Cum au furat partidele startul campaniei. Bucureștiul, împânzit cu afișe și bannere gigantice cu candidați FOTO

Luni, 22 Aprilie 2024, ora 03:41
4517 citiri
Cum au furat partidele startul campaniei. Bucureștiul, împânzit cu afișe și bannere gigantice cu candidați FOTO
Campania electorală începe pe 10 mai

Deși au mai rămas mai bine de trei săptămâni până la startul oficial al campaniei electorale, partidele au furat deja startul campaniei cu afișe gigantice în principalele intersecții și zone aglomerate din Capitală.

Până pe data de 10 mai, când începe oficial campania electorală, partidele politice pot amplasa afișe și bannere electorale cu candidați în spațiul public sau pe clădiri, însă acest lucru va fi interzis odată cu începerea oficială a campaniei, aplicându-se mai multe restricții în ceea ce privește publicitatea electorală. Astfel, formațiunile politice încearcă să profite de timpul rămas până la campania oficială și să ia ochii alegătorilor cu bannere și afișe cât mai mari.

Unul dintre candidații care și-au pus deja afișe în oraș, în principalele intersecții este Nicușor Dan, primarul general al Capitalei în exercițiu, care vrea să obțină un nou mandat pe data de 9 iunie cu susținerea Dreapta Unită și REPER.

Afișul lui Nicușor Dan are mesajul „Lucrurile bune se fac cu încredere” și mesajul „Mulțumesc”. Este neclar însă dacă primarul Nicușor Dan mulțumește în avans pentru susținerea cetățenilor la următoarele alegeri sau pentru susținerea din actualul mandat pe care și-l încheie în acest an.

Un alt set de afișe, amplasat pe un cort de la gura de metrou Piața Romană îi înfățișează pe Cristian Popescu Piedone, primarul de la Sectorul 5 și candidat la Primăria Generală și pe Liviu Negoiță, candidatul PUSL la Primăria Sectorului 1.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Pe una dintre fețele cortului cei doi apar împreună însoțiți de mesajul „Vrei primari cu experiență, nu experimente.”, iar mai jos este scris un citat din Popescu Piedone care spune „Administrația locală în București a început cu Liviu Negoiță”, fapt care sugerează că afișul este mai degrabă pus pentru a-l sprijini pe fostul primar de la Sectorul 1 din partea PD (Partidul Democrat).

Pe o altă față a aceluiași cort apare doar Liviu Negoiță cu degetul arătător îndreptat către trecători însoțit de mesajul „Tu vrei, eu pot!”.

Și Cătălin Cîrstoiu, „deocamdată” candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, are mai multe afișe amplasate prin oraș. În afișul medicului Cîrstoiu, staff-ul de campanie a vrut să evidențieze cele trei lucruri care îl recomandă pe candidatul lor, cu mesajul „Medic. Manager. Cetățean”.

De altfel, staff-ul de campanie al lui Cătălin Cîrstoiu a încercat deja să expună alegătorilor dimensiunea de „cetățean” a candidatului PSD-PNL prin plimbările cu metroul. În ceea ce privește calitatea de bun manager, liderii PSD și PNL au avut grijă să o evidențieze încă de la prima apariție publică a acestuia în calitate de candidat.

În ceea ce-l privește pe candidatul AUR la Primăria Capitalei, Mihai Enache, acesta are un banner ce se vrea a fi cu tentă umoristică. Pe acesta apar trei caricaturi. Una este a primarului general al Bucureștiului, Nicușor Dan, înconjurat de formule matematice, părând ușor derutat.

O a doua caricatură este a fostului primar general al Capitalei, Gabriela Firea, care apare încadrată într-un televizor și ținând în mână o sârmă, făcând referire la sârma care a i-a fost găsită acesteia în colon, în 2019.

O a treia caricatură îl înfățișează pe însuși candidatul AUR cu o cască de construcții pe cap, alături de mesajul „Tu pe cine alegi?”.

Bucureștenii nu scapă nici la metrou de candidați. Pe ecranele amplasate pe peroane apare candidatul PSD-PNL la Primăria Sectorului 1, George Tuță, care deși nu cere explicit votul alegătorilor în mesajul său, își expune realizările din mandatul de deputat.

Într-un alt afiș electoral, fostul prefect al Capitalei Rareș Hopincă, acum candidat la Primăria Sectorului 2 din partea alianței PSD-PNL, vine cu următorul mesaj: „Mergi la sigur!”.

Recent, Rareș Hopincă a fost în mijlocul unei controverse după ce au apărut afișe cu el în calitate de candidat, deși se știa că încă este încă prefect al Capitalei. Ulterior, acesta a spus că și-a dat deja demisia, având ca în ședința de Guvern de pe 11 aprilie să se ia act de demisia sa.

Un alt candidat la primărie, de data aceasta la Primăria Sectorului 5, apelează la nostalgie pentru a -și convinge electoratul. Este vorba despre Lidia Vadim Tudor, fiica fostului politician și președinte al Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor.

Mesajul cu care vine aceasta este „Vadim Tudor s-a întors!”. Lidia Vadim Tudor candidează din partea AUR.

Campania electorală începe oficial pe data de 10 mai și se încheie pe data de 7 iunie, cu două zile înainte de alegeri. Odată cu începerea campaniei, candidaţii şi partidele care i-au propus vor fi nevoiți să respecte reguli stricte.

Dimensiunea maximă admisă a bannerelor va fi aproximativ cât o coală A3 și vor putea fi amplasate doar în locuri speciale de afișaj electoral, stabilite de primărie.

Mai mult, va fi interzisă folosirea pe afișe a unei succesiuni de culori care să reproducă drapelul României.

Alegerile locale și cele europarlamentare au loc anul acesta, în aceeași zi, pe 9 iunie.

Quarterly Report - Editia 4

De ce afișarea în timp real a prezenței la vot poate crește simțitor participarea la urne. „Electoratul de centru-dreapta se mobilizează mai greu”
De ce afișarea în timp real a prezenței la vot poate crește simțitor participarea la urne. „Electoratul de centru-dreapta se mobilizează mai greu”
Prezența la vot a scăzut puternic de la primele alegeri post-decembriste până în ziua de astăzi. Există însă diferențe între prezența la prezidențiale, de exemplu, și prezența la...
Dezvăluiri cumplite. Cum ar fi fost terorizați bătrânii dintr-un „azil al groazei", din centrul Bucureștiului: copilul de 15 ani, folosit pe post de torționar
Dezvăluiri cumplite. Cum ar fi fost terorizați bătrânii dintr-un „azil al groazei", din centrul Bucureștiului: copilul de 15 ani, folosit pe post de torționar
Noi informații terifiante au ieșit la suprafață, la nici un an de zile de la declanșarea scandalului „Azilele Groazei”. Dosarul penal ce cuprinde inculpați acuzați de mai multe fapte...
#alegeri 2024 romania, #campanie electorala alegeri locale, #Bucuresti , #alegeri 2024