Finalul anului urmează să aducă României un nou președinte și un nou Parlament, alegerile fiind intercalate, fapt care face bătălia pentru scaunul de la Cotroceni mai tensionată. Astfel, promisiunile pretendenților pentru scaunul de la Cotroceni nu au întârziat să apară, fiecare candidat având propriile direcții.
Vehiculat cu mai mult timp înainte de a-și anunța candidatura oficială, Mircea Geoană a subliniat din prima zi că nu este perfect, însă România nu are nevoie de perfecțiune, ci de lideri care să asculte, să înțeleagă și să acționeze.
Una dintre temele lansate de fostul secretar general adjunct al NATO, este cea privind micșorarea vârstei de vot. „Cred că tinerii și tinerele din ziua de azi sunt atât de maturi, atât de repede, încât știu ce vor și cred că ar fi foarte bine. Sunt acum foarte mulți tineri care votează prima dată”, a spus Mircea Geoană într-un videoclip publicat pe pagina sa de Facebook.
Deși anunțul oficial a venit mai târziu, fostul adjunct NATO vorbește despre un nou proiect de țară de mai mult timp, lansând și o carte, „Bătălia pentru viitorul României”, dar și critici la adresa actualilor lideri politici.
De asemenea cotat în sondaje cu primele șanse la alegerile prezidențiale din iarnă, premierul Marcel Ciolacu promite că va fi un președinte „pentru toți”. Odată cu anunțul privind candidatura sa, șeful Executivului român a avansat un plan de dezvoltare bazat pe industrie, agricultură și servicii, pe care l-a descris drept „triunghiul strategic de dezvoltare al României”, continuând astfel în discursul său pe linia patriotismului economic, despre care vorbea cu un an în urma înainte de a ajunge în vârful Guvernului.
„Trebuie să ne asigurăm că, indiferent de crizele care vor veni, România va avea mâncare sănătoasă și la prețuri accesibile pentru toți românii. Vom continua să dezvoltăm fabricile de procesare românești și vom crește subvențiile pentru fermierii noștri”, a transmis Marcel Ciolacu, potrivit Europa Liberă, în cadrul Congresului în care a primit votul reprezentanților PSD.
Candidata USR, Elena Lasconi, promite să închidă robinetul cheltuielilor la Cotroceni, despre care a afirmat că vor fi publice. Șefa de partid a susținut inclusiv că va desecretiza cheltuielile de deplasare ale actualului președinte Klaus Iohannis.
De altfel, încă de la începutul campaniei sale, Lasconi s-a așezat în opoziție față de șeful statului, lansând mai multe atacuri la adresa acestuia. „Voi fi un om din popor. Voi fi printre oameni, nu voi fi într-o colivie de aur, 10 ani în concediu”, spunea șefa USR într-un interviu la Prima TV.
Publicarea unei cărți pentru promovare i-a adus fostului premier Nicolae Ciucă o serie de critici, în contextul în care campania de promovare ar urma să se ridice la patru milioane de euro. În ciuda cheltuielilor majore, de campanie, șeful PNL a afirmat într-un interviu la Digi24 că, spre deosebire de contracandidatul său social democrat, care a spus că ia lecții, are pregătirea necesară pentru a-și exercita funcția.
Unul dintre aspectele subliniate de șeful liberalilor este acela că nu l-ar numi premier pe Marcel Ciolacu, în contextul în care susține trecerea la cota progresivă de impozitare, pentru care România nu este pregătită, potrivit fostului șef de guvern.
Candidatul AUR, George Simion, a propus un plan care i-a atras și criticile competitorilor, fiind numit „agent imobiliar”. Planul Simion, publicat pe pagina partidului, a uimit opinia publică printr-o propunere mai puțin obișnuită pentru un candidat la președinție, case la un preț începând de la 35.000 de euro. „Îmi doresc ca toți românii să fie proprietari pe pământul lor, pe casa lor”, a transmis șeful AUR, susținând tăierea ajutoarelor sociale în unele cazuri, scăderea taxării muncii, dar și refinanțarea creditelor imobiliare.
George Simion a abordat și o temă mai veche care privește scăderea numărului de parlamentari la 300, dar și micșorarea aparatului guvernamental. Toate astea într-un contract pe care îl propune cetățenilor încă înainte de a deveni președinte.