției Turcoaz”, imnul de campanie al lui Sebastian Burduja. „Văd ruine când scot capul pe geam. Și Bucureștiul cum se spală în lighean!” VIDEO
Candidatul PNL la Primăria Capitalei și-a lansat, marți dimineață, 28 mai, piesa de campanie care se numește „Revoluția Turcoaz”, făcând aluzie la tricoul turcoaz pe care îl poartă...
#alegeri 2024 romania, #alegeri primaria Capitalei, #Cristian Popescu Piedone primar, #Marcel Ciolacu PSD, #Gabriela Firea PSD , #alegeri 2024