De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”

Vineri, 19 Aprilie 2024, ora 21:30
3788 citiri
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
FOTO: Facebook/ Robert Negoiță

În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a arătat dispus să candideze din partea alianței la Primăria Capitalei. Liderul PSD însă, Marcel Ciolacu, a lăsat să se înțeleagă în urma unei declarați de presă de vineri, 19 aprilie, că primarul de la Sectorul 3 rămâne în continuare doar candidat la sector.

Profesorul și politologul Cristian Pîrvulescu este de părere că o candidatură a lui Robert Negoiță la Primăria Capitalei nu este o variantă bună pentru alianță, în contextul în care primarul de la Sectorul 3 și Cristian Popescu Piedone, primarul de la Sectorul 5, împart același electorat.

„Cei doi împart un electorat comun. Orice bătălie electorală de acest gen va avea rezultate slabe pentru amândoi. În general, acest câmp ar trebui să aibă un singur candidat. Când doi primari de sector, cu profile relativ apropiate, se confruntă, șansele scad în mod semnificativ. Ba mai mult decât atât, înaintea lansării domnului Cîrstoiu, acum aproape o lună, domnul Negoiță se afișa cu Piedone, în sensul susținerii acelei candidaturi, deci este cât se poate de complicat”, a precizat Cristian Pîrvulescu.

De asemenea, politologul spune că este greu ca Robert Negoiță să-și facă un profil de candidat la Primăria Generală peste noapte, deși este cunoscut.

„De altfel, e greu de construit o candidatură peste noapte, iar Negoiță ar trebui să-și construiască această candidatură peste noapte. Una este candidatura de sector și alta este candidatura pentru Primăria Generală. Piedone poate miza pe întreaga dezbatere publică legată de incendiul de la Colectiv, se poate, de asemenea, victimiza. Se poate considera o victimă a sistemului și asta îl poate face să treacă granițele candidaturii de sector.”, a mai spus Pîrvulescu.

Acesta subliniază faptul că nu se pune problema ca alianța să-l susțină pe Popescu Piedone, având în vedere că liberalii se opun.

„Varianta în care coaliția îl va susține pe Piedone nu poate sta în picioare, în niciun caz. Pentru simplul motiv că PNL nu va accepta această situație, dar, sigur, există posibilitatea ca o parte din electoratul PSD care îl susținea pe Cîrstoiu să se ducă spre Piedone. Dar există, în egală măsură, posibilitatea ca electoratul liberal care îl susținea pe Cîrstoiu să se ducă către Nicușor Dan și asta echilibrează într-o oarecare măsură situația”, mai spune politologul.

Profesorul Cristian Pîrvulescu precizează că aceeași situație ar fi și în cazul unei candidaturi a primarului de la Sectorul 4, Daniel Băluță, pe care PSD l-a mai ofertat în trecut, potrivit unor surse din coaliție, să candideze la Primăria Generală, însă acesta a refuzat.

„Niciun primar de sector în momentul de față nu va avea mai multe șanse în raport cu Cristian Popescu Piedone, pentru că Piedone și-a lansat campania și este notoriu, în timp ce pentru ceilalți va fi nevoie să-și facă o campanie de creștere a notorietății în calitate de candidați, chiar dacă ei sunt cunoscuți. Și oricum este o improvizație, iar improvizațiile nu merg.”, mai spune el.

Politologul a precizat că „improvizația Băsescu” a funcționat însă la alegerile din 2000 pentru Capitală, dar și la alegerile prezidențiale din 2004 pentru prezidențiale, după retragerea lui Theodor Stolojan, dar că niciunul dintre acești candidați nu are caracteristicile lui Traian Băsescu.

„Cel mai simplu este (n.r. PSD-PNL) să continue cu acest candidat, pentru că dacă este atacat, și este atacat în forță, înseamnă că reprezintă un risc pentru contracandidații săi. Este atacat de cel puțin două grupări, de grupări din spatele lui Piedone și de grupări care îl susțin pe Nicușor Dan. Eu cred că menținerea candidaturii ar fi o dovadă de raționalism politic pentru că această candidatură era una care viza înțelegerea dintre cele două partide pentru alegerile următoare”, apreciază profesorul universitar.

Cristian Pîrvulescu este de părere că renunțarea la candidatura comună ar putea testa serios colaborarea dintre PSD și PNL pentru alegerile prezidențiale și parlamentare.

„Costurile politice sunt mari și ar deveni și mai mari dacă partidele nu vor merge pe aceeași linie. Și așa va fi o aberație pentru că ei deja și-au depus listele comune pentru alegerile europene. Dacă nu vor putea menține această linie comună, înseamnă că de fapt diferențele dintre cele două partide sunt foarte mari și așa-zisa stabilitate pe care o garantau nu mai există, ca urmare, este spațiu de manevră pentru toată lumea”, mai spune politologul.

Profesorul Pîrvulescu spune că varianta susținerii candidaturilor separate, PNL pentru Nicușor Dan și PSD pentru Cristian Popescu Piedine nu este realistă și că cele două formațiuni trebuie fie să meargă în continuare cu un candidat comun, fie să revină la candidații separați din partea fiecărui partid.

„Firea poate să recupereze pentru că are notorietate și poate să mobilizeze, dar nu știu dacă poate să învingă”, spune Pîrvulescu.

Criza din interiorul coaliției în ceea ce privește candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu a început odată cu apariția investigațiilor HotNews care privesc problemele de integritate și de compatibilitate ale medicului canidat. În plus, medicul Cîrstoiu nu pare să crească conform așteptărilor în sondaje, ceea ce stârnește îngrijorare în coaliție.

Liderul PSD Marcel Ciolacu i-a dat un ultimatum medicului Cătălin Cîrstoiu, spunând că alianța nu poate continua cu el atâta timp cât nu face o conferință de presă pentru a lămuri acuzațiile.

La rândul său, liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat joi seara, la Digi24, că liberalii iau în calcul să revină la candidatul propriu în cazul retragerii lui Cîrstoiu.

De partea cealaltă, Cătălin Cîrstoiu a spus că nu se retrage și așteaptă ca cei care l-au cooptat la candidatură să îi ceară retragerea public.

În contextul acestor declarații, primarul de la Sectorul 4, Robert Negoiță, a declarat joi, 18 aprilie, că se oferă să candideze la Primăria Capitalei din partea Alianței PSD-PNL, asta după ce la anunțarea lui Cîrstoiu, același Robert Negoiță a făcut pace, pe scenă, cu Cătălin Cîrstoiu, după ce s-a afișat cu Cristian Popescu Piedone și a dat de înțeles că îl susține la Capitală.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD - PNL la Primăria Sectorului 3 şi aşa va rămâne.

Quarterly Report - Editia 4

A reușit să-și recupereze Gabriela Firea electoratul de la Piedone? Analist: „Cred că va mai crește în sondaje”
A reușit să-și recupereze Gabriela Firea electoratul de la Piedone? Analist: „Cred că va mai crește în sondaje”
Ultimele sondaje de opinie pentru Primăria Capitalei o dau pe candidata PSD Gabriela Firea pe primele poziții, în unele dintre ele devansându-l pe Cristian Popescu Piedone. În acest context,...
Nicuşor Dan: ”Gabriela Firea are toate şansele să câştige Primăria Capitalei”
Nicuşor Dan: ”Gabriela Firea are toate şansele să câştige Primăria Capitalei”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 23 mai, că Gabriela Firea are toate şansele să câştige Primăria Capitalei, el subliniind că sunt alegeri într-un singur tur. Primarul...
#alegeri 2024 romania, #coalitie psd pnl, #alegeri locale 2024, #alegeri primaria Capitalei, #Robert Negoita primar sector 3 , #alegeri 2024