Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 5. Cea mai mare șpagă din istoria DNA, un fost concurent la „Vara Ispitelor” și un supraviețuitor de la Colectiv

Luni, 20 Mai 2024, ora 03:00
10088 citiri
Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 5. Cea mai mare șpagă din istoria DNA, un fost concurent la „Vara Ispitelor” și un supraviețuitor de la Colectiv
FOTO: Colaj Facebook

Partidele și alianțele electorale au avut timp până marți, 30 aprilie, ora 23:59, să-și depună candidaturile pentru primării și consilii județene. Pentru Primăria Sectorului 5 al Capitalei se anunță o luptă între 9 candidați pe 9 iunie.

Ziare.com propune o serie de articole în care îi analizează pe pretendenții la primăriile de sector, care se vor înfrunta în această campanie electorală.

Vlad Popescu Piedone (PUSL)

Sectorul 5 este singurul la care nu candidează primarul în funcție. Cristian Popescu Piedone, actualul edil, a luat decizia de a candida la Primăria Generală a Capitalei, lăsându-i însă candidatura fiului său, Vlad Popescu Piedone, în vârstă de 34 de ani, deputat ales pe listele PSD dar cu susținerea partidului lui Dan Voiculescu PUSL.

În CV-ul acestuia, depus la Camera Deputaților, scrie că este „antreprenor cu peste 10 ani de experiență în administrarea și managementul afacerii”

A terminat Facultatea de Drept din cadrul Universității „Titu Maiorescu” din București, iar înainte de cariera politică a fost administrator al unui restaurant și consilier la compania municipală URBAN S.A.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Din 2020 până în 2021 a fost președinte al Filialei Sector 5 a Partidului Puterea Umanistă, iar din 2021 este președinte al Filialei Suceava, de unde a și candidat pentru un post de deputat din partea PSD.

A trecut la PUSL în timpul mandatului de parlamentar, dar a rămas în grupul parlamentar social-democrat.

În toată cariera sa de parlamentar, Vlad Piedone a luat cuvântul de două ori în plen, una dintre ocazii fiind la depunerea jurământului de deputat.

Ce avere are Vlad Popescu Piedone

Potrivit declarației de avere din 2023, fiul lui Cristian Popescu Piedone deține 5 terenuri intravilane, patru în Bragadiru, județul Ilfov, și unul în Municipiul București, care însumează 2.109 metri pătrați.

Are o casă de locuit de 102 metri pătrați în București, un apartament de 69 de metri pătrați în stațiunea Mamaia și alte două apartamente în București, de 49 și 73 de metri pătrați.

Acesta deține o adevărată colecție de mașini vechi, printre care un BMW din 1985, două Cadillac Deville din 1968 și 1974, un Cadillac Eldorado din 1973, un Mercedes 200 din 1966 și un Oldsmobile din anul 1959.

În conturile bancare are suma de 1.040.596 de lei, iar la capitolul venituri încasează 132.618 lei din salariul de parlamentar.

Contracte tată-fiu pe banii statului

În anul 2016, Agenția Națională de Integritate (ANi) anunța că a constatat existența indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese. Cristian Popescu Piedone, pe atunci primarul sectorului 4, ar fi semnat acorduri de funcționare pentru firmele copiilor lui.

Printre acestea se numără Sport Team Kart SRL, deținută de Vlad Popescu, care a primit aviz să deschidă o zonă de karting în Parcul Lumea Copiilor, și God Trust Enterprises, care a beneficiat de două autorizații de funcționare, potrivit Buletin de București.

Începând cu 2013, Sport Team Kart SRL a încheiat patru contracte cu Administrația Domeniului Public Sector 4, societate finanțată tot din bugetul primăriei conduse de Piedone, „pentru ocuparea unei suprafețe de 400 mp, însă în urma măsurătorilor efectuate a rezultat că aceasta ocupă suprafața de 2.234 mp.”

În 2018, instanța a constatat nulitatea actelor administrative semnate de Cristian Popescu Piedone. Totodată, edilul a fost găsit vinovat că și-a folosit funcția pentru a avantaja firmele copiilor săi și a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare.

Astăzi, Vlad-Piedone Popescu candidează din partea PUSL la Primăria Sectorului 5, cu susținerea tatălui său, candidat la Primăria Capitalei.

Adrian-Nicolae Vigheciu (PSD-PNL)

Candidatul PSD susținut de PNL la Primăria Sectorului 5 este licențiat în Administrație Publică și Științe Politice la SNSPA și Universitatea București și are o experiență de peste 10 ani în administrația publică locală a Bucureștiului, potrivit site-ului său.

Înainte de a fi consilier general, a fost director general la Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană, Sector 6, între 2012 și 2016 și administrator public în cadrul Primăriei Sectorului 6, timp de patru ani, între 2016 și 2020.

Înainte de asta a fost consilier parlamentar.

În prezent, acesta este membru al comisiei de patrimoniu și al comisiei de urbanism şi amenajarea teritoriului din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, scrie pe site-ul lui.

Ce avere are Adrian Vigheciu

Potrivit declarației de avere din 2023, candidatul PSD-PNL deține patru apartamente în București, două de 120 de metri pătrați, unul de 77 și altul de 35 de metri pătrați.

În conturi are 6000 de lei și deține acțiuni la două firme care valorează în total 150 de lei.

La capitolul datorii, Adrian Vigheciu are trei: unul de 366.000 de lei, altul de 410.000 de lei și un altul de 510.000 de lei.

Acesta încasează un salariu de 123.381 de lei de la Asociația de Gestionare Integrată a Deșeurilor Ilfov și indemnizația de consilier municipal în valoare de 15.240 de lei.

Soția sa încasează și ea un salariu anual de 97.493 de lei

Cu vaca la păscut prin sector

Candidatul PSD-PNL s-a făcut remarcat recent după ce a postat pe pagina sa de Facebook un videoclip în care s-a filmat cu vaca la păscut lângă Catedrala Mântuirii Neamului și Palatul Parlamentului.

„Am ieșit cu vaca la păscut în mijlocul Sectorului 5️ pentru a ajuta la producția de lapte. Îmi provoc contracandidații să ajute și ei la producția de miere. Singuri sau în familie, cum le e mai ușor”, scrie Adrian Vigheciu.

Adrian Vigheciu candidează pentru postul de primar al Sectorului 5 din partea PSD-PNL.

Marian Vanghelie (Independent)

Probabil unul dintre cei mai cunoscuți edili din București, care a condus sectorul timp de aproape 16 ani, Marian Vanghelie candidează pentru a-și recâștiga funcția, independent.

Înainte de cariera politică, Marian Vanghelie povestea în cadrul unui documentar că se ocupa cu bișnița, reușind să adune o avere considerabilă.

În vârstă de 56 de ani, Marian Vanghelie a debutat în politică în anul 2000, în PSD, când a câștigat alegerile pentru Primăria Sectorului 5. Ulterior, în anul 2004, și-a câștigat al doilea mandat de primar din primul tur (alegerile locale s-au desfășurat în două tururi de scrutin până în anul 2008, inclusiv), ca independent, fapt care i-a consolidat și mai mult poziția în Partidul Social Democrat.

A rămas în funcție până în 2015, când a fost arestat preventiv într-un dosar de corupție cu mită de 30 de milioane de euro, fiind suspendat.

Vanghelie a rămas în memoria publicului prin numeroasele greșeli gramaticale precum conjugarea eronată a verbului "a fi" în emisiunea „100%” cu Robert Turcescu și utilizarea incorectă a cuvântului "almanahe", aducându-i porecla de "primarul care este". De asemenea, fostul edil de la 5 este cunoscut pentru că a rebotezat celebrul motor de căutare Google în „Goagăl”.

Ce avere are Marian Vanghelie

De-a lungul timpului, fostul edil de la Sectorul 5 a evitat să-și declare veniturile, făcând acest lucru doar atunci când trebuia să-și depună candidatura la primărie, iar în ceea ce privește felul în care erau scrise, presa relata că acestea erau ilizibile și cu greșeli, fapt care i-a adus lui Vanghelie și un proces pentru fals în declarații.

Potrivit declarației completate de Marian Vanghelie în 2020, când a candidat pentru un nou mandat la Sectorul 5, acesta are două apartamente de câte 108 metri pătrați, unul cumpărat în 2001, celălalt în 2008.

Vanghelie mai are un Mercedes fabricat în 2000, dar și 5 ceasuri în valoare de 70.000 euro și 5 tablouri estimate la 85.000 de euro.

El a investit 3,5 milioane de lei în societatea București SA și a acordat un împrumut de 1.700.000 (fără să specifice moneda), unei persoane fizice.

Vanghelie nu are datorii sau bani economisiți în conturi, iar la rubrica veniturilor anuale, încasate în 2019, nu a completat vreo sumă.

Colecție de dosare. Cea mai mare mită din istoria DNA, în prag de prescriere

Primul dosar penal al lui Marian Vanghelie datează din anul 2004, când DNA anunța că are în lucru un dosar penal privind modul în care s-a înființat societatea comercială „Economat Sector 5” SRL și modul în care s-au alocat bani de la bugetul local către acestea.

Procurorii au verificat și modul în care au fost înfiinţate trei supermarket-uri „de tip economat” în Pieţele Coşbuc, Cotroceni şi Rahova, şi modul în care au fost atribuite lucrările la respectivele magazine.

În același dosar erau cercetate modul în care a fost privatizat Magazinul București, și cum au fost organizate trei petreceri de Revelion. Marian Vanghelie ar fi cumpărat Magazinul București cu 3,2 milioane de lei puși într-o geantă diplomat, potrivit Mediafax.

Probabil cel mai cunoscut dosar al său, și cel care i-a adus și condamnarea, este cel în care a luat mită de 30 de milioane de euro. Vanghelie era acuzat de nouă infracțiuni de luare de mită, nouă infracțiuni de abuz în serviciu și șapte infracțiuni de spălare de bani.

”În perioada 2006 – 2014, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, în calitate de primar al Sectorului 5 din București, ajutat de inculpatul Niculae Mircea-Sorin și parțial de inculpata Ciocan Laura, a solicitat și primit de la inculpatul Dumitru Marin foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări)”, arăta DNA într-un comunicat de presă din iulie 2015 când l-a trimis în judecată pe Vanghelie.

Prin acțiunile lui Vanghelie, firmele controlate de omul de afacere Dumitru Marin primeau contracte de achiziții publice de la primărie fără să se respecte prevederile legale.

Cum ultimul act de corupție reținut în dosar ar fi avut loc în 2014, iar termenul general de prescripție pentru luare de mită este de 10 ani, rezultă că acuzațiile se vor prescrie în 2024. ”Chiar în prima parte a anului viitor”, au precizat pentru G4Media.ro surse judiciare.

S-a ajuns în punctul acesta după mai multe amânări și detașări de judecători de caz, culminate în 2023 cu detașarea judecătorului Cătălin Toma Răileanu la CSM, fapt care a amânat din nou dosarul, iar trebuie luate de la capăt.

Vanghelie a ajuns în atenția procurorilor DNA și în 2016, într-un dosar ce viza modul în care au fost atribuite contractele de salubritate în sectorul 5, dosar clasat în 2020, potrivit Buletin de București.

Astăzi, Marian Vanghelie își încearcă din nou norocul la Primăria Sectorului 5, după ce în 2020 a obținut puțin peste 14% din voturile cetățenilor.

Alexandru Dimitriu (Dreapta Unită)

Născut în București, în 1981, Alexandru Paul Dimitriu este de profesie avocat cu doctorat în Drept la Universitatea București. În trecut a fost cadru didactic colaborator la Facultatea de Drept din cadrul Universității București și secretar de stat în Ministerul Justiției timp de 9 luni, în anul 2021.

A mai lucrat și ca avocat asociat pentru „Piperea și Asociații”, între 2007 și 2020, Gheorghe Piperea fiind coordonator al campaniei pentru europarlamentare a AUR și candidat pe listele partidului.

Din 2021 este consilier local la Primăria Sectorului 5.

Dimitriu a fost în 2020 propunerea USR PLUS pentru Primăria Sectorului 5, însă, în urma negocierilor cu liberalii, candidatul alianței dintre liberali și USR a ajuns să fie Cristian Băcanu, care avea să piardă cursa în fața lui Piedone.

Ce avere are Alexandru Dimitriu

Potrivit declarației de avere depuse în 2023, acesta este coproprietarul unui teren intravilan de 340 de metri pătrați în București și deține un apartament de 132 de metri pătrați tot în Capitală. Tot aici mai apar alte două spații de 16 și 22 de metri pătrați în București.

Conduce un Audi fabricat în anul 2014.

În bancă a strâns suma de 63.629 lei, iar din salariul de consilier local încasează 12.702 lei pe an. De asemenea, mai încasează 59.116 lei anual pentru consiliere juridică și 227.119 lei anual din cabinetul său de avocatură.

Concurent le “Vara Ispitelor”, membru PNL și avocat al fraților Micula

Dimitriu a participat în trecut și la emisiunea de tip tabloid „Vara Ispitelor” de la Pro TV, unde a mers alături de prietena sa de la acea vreme, Cosmina Păsărin. Cuplul a devenit cunoscut atunci după ce Păsărin l-a înșelat pe omul propus de USR la Sectorul 5 cu fotomodelul Bogdan Vlădău, în fața camerelor de filmat. După această experiență, Dimitriu și-a finalizat studiile juridice, iar în 2015 a luat diploma de doctorat cu calificativul „Summa Cum Laude”.

Mai mult, Alexandru Dimitriu a fost unul dintre avocații care au reprezentat pe plan local interesele fraților Ioan și Viorel Micula, cei care au obținut în urma unui proces internațional 912,5 milioane lei de la statul român, bani plătiți de Ministerul Finanțelor în mandatul de ministru al lui Florin Cîțu.

Înainte de a se înscrie în partidul PLUS, în anul 2019, Dimitriu a fost timp de zece ani membru PNL, în perioada 2003-2013. „Membru fără nicio implicare, respectiv fără a fi candidat intern sau extern pentru vreo funcție”, notează Dimitriu în CV.

Recent, Alexandru Dimitriu a intrat în conflict cu Cristian Popescu Piedone pe motiv că i-ar fi insultat fiul, pe Vlad Popescu Piedone, contracandidat la Sectorul 5, făcându-l „oligofren”. A urmat un schimb de replici pe stradă între cei doi, Piedone folosind eronat termenul de „holigofren”.

Momentul are loc la minutul 27:30:

Astăzi, Alexandru Dimitriu este candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Sectorului 5.

Lidia Vadim-Tudor (AUR)

Lidia Vadim Tudor, în vârstă de 33 de ani, este fiica cea mare a fostului politician Corneliu Vadim Tudor și candidează la Primăria Sectorului 5 din partea Alianței pentru Unirea Românilor.

Potrivit prezentării oficiale, Lidia Vadim Tudor este, din 2005, redactorul-șef al Revistei România Mare, fondată de tribunul Corneliu Vadim Tudor, a terminat Jurnalismul la Universitatea Spiru Haret, dar și Facultatea de Psihologie din cadrul aceleași universități.

La funcția de primar al Sectorului 5 mai candidează din partea S.O.S. România, partidul Dianei Șoșoacă, Ștefănel Dan Marin, absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA și a fost primar interimar al Capitalei în 2015, după suspendarea lui Sorin Oprescu.

A trecut prin mai multe partide de la partidul lui Dan Diaconescu, PP-DD, la PMP și UNPR.

Printre candidați se mai numără și Adrian Albu, din partea REPER, partidul lui Dacian Cioloș, supraviețuitor al incendiului de la Colectiv și fost consilier local la Sectorul 2.

La Sectorul 5 mai candidează Ujeucă Michael-Dan de la Partidul Social Democrat Unit, Ilie Mario-Rafael, de la Partidul Mișcarea România Suverană și Constantin-Mirel State din partea PRM.

A eşuat AUR la alegerile de pe 9 iunie? Care sunt diferențele dintre parcursul USR ca partid nou şi cel al formațiunii politice a lui Simion
A eşuat AUR la alegerile de pe 9 iunie? Care sunt diferențele dintre parcursul USR ca partid nou şi cel al formațiunii politice a lui Simion
Partidul lui George Simion, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), era cotat bine în sondajele dinaintea alegerilor de pe 9 iunie. Mai mult, un sondaj făcut în rândul tinerilor arăta un vot...
Rezultate parțiale Primăria Sectorului 5: Urmașul lui Piedone, victorie clară
Rezultate parțiale Primăria Sectorului 5: Urmașul lui Piedone, victorie clară
Vlad Popescu Piedone (candidat al PUSL) a câştigat detaşat funcţia de primar al Sectorului 5 al Capitalei, potrivit rezultatelor parţiale prezentate marţi, 11 iunie, de Autoritatea...
#alegeri 2024 romania, #alegeri locale 2024, #primaria sectorului 5, #Bucuresti , #alegeri 2024
  1. Ultimele rezultate parțiale publicate de BEC. Unde se organizează un nou tur de departajare între candidați
  2. Florian Coldea ar fi fost consilierul secret al premierului unei țări NATO din Balcani. Legăturile cu un cunoscut cartel al drogurilor
  3. Schimbare la 180 de grade. Cum s-a modificat discursul lui Klaus Iohannis despre PSD. Politolog: „Nu a spus niciodată ceva din capul lui”
  4. Ultima spaimă a Dianei Șoșoacă: A cerut să-i fie pus telefonul în frigider. „Sistemul îmi anulează telefonul și îmi atacă TikTok-ul”
  5. Mircea Geoană nu vrea să fie candidatul PSD la prezidențiale. „Va fi anul independenților”
  6. Un nou candidat la prezidențiale își face apariția. „Sunt singurul preşedinte al partidului după 1990 care îşi asumă această misiune”
  7. Un nou protest pentru renumărarea voturilor de pe 9 iunie, organizat în Piața Victoriei. Ce transmit organizatorii participanților
  8. Cele mai noi rezultate provizorii ale alegerilor locale. PSD se menține în fruntea clasamentului
  9. Mircea Geoană, discurs cu iz electoral: ”România are nevoie să se lepede de moliciunea liderilor confecţionaţi din combinaţii şi mediocritate”
  10. George Simion, despre candidatura pentru funcția de președinte al României: „Am făcut multe greşeli, dar am fost capabil să ajung până aici”