De ce își face AUR campanie cu Mihai Viteazul, Vlad Țepeș sau Ștefan cel Mare: ”Vorbim de o caracteristică a național-comunismului”

Sambata, 18 Mai 2024, ora 03:40
4451 citiri
De ce își face AUR campanie cu Mihai Viteazul, Vlad Țepeș sau Ștefan cel Mare: ”Vorbim de o caracteristică a național-comunismului”
FOTO: Captura video / Facebook AUR

Partidul AUR s-a consacrat de-a lungul timpului prin folosirea de figuri istorice și scenete cu voievozi pentru a-și face mesajul auzit. Mihai Viteazul, Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare apar adesea pe afișele de campanie ale partidului, iar personajul preferat al liderului AUR, George Simion, pare să fie Vlad Țepeș, care apare în majoritatea scenetelor partidului, probabil pentru modul inedit în care pedepsea „corupții” și „trădătorii de neam”.

Astfel, AUR exploatează foarte bine componenta nostalgică a publicului său și mândria de neam, prin aducerea în prim plan a unor personaje și momente considerate „glorioase” pentru poporul român.

Politologul Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA spune că această practică a mai fost folosită și în trecut și probabil că mai multe cercetări le-a arătat celor de la AUR că astfel de tactici funcționează la un anumit public.

„Nu este pentru prima dată. Și Gigi Becali a folosit iconografie de genul acesta, dar la scară mai mică. Probabil că le apare în unele cercetări și focus grupuri pentru o parte a publicului, mai ales nostalgici de o anumită vârstă, le apare ca fiind interesant și pentru a-și consolida acel electoral. Cred că este o acțiune deliberată, nu cred că este doar scenografie de duzină, pentru că există un public pentru astfel de evenimente”, a declarat profesorul Pîrvulescu pentru Ziare.com.

Acesta a comparat ceea ce face AUR cu domnitorii din Țările Române cu evenimentele „Cântarea României” din perioada comunistă.

„Ele sunt caricaturale, dar gândiți-vă că, nu doar în Occident, ci și în Transilvania, am văzut la Alba-Iulia, există echipe de oameni care refac istoria bătăliilor medievale, încearcă să creeze atmosferă, cam genul acesta de nostalgie, dar în mod politic mult mai național-comunist, pentru că asistăm la evenimente de tip „Cântarea României”. Aveau publicul lor și care oricum rezonează cu ceva în mintea unora dintre acești români”, a mai spus Pîrvulescu.

Politologul este de părere că „istoria caricaturizată” poate să aibă o oarecare importanță și pentru oameni mai tineri și chiar dacă își dau seama că este vorba despre o scenografie grosieră este mult mai atrăgătoare decât comunicarea altor partide, fiind în același timp pe linia naționalistă și suveranistă.

El spune însă că în campania domnitorilor de partea AUR se strecoară o dezinformare istorică.

„Problema este că figurile pe care le folosesc sunt confiscate pe de-o parte, sunt scoase din context și nu au nicio legătură cu istoria deformată pe care o prezintă ei. Ștefan cel Mare avea origini poloneze, Mihai Viteazu avea origini balcanice, iar în legătură cu celelalte personaje enigmatice din trecutul ceaușist, Burebista și Decebal, ele sunt personaje despre a cărei autenticitate știm destul de puțin, dar se poate creiona un univers naționalist al luptei împotriva străinilor. Pentru că asta este ideea, ei luptă împotriva străinilor”, spune politologul.

Acesta a explicat că știința modernă, prin analizele ADN, permite stabilirea unui profil genetic al națiunii care arată că toate „poveștile” legate de suveranism și identitate națională sunt cel puțin, din punctul acesta de vedere, false și atunci și construcția politică pe o bază genetică falsă este periculoasă. În realitate, toți suntem rezultatul unui mix genetic.

„Nu există ceva care să fie pur românesc. Este și românesc, și balcanic, și central-european și răsăritean și asta este bine, nu e rău. Încercarea lor de a caricaturiza istoria României este periculoasă, este dăunătoare, dar cu siguranță are rezonanță pentru unii alegători”, mai spune Pîrvulescu.

Profesorul Cristian Pîrvulescu a încheiat spunând că AUR pare să fi împrumutat elemente din național-comunism prin aceste asocieri istorice.

„Ceaușescu era în continuarea lui Burebista, era o împlinire a istoriei naționale și, chiar și așa, vorbim despre o caracteristică a național-comunismului, de asta vă spun că foarte probabil ei iau elemente de acolo”, a conchis acesta.

Senzația de teatru mobil a campaniei AUR este dată tocmai de faptul că spectacolul este repetat prin toate orașele prin care trece George Simion cu trupa sa de actori.

Într-o postare pe pagina de Facebook a celor de la AUR apare o filmare de la Alba-Iulia cu una dintre reprezentațiile partidului.

„Joi, candidații AUR au fost în Cetatea Unirii în frunte cu trei domnitori emblematici ai poporului român: Mihai Viteazul, Ștefan Cel Mare și Sfânt și Vlad Țepeș. La fel ca înaintașii noștri, pe 9 iunie trebuie să avem curaj și să facem alegerea corectă, alegerea de AUR! Avem 5 buletine de vot, 5 voturi pentru AUR!”, scrie în descrierea videoclipului.

Cu două zile înainte, o piesă similară de teatru organizată la Timișoara cu participarea publicului, dar și a lui George Simion.

Figurile istorice apar și pe bannere și pe afișele electorale ale partidului.

Crin Antonescu: „Harta s-a înroşit după alegeri, dar n-aş vrea să fiu în pielea lui Ciolacu”
Crin Antonescu: „Harta s-a înroşit după alegeri, dar n-aş vrea să fiu în pielea lui Ciolacu”
Crin Antonescu, fostul președinte al PNL, a declarat în emisiunea lui Marius Tucă, că Partidul Social Democrat a scos un scor uriaș la alegerile din 9 iunie, însă nu ar vrea să fie în...
Liber spre aurul olimpic! Vestea neașteptată primită de David Popovici
Liber spre aurul olimpic! Vestea neașteptată primită de David Popovici
Înotătorul Caeleb Dressel nu va avea şansa de a-şi apăra titlul la 100 m liber la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce a terminat pe locul trei în cursa de calificare desfășurată în...
#alegeri 2024 romania, #alegeri locale 2024, #afise electorale, #domnitori romani, #aur, #George Simion , #alegeri 2024
  1. Războiul dintre Clotilde Armand și Toni Greblă, tranșat de Autoritatea Electorală Permanentă
  2. Klaus Iohannis și-a retras candidatura de la șefia NATO. România îl va susține pe olandezul Mark Rutte
  3. Crin Antonescu: „Harta s-a înroşit după alegeri, dar n-aş vrea să fiu în pielea lui Ciolacu”
  4. Negocieri USR-REPER. Condiția impusă de Elena Lasconi pentru o alianță: ”Nu mai avem cum să batem palma cu Cioloș”
  5. ”Misiune imposibilă”. Coaliția nu poate stabili data alegerilor prezidențiale. Nicolae Ciucă a fost lăsat cu „ochii în soare”
  6. George Simion, din nou la Parchetul General: Am venit să-mi cer telefonul înapoi. Am informaţii că mă vor ridica şi alte structuri, de exemplu DNA VIDEO
  7. Liderii PSD şi PNL nu au ajuns la un acord privind data alegerilor prezidențiale. Canicula strică planurile pentru campania electorală
  8. Ce venituri a declarat Dominic Fritz. Fostul său contracandidat, Nicolae Robu, are doar pensia cât salariul primarului
  9. Greșelile AUR și USR la primele alegeri din 2024: ”Partidele sunt construite pe trei axe”
  10. 2024, anul independenților. În ce măsură poate da peste cap candidatura Anei Birchall calculele pentru prezidențiale