Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024

Miercuri, 17 Aprilie 2024, ora 22:10
2998 citiri
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Liderul USR, Cătălin Drulă FOTO Facebook/Cătălin Drulă

Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea eurodeputaților USR aleși în Parlamentul European, precum și despre strategeia pentru elegerile prezidențiale și parlamentare pe care o va adopta Dreapta Unită. Liderul USR a vorbit și despre varianta candidaturii sale la alegerile prezidențiale, despre situația candidaturilor la Primăria Capitalei și a comentat principalele evenimente de pe scena politică.

Liderul USR spune că alianța Dreapta Unită crește pe zi ce trece și că obiectivul principal este aplicarea unui program de dreapta după alegeri.

„Această nou creată alianță, Dreapta Unită, capătă din ce în ce mai multă susținere și credibilitate. Obiectivul este, evident, să strângem cât mai multă susținere și voturi, să avem încrederea românilor, astfel încât să putem pune în aplicare programul nostru de dreapta, de asanare a economiei, a bugetului, de reversare a creșterilor de taxe făcută de această guvernare și de anulare a lor. Un program care să implementeze investițiile și reformele din PNRR.”, a declarat Drulă.

În ceea ce privește numărul de mandate pe care mizează Dreapta Unită în Parlamentul European, fostul ministru al Transporturilor nu a avansat vreo cifră.

„Am ajuns în România prea mult să încercăm să anticipăm rezultatul alegerilor ca și cum acesta nu ar depinde de campaniile electorale. Esența democrației este că în campania electorală partidele se prezintă cu ofertele și programele lor și se presupune că conving oamenii, sau, dimpotrivă, nu”, a spus el.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

În ceea ce privește misiunea europarlamentarilor Dreapta Unită în Parlamentul European, liderul USR a vorbit și despre implicarea europarlamentarilor Vlad Botoș și Eugen Tomac pentru interesele României, în Parlamentul European, făcând referire și la rezoluția adoptată în Parlamentul European privind tezaurul României de la Moscova.

„Să ne uităm cum s-au bătut cei doi europarlamentari pentru accesul României în Schengen. Eugen Tomac a dat în judecată Austria pentru nerespectarea unei obligații, până la urmă, că noi suntem obligați să intrăm în Schengen și ei sunt obligați să ne primească”

Cătălin Drulă a precizat că europarlamentarii Alianței nu o vor vota pe Ursula Von der Leyen pentru un nou mandat la Comisia Europeană.

„Considerăm că a fost mult prea apropiată de actualul guvern și a închis ochii la derapajele democratice și fiscale ale României. Acesta este unul dintre lucrurile pentru care avem aliați în România și în alte țări. Vom face opoziție vehementă la un nou mandat pentru doamna Von der Leyen”, a mai spus președintele USR.

Despre ascensiunea extremismului la nivel național dar și la nivelul UE, Cătălin Drulă punctează faptul că acest fenomen este logic având în vedere vremurile grele care cresc aderența la curentele extremiste naționaliste.

„În vremuri tulburi și de neliniște întotdeauna crește populismul și extremismul. Aceste vremuri au început cu un eveniment care se întâmplă odată la o sută de ani, o pandemie. Cu toată tulburarea economică și societală pe care a adus-o, a continuat cu acest val inflaționist, în România fiind cea mai mare inflație din UE și de doi ani de zile avem acest război la granițele Europei. Toate lucrurile acestea nu sunt de natură de a induce o liniște și un confort în societate. Toată lumea are o anxietate, o nemulțumire și în momentul acesta, istoric vorbind este un teren fertil pentru mesajele extremiste”, spune Cătălin Drulă.

Chiar și în contextul ascensiunii extremismului, Drulă este de părere că acest mesaj începe să se plafoneze, iar oamenii de satură.

Totodată, liderul USR este de părere că partidele de la putere, coaliția PSD-PNL au renunțat la retorica anti-extremistă, iar, acum, principalul adversar identificat este Dreapta Unită (USR, PMP și Forța Dreptei).

„Împotriva noastră a făcut PSD plângere la BEC pentru a ne scoate de pe buletinele de vot. Noi suntem hărțuiți de domnul Toni Greblă de la AEP, împotriva noastră se pun candidați unici, nu am văzut mișcări de forță împotriva AUR sau Șoșoacă”, a mai spus acesta.

Întrebat dacă Dreapta Unită beneficiează electoral de pe urma asocierii PNL cu PSD, Cătălin Drulă a subliniat faptul că nu se poate pune problema unui beneficiu de pe urma unui lucru negativ pentru România, însă a punctat faptul că Alianța crește în sondaje.

„Să spui că programul tău esențial este anti-PSD-ismul iar după 8 luni să faci guvern cu PSD, mă refer la asocierea Iohannis-PNL este un lucru de neînțeles pentru oameni și scade încrederea în democrație. Eu nu cred că oamenii migrează către extremism ci caută soluții pentru viitorul lor. Extremismul nu este o soluție, de aceea susținerea pentru Dreapta Unită crește pe zi ce trece, din cercetările noastre sociologice, pe care spre deosebire de celelalte forțe politice nu le folosim ca o armă și nu vrem să le publicăm, dar ce pot să vă spun este că suntem singura forță politică în creștere, în momentul de față”, mai spune acesta.

Dreapta Unită este convinsă de victoria lui Nicușor Dan

Cătălin Drulă se arată convins de faptul că Nicușor Dan va reuși să obțină un al doilea mandat de primar al Capitalei.

„Sunt bucureștean, cunosc bucureștenii și domnul Nicușor Dan a așezat lucrurile solid. Ne săturasem în acest an de iepurași ambalați ca la circ, de show și can-can.”, spune Drulă.

Liderul USR a recunoscut că este de acord cu Marcel Ciolacu în privința remarcii pe care a făcut-o la adresa lui Popescu Piedone - „Când se risipește fumul grătarelor nu rămâne nimic”.

„Un circat, un om care se folosește de un spectacol ieftin mediatic, cu talent, nu o să neg asta. Eu nu am înțeles ceva. M-am uitat la filmulețele acelea și tot timpul e ceva foarte prost realizat de Primăria Sectorului 5. Unii betonează niște copaci și dupaia Piedone urlă la ei că au betonat copacii. E un circ ieftin care strânge like-uri, dar există în București un rezervor mare de oameni care își doresc să nu ne întoarcem în trecut, în orașe conduse de panglicari”, mai spune liderul USR.

Acesta a declarat faptul că medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL, „nu există”.

„Dacă ai un candidat și stai și discuți aproape public despre cum îl vei retrage, deja ai pus cruce șanselor sale. Deci, practic, competiția va fi între Nicușor Dan și Piedone. (...) Mă uit la substanță, dincolo de imagine, nu mă uit la freza lui Nicușor Dan, sau la voltele retorice și la substanță îl bate 10-0 pe Piedone și oamenii din București sunt convins că își doresc ca asta să continue”, mai spune el.

Cătălin Drulă a făcut și o ironie cu privire la plimbările cu metroul ale candidatului PSD-PNL și a punctat principalele probleme ale medicului Cîrstoiu.

„Omul se duce cu metroul ca să vadă cum e. Îmi aduce aminte de rudele din provincie pe care, când eram puștan, le duceam cu metroul prin București să vadă cum e. E ridicol pentru un om care trăiește aici și spune 'nu este ca în bolidul meu de 120.000 de euro'. Ce-l recomandă pe domnul acesta care în toate interacțiunile publice arată o aroganță, probabil venită din zona de Dumnezeu medical, știți foarte bine problema care tarează sistemul medical, și aici mă refer la această minoritate care se cred stăpâni”, a punctat Cătălin Drulă.

„Cred că România a depășit momentul în care să votăm funia de usturoi, femeia cu barbă și candidatul de iarmaroc”, a spus Drulă.

Liderul USR este de părere că foarte multe dintre sondajele de opinie sunt „fabricate” și sunt folosite ca „armă politică” pentru a descuraja adversarii.

Strategia Dreapta Unită pentru alegerile prezidențiale și parlamentare. Care sunt variantele de candidat la prezidențiale

În ceea ce privește candidatura pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, Cătălin Drulă spune că au fost purtate discuții în alianță privind participarea în comun la prezidențiale și parlamentare și că aceste discuții urmează să se definitiveze după alegerile de pe 9 iunie.

„Am avut discuții despre faptul că vrem ca Alianța Dreapta Unită să meargă la toate rundele de alegeri cu candidați comuni. Am reușit această performanță, spunem noi, impusă, ne-a dat domnul Ciolacu greu. Toată lumea știa că alegerile locale sunt pe 29 septembrie, dintr-o dată ni se spune că trebuie să avem candidați peste tot. Ne dorim să mergem la parlamentare și la prezidențiale, vom anunța candidaturile la momentul respectiv”, a mai spus acesta.

Drulă a completat că anunțarea candiaturii la prezidențiale nu poate întârzia prea mult după alegerile din 9 iunie și că funcția trebuie asumată politic.

„Eu cred că este natural ca o funcție să fie asumată politic, iar un lider de partid politic trebuie să-și asume natural funcția de leadership. În România, statul este condus de președinte. Da, eu sunt, natural, un candidat posibil, n-am ajuns la punctul de a intra în această discuție.”, spune Drulă.

Întrebat ce părere are despre un candidat independent, Cătălin Drulă este de părere că un astfel candidat este tot un om politic, doar că „pe persoană fizică”, vorbind despre un „mit” al unei astfel de candidaturi.

„Ne străduim să le redăm oamenilor încrederea în politică și în soluțiile care vin din interiorul politicii. Este un mit acela al independentului, până la urmă el e tot un om politic, doar că e pe persoană fizică într-un fel. Scrie în lege că poți avea candidaturi independente la toate nivelurile, nu am nimic cu ele, e o libertate a unui om de a candida, dar cred că ar trebui să ne uităm mai atent la acest mit pentru că este unul de tip soluție magică.”, a spus Drulă.

Președintele USR a făcut apoi referire la candidatura încă neanunțată a lui Mircea Geoană, care ar urma să candideze independent, dar care este la urma urmei un fost candidat „pur PSD.

„Eu cred că nu trebuie să exagerăm cu această chestiune în politica românească, pentru că până la urmă rezultatele se obțin în echipă și a celebra ideea de atomizare, eu merg independent, dumneavoastră mergeți independent, fiecare suntem o instituție pe persoană fizică, nu ne duce într-o zonă în care să putem obține rezultate pentru societate”

Liderul USR a subliniat ideea potrivit căreia lipsa partidelor duce la apariția regimurilor autoritare.

Urmărește mai jos interviu integral.

Quarterly Report - Editia 4

Angajații ANAF ar putea fi obligați să plătească amenzi. Măsuri împotriva executării silite abuzive
Angajații ANAF ar putea fi obligați să plătească amenzi. Măsuri împotriva executării silite abuzive
Funcţionarii ANAF ar putea plăti amenzi usturătoare dacă nu vor respecta termenele pentru trimiterea comunicărilor către contribuabili, conform unei iniţiative legislative depusă de...
Donald Trump, huiduit și apostrofat la Convenția națională a libertarienilor
Donald Trump, huiduit și apostrofat la Convenția națională a libertarienilor
Donald Trump, candidatul republicanilor la președinția SUA, a fost huiduit și apostrofat de mulți dintre cei prezenți la Convenția națională libertariană de sâmbătă seara, 25 mai....
#alegeri 2024 romania, #alianta dreapta unita, #USR, #alegeri locale 2024, #alegeri prezidentiale, #alegeri parlamentare , #alegeri 2024