În contextul în care PNL a anunțat intenția formării unei coaliții de dreapta, analiștii punctează că liberalii încearcă o strategie sortită eșecului. Nici cifrele și nici eventualii parteneri nu ajută formațiunea condusă de Nicolae Ciucă.
Politologul Cristian Pîrvulescu a punctat pentru Ziare.com că „pentru un vals este nevoie de doi”, iar în prezent „este evident că Ciucă și PNL sunt singuri”.
„Nu există partener în această încercare și fără partener este mai degrabă vorba despre un exercițiu de comunicare. A fost clar respins de Elena Lasconi, care a spus ”singurul candidat de dreapta sunt eu”.(...) O încercare de a transmite un semnal și de a crea condiții pentru un vot util în favoarea lui Nicolae Ciucă”, a mai explicat politologul.
Totodată, Cristian Pîrvulescu a explicat că o construcție PNL-USR este una cu slabe șanse în prezent. „Aritmetica ne arată că cele două partide împreună, pe sondajele actuale, nu pot avea majoritate. Va conta și cine intră în turul doi. (…) USR și Elena Lasconi nu au niciun interes să cedeze în favoarea lui Ciucă. În momentul de față, în majoritatea sondajelor doamna Lasconi ar fi chiar în față. (…) Deci cred că este mai degrabă o chestiune tactică în încercarea de a transmite un mesaj electoratului USR, electoratului REPER, electoratului așa-numit de dreapta, de fapt anti-PSD, în speranța că acesta, printr-un vot util, se va orienta la turul întâi către candidatul care are cele mai mari șanse să intre în turul al doilea”, este concluzia politologului.
Și analistului politic, Adrian Zăbavă, a arătat că șansele unei astfel de construcții sunt acum „minime, dacă nu aproape inexistente”, fiind de fapt un subiect „electoral”.
„Poziționarea PNL și a lui Nicolae Ciucă în acest sens, de a discuta despre un pol de dreapta și despre o grupare a lor în jurul PNL nu este decât interesul acesta de a se rupe la nivel de imagine de PSD. De ce? Pentru că o bună parte sau parte din electoratul PNL sau electoratul de dreapta, pe care PNL îl vizează pentru a aduce candidatul în turul doi, este un electorat anti-PSD și acum, pe ultima sută de metri, PNL încearcă să își rupă imaginea de PSD și să devină mai contondent”, a explicat analistul politic.
De altfel, analistul Adrian Zăbavă a punctat că metoda nu este una câștigătoare, subliniind că același lucru l-a făcut și USR în alegerile europarlamentare.
„Au vândut povestea adevăratului reprezentant al dreptei prin asocierea cu PMP și cu partidul lui Ludovic Orban. Cam asta încearcă și PNL acum. E clar că USR nu va accepta. Are un candidat care se bate direct cu candidatul PNL și în plus candidatul PNL, candidatul declarativ, nu stă bine în sondaje. Dacă domnul Ciucă era într-o poziție mult mai favorabilă, atunci puteam să discutăm cu mai multe șanse despre acest scenariu, dar astăzi nu cred. Ce poate face PNL este să spună că a încercat și să adune în jurul lor partidulețe de genul acesta, care nu au nicio reprezentare electorală practic”, a mai arătat analistul politic, punctând că tema dreptei nici nu mai este una „care să conteze la fel de mult” pentru electoratul român.
De aceeași părere este și politologul George Jiglău, care a explicat pentru Ziare.com că „povestea coaliției de dreapta” este una veche, care nu a funcționat până în prezent. „Nu există o categorie de stânga și o categorie de dreapta, ca și cum este ceva coerent, unitar și care să funcționeze perfect, să avem un partid care să reprezinte stânga și unul de dreapta”, a explicat George Jiglău, punctând că unele teme sunt folosite de politicieni ca niște „lozinci”.
„USR, până la doamna Lasconi, a fost un partid progresiv, a fost singurul partid care s-a poziționat în felul ăsta. (…) PNL a fost un partid puternic conservator. Nu a fost un partid foarte orientat către piață, dincolo de susținerea față de cota unică, ba dimpotrivă, în perioada guvernării cu PSD a fost între. (…) Nu au fost mai deloc niște partide compatibile”, a mai explicat George Jiglău.
În privința actualei construcții din vârful guvernării, politologul a subliniat că liberalii și social-democrații „au mult mai multe în comun decât ni se pare nouă când catalogăm PSD și PNL ca fiind de stânga și de dreapta”.
În același timp, nici sondajele nu îi sunt favorabile liderului PNL și nu dau șanse unei astfel de construcții la vârful guvernării. Un ultim sondaj realizat de ARA pentru Antena 3 CNN îl plasează pe șeful PSD, premierul Marcel Ciolacu, pe primul loc în intenția de vot pentru prezidențiale, având 14%, iar șeful liberalilor este pe locul cinci. Pe locul doi este Mircea Geoană cu 10%, iar Diana Șoșoacă și Elena Lasconi sunt plasate pe locul trei, la egalitate, cu 6%. George Simion are 5%, iar Nicolae Ciucă 3%.
Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat că a deschis dialogul cu forțele politice de dreapta cu privire la campania electorală pentru alegerile prezidențiale și parlamentare și că formațiunea politică pe care o conduce vrea o guvernare de dreapta. În context, șefa partidului Curaj, Cosette Chichirău, a precizat că sondajele arată că PNL și USR nu au suficiente voturi pentru formarea unei coaliții de guvernare, susținând că o nouă construcție poate atinge electoratul la care cele două nu reușesc să ajungă.
Propunerea nu a fost agreată și de USR, care a respins o astfel de posibilitate. Șefa USR, Elena Lasconi, a afirmat că PNL trebuie „să se rupă mai întâi de PSD și de Klaus Iohannis”.
Mesajul nu a fost primit bine nici de către social-democrați. Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a subliniat că social-democraților nu le-a căzut bine afirmația președintelui PNL. Între timp, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a dat asigurări că liberalii nu doresc să rupă guvernarea actuală cu PSD.