Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”

Joi, 18 Aprilie 2024, ora 21:30
12148 citiri
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Cătălin Cîrstoiu nu este în grațiile lui Ciolacu FOTO Hepta

Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul Cătălin Cîrstoiu trebuie să răspundă într-o conferință de presă la acuzațiile de integritate apărute în presă, în caz contrar, spunea liderul PSD, alianța nu poate merge mai departe în alegeri.

Totodată, potrivit surselor din coaliție, PSD și PNL ar aștepta ca medicul Cătălin Cîrstoiu să se retragă singur din cursa pentru Capitală, mai ales că acesta încă nu și-a depus oficial candidatura. Coaliția a anunțat că medicul Cîrstoiu își va depune oficial candidatura pe 22 aprilie.

PSD și PNL se găsesc într-o situație cu patru variante. Fie să meargă în continuare cu medicul Cătălin Cîrstoiu, deși investigațiile și dezvăluirile din presă îi pot crea probleme, iar în sondaje este în continuare mult în urma lui Nicușor Dan și a lui Cristian Popescu Piedone, fie să găsească un nou candidat independent, în cazul unei retrageri a lui Cîrstoiu, variantă care ar complica și mai mult situația PSD-PNL, din moment ce ar trebui să profileze noul candidat și să-l crească în sondaje până pe 9 iunie.

Analistul politic Ion M. Ioniță a vorbit pentru Ziare.com despre situația candidaturii PSD-PNL și despre variantele pe care le mai are alianța. Acesta este de părere că cele două partide nu mai pot continua cu Cătălin Cîrstoiu și că discuțiile din spațiul public le afectează întreaga campanie electorală.

„Ei văd că dacă merg înainte cu candidatura doctorului Cîrstroiu, nu reușesc nimic, ba din contră, se afundă și mai rău și asta va afecta întreaga campanie pentru nu se mai discută decât despre medicul Cîrstoiu în aceste momente. Nu se mai discută nimic altceva despre campania electorală și asta acoperă nu numai Bucureștiul dar și restul campaniei pentru PSD și PNL.”, spune Ioniță.

Ion M. Ioniță spune că este foarte greu pentru cele două partide să mai recupereze terenul pierdut după „un start de campanie eșuat”. „Ei probabil s-au gândit că dacă găsesc un candidat este suficient să-l pună pe afiș că va și câștiga alegerile, ceea ce a fost o greșeală fundamentală”, mai spune acesta.

„Singura salvare ar fi să găsească un candidat foarte bun, ceea ce este utopic în acest moment, așa încât, practic nu au o soluție. Nu se conturează o soluție, să aibă un candidat în mânecă cu care să vină să spună gata, mergem pe această variantă. Probabil vor încerca să diminueze cât mai mult din potențialul negativ pe care l-a adus această candidatură care nu a fost gândită și evaluată cum trebuie”, mai spune analistul.

Ion M. Ioniță spune că aceste probleme la candidatură pentru Primăria Capitalei afectează întreaga campanie electorală.

„N-aș vrea să fiu în pielea celor din coaliție în acest moment pentru că practic au ratat debutul campaniei electorale și afectează întreaga campanie electorală faptul că nu au știut cu cine să meargă de la început sau nu au știut să evalueze efectele pe care această candidatură le va avea în spațiul public. Nu pot să iasă din problema aceasta legată de compatibilitate. E o chestiune sensibilă pentru public”, a mai spus acesta.

În ceea ce privește conferința de presă despre care a vorbit Marcel Ciolacu, care ar trebui să clarifice acuzațiile la adresa lui Cătălin Cîrstoiu, Ion M. Ioniță spune că ar fi o idee bună, dar că ideea nu pare îmbrățișată și de candidatul PSD-PNL.

Acesta este de părere că soluția normală, încă de la început, ar fi fost ca cele două partide să meargă la alegeri cu candidați proprii, mai exact cu Gabriela Firea și cu Sebastian Burduja.

„Dacă au mers pe varianta unei candidaturi comune, era și asta o variantă care putea să fie solidă, dar trebuiau să aibă candidatul. EI au procedat invers. Au anunțat coaliția cu candidaturi comune, după care au încercat să găsească candidatul și asta este o greșeală gravă.”, mai spune el.

Varianta ca PSD să se întoarcă la Gabriela Firea pentru o candidatură la Capitală este una cu o foarte mare încărcătură politică, în contextul în care conducerea PSD se teme de un alt pol de putere în partid. În plus, Gabriela Firea a fost deja refuzată la candidatură și pusă pe lista de europarlamentare.

„Vă dați seama, doamna Firea, refuzată prima dată, să revină. Ar crea mari probleme pentru PSD. Se apropie termenul de depunere oficială a candidaturilor. Va fi un șoc în PSD. Domnul Ciolacu practic ar recunoaște că a greșit fundamental și și-ar pune foarte serios poziția în primejdie, pentru că dacă doamna Firea ar mai și câștiga după asta, evident că lucrurile s-ar tranșa după aceea la conducerea PSD, între ea și domnul Ciolacu”, a mai spus Ion M. Ioniță.

O altă variantă ar fi ca cele două partide, PSD și PNL, să susțină două candidaturi diferite. De altfel, potrivit surselor din Coaliție, la discuțiile din ședința de luni, 15 aprilie, social-democrații au venit cu ideea de a-l susține pe Cristian Popescu Piedone la Primărie Capitalei, care deja este foarte bine cotat în sondaje, însă liberalii s-ar fi opus acestei variante.

De asemenea, Nicușor Dan a confirmat joi, 18 aprilie, că a fost căutat de PNL, însă nu a vrut să dezvăluie ce au discutat. Însă, actualul primar al Capitalei a spus că ar vrea susținerea PNL.

Cătălin Cîrstoiu a fost întrebat, miercuri seară, 17 aprilie, la B1 TV, dacă s-a pus problema retragerii sale din cursa electorală pentru Primăria Bucureşti şi a afirmat: "Este o alianţă care vrea să dea oraşului stabilitate (...) Eu sunt candidatul alianţei PSD-PNL (...) simt susţinerea liderilor alianţei. Nu îmi pun problema să mă retrag".

Întrebat dacă i s-a cerut să se retragă, Cîrstoiu a negat şi susţine că "nu a fost această discuţie".

Un avertisment voalat în ceea ce-l privește pe Cătălin Cîrstoiu a fost dat chiar de președintele PSD Marcel Ciolacu, miercuri, 17 aprilie, la Doha. Ciolacu a declarat că au existat discuții în Coaliție în privința candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu, în contextul informațiilor despre o posibilă retragere din cursa pentru Capitală, și a adăugat că acesta trebuie să iasă într-o conferință de presă pentru a răspunde acuzațiilor, înainte de depunerea candidaturii.

„Nu putem merge mai departe dacă nu lămurim toate aceste acuzații.”, a declarat Ciolacu.

Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată într-o întâlnire a coaliţiei, în acest sfârşit de săptămână sau luni dimineaţa.

Întrebată despre o posibilă o retragere a candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu sau despre organizarea unei conferinţe de presă în care Cîrstoiu să răspundă acuzaţiilor care i se aduc, Gabriela Firea a precizat că subiectul ar urma să fie discutat la şedinţa coaliţiei.

PNL se teme de repetarea dezastrului din 2016

Liberalii au toate motivele să fie sceptici în ceea ce privește renunțarea la candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu pentru că au mai trecut printr-o situație similară care a dus la un eșec de proporții în 2016, în cursa pentru Primăria Capitalei.

Atunci, liberalii l-au propus inițial pe Cristian Bușoi pentru Primărie, însă au renunțat la el pentru a-l desemna pe Ludovic Orban. Din cauza unui dosar DNA în care Orban a fost într-un final achitat, fostul premier a fost nevoit să se retragă, fiind apoi anunțată candidatura lui Marian Munteanu, fostul lider al Ligii Studenților din Piața Universității. Și acesta a fost nevoit să se retragă din cauza unor suspiciuni de colaborare cu Securitatea, cercetate de CNSAS, iar PNL l-a scos din mânecă pe Cătălin Predoiu, actualul ministru al Afacerilor Interne.

Rezultatul a fost unul dezastruos pentru PNL, Cătălin Predoiu obținând doar 11% din voturi, iar Gabriela Firea devenea primul primar al Capitalei asumat de PSD.

Quarterly Report - Editia 4

Clotilde Armand, încrezătoare în victoria „categorică” la Sectorul 1: ”Oamenii nu-și doresc un primar care a activat în SRI”
Clotilde Armand, încrezătoare în victoria „categorică” la Sectorul 1: ”Oamenii nu-și doresc un primar care a activat în SRI”
Clotilde Armand, primărița Sectorului 1, a fost invitata ultimei ediții a rubricii „Cu fața la alegători”, unde a vorbit despre proiectele realizate în mandatul său, despre...
Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 5. Cea mai mare șpagă din istoria DNA, un fost concurent la „Vara Ispitelor” și un supraviețuitor de la Colectiv
Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 5. Cea mai mare șpagă din istoria DNA, un fost concurent la „Vara Ispitelor” și un supraviețuitor de la Colectiv
Partidele și alianțele electorale au avut timp până marți, 30 aprilie, ora 23:59, să-și depună candidaturile pentru primării și consilii județene. Pentru Primăria Sectorului 5 al...
#alegeri 2024 romania, #PSD PNL, #alegeri locale 2024, #alegeri primaria Capitalei, #catalin cirstoiu bucuresti , #alegeri 2024