Surpriza care poate apărea la alegerile pentru Capitală. Cum poate da peste cap rezultatul scrutinului o prezență crescută

Miercuri, 15 Mai 2024, ora 03:40
15410 citiri
Surpriza care poate apărea la alegerile pentru Capitală. Cum poate da peste cap rezultatul scrutinului o prezență crescută
Vot FOTO / pexels

Prezența la vot pentru alegerile locale, dar mai ales în Capitală, a fost, de-a lungul timpului, una extrem de scăzută. La ultimele alegeri pentru Primăria Capitalei, când a fost ales Nicușor Dan, 37% dintre alegătorii cu drept de vot s-au prezentat la urne, iar în urmă cu 8 ani, prezența a fost și mai mică, 33%.

Regulile electorale nescrise arată că o prezență la vot crescută este avantajoasă pentru partidele de dreapta, în contextul în care electoratul PSD este unul oricum mai disciplinat și votează de regulă, în timp ce electoratul de dreapta este mai „amorțit”. În configurația scenei politice actuale ar putea apărea însă surprize la alegeri, în cazul unei prezențe crescute, iar beneficiarii tradiționali ai acestei prezențe să nu mai fie clasicii PNL și USR.

Analistul politic Ion M. Ioniță, redactor șef al revistei Historia, este de părere că prezența la vot este importantă pentru legitimitatea primarului, mai ales într-un sistem de alegeri cu un singur tur, cum este cel de la alegerile locale.

„Alegerile sunt mai relevante cu cât au o prezență mai mare la vot și de obicei este un fapt pozitiv să fie cât mai mulți alegători, astfel, oricine s-ar bucura să aibă alegători mulți, dar, din păcate, am văzut că pentru alegerile locale și în București prezența este destul de mică și atunci fiind și alegeri într-un singur tur, legitimitatea este mai mică, pentru că un număr mic de votanți din totalul celor cu drept de vot aleg primarul Capitalei sau al altor localități din România”, a declarat analistul politic Ion M. Ioniță pentru Ziare.com.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

El a explicat că un sistem de alegeri în două tururi pentru autoritățile locale ar fi fost mai bun pentru că ar fi mobilizat electoratul în turul doi, acest tur fiind de obicei cel care atrage cetățenii la vot.

„Se profilează și acum aceeași situație. Un număr destul de mic de votanți, chiar dacă am văzut sondaje care vorbesc despre interes pentru vot undeva la peste 50%-60%, dar nu cred că se va realiza această prezență. S-ar putea să avem în media obișnuită a ultimelor alegeri și într-adevăr vor conta puține voturi în departajarea candidaților”, precizează Ioniță.

Jurnalistul nu crede că există neapărat candidați dezavantajați și avantajați în privința prezenței la vot, singurii dezavantajați cu adevărat fiind cetățenii Bucureștiului.

„Ar fi fost bine să vină câți mai mulți oameni să voteze. Atunci ar fi cât mai reprezentative aceste alegeri. În rest, avem bazine electorale definite pentru câțiva candidați, cum ar fi primarul în exercițiu Nicușor Dan, care are bazinul lui conturat. Este o luptă pentru voturi între Gabriela Firea și Cristian Popescu Piedone care își împart cam același tip de electorat și mai avem electoratul lui Burduja, al PNL, pe care candidatul PNL încearcă să-l mobilizeze, să-l trezească într-un fel și să-i aducă aminte că are un candidat propriu, deci să vină să voteze cu PNL și să nu voteze cu Nicușor Dan.

Analistul subliniază că există și componenta de vot „împotrivă” sau vot negativ și de aceea este foarte greu de estimat pe cine avantajează o prezență crescută sau scăzută.

„Electoratul bucureștean a fost destul de imprevizibil până acum. Au fost momente în care s-au mobilizat pentru un candidat de dreapta și s-a mobilizat chiar în ziua votului și chiar în a doua parte a zilei de vot. Au venit din weekend și s-au dus și au votat și, într-adevăr, au schimbat lucrurile. Altă dată nu s-a întâmplat așa ceva. Știm că Gabriela Firea a câștigat un mandat la Primăria Capitalei, deci nu știm cum va fi acum”, a completat analistul.

Acesta a precizat că este greu acum de anticipat pe cine avantajează mobilizarea, pentru că o prezență crescută în ziua de astăzi ar putea însemna mai mulți votanți AUR sau Șoșoacă.

„Teoretic, da, sigur, ar însemna că dacă ar veni mai mulți la vot că s-ar mobiliza electoratul care de obicei vine mai greu, de obicei electoratul de dreapta sau să zicem electoratul lui Nicușor Dan și al lui Sebastian Burduja. Acum nu se știe, că s-ar putea ca o prezență suplimentară să vină pentru partide de tipul AUR. Am văzut tineretul, de exemplu, care se arată interesat de vot, că este în mare măsură atras de mesajele de acest tip. AUR și Șoșoacă”, a mai spus acesta.

Ion M. Ioniță mai spune că social-democrații au un electorat mai disciplinat care vine de la primele ore la vot, iar această mobilizare a electoratului PSD are ca rezultat ascensiunea Gabrielei Firea în sondaje.

Alegerile locale de anul acesta se vor desfășura pe data de 9 iunie, odată cu cele europarlamentare.

Quarterly Report - Editia 4

De ce afișarea în timp real a prezenței la vot poate crește simțitor participarea la urne. „Electoratul de centru-dreapta se mobilizează mai greu”
De ce afișarea în timp real a prezenței la vot poate crește simțitor participarea la urne. „Electoratul de centru-dreapta se mobilizează mai greu”
Prezența la vot a scăzut puternic de la primele alegeri post-decembriste până în ziua de astăzi. Există însă diferențe între prezența la prezidențiale, de exemplu, și prezența la...
”Minune” într-un sat din Iași: Icoana dintr-o troiță a fost înlocuită cu un poster electoral cu chipul primarului
”Minune” într-un sat din Iași: Icoana dintr-o troiță a fost înlocuită cu un poster electoral cu chipul primarului
Incidentul a avut loc în satul Cotârgaci, din comuna Bălțați, județul Iași. Localnicii au descoperit cu stupoare că icoana dintr-o troiță din zonă a fost înlocuită cu un poster...
#alegeri 2024 romania, #alegeri Bucuresti, #prezenta la vot, #alegeri locale 2024 , #alegeri 2024