AEP intervine în scandalul acuzațiilor de fraudă la vot. Care este diferența voturilor nule față de alegerile precedente

Miercuri, 19 Iunie 2024, ora 17:12
1612 citiri
AEP intervine în scandalul acuzațiilor de fraudă la vot. Care este diferența voturilor nule față de alegerile precedente
Ștampilă de vot FOTO Hepta

Autoritatea Electorală Permanentă a transmis miercuri, 19 iunie, „pentru corecta informare a opiniei publice”, comparația datelor de anul acesta cu cele din 2020. Precizările vin în contextul mai multor acuzații de fraudă.

Expert Forum (EFOR) publicase anterior rezultatelor oficiale o analiză care arată o diferență majoră între voturile nule de anul acesta și cele din 2020.

„Pentru corecta informare a opiniei publice, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) prezintă situaţia, în cifre absolute şi în procente, a voturilor nule înregistrate la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024, comparativ cu alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020”, a transmis AEP într-un comunicat oficial.

Astfel, potrivit datelor prezentate de AEP, la alegerile locale pentru Consiliului General al Bucureștiului, în 2020 s-au înregistrat 19.117 voturi nule, adică 2,84%. În 2024 sunt 20.373 voturi nule, adică 2,86%.

În cazul Primăriei Generale, în 2020 au fost 11.059 voturi nule, adică 1,65%, iar pe 9 iunie 2024 s-au înregistrat 10.011 voturi nule, adică 1,41%.

Pentru Consiliul Județean, în 2020 s-au înregistrat 544.237 de voturi nule, procentul fiind de 7,14%, comparativ cu alegerile din 9 iunie, când au fost 410.474 de voturi nule, adică 4,94%).

Pentru alegerea primarilor, în 2020 au fost 300.644 de voturi nule, adică 3,57%, iar la alegerile din 9 iunie sunt 274.519 voturi nule, adică 3,04%.

Potrivit unui comunicat de presă transmis pe 14 iunie de către Expert Forum (EFOR), citat de Agerpres, numărul voturilor nule la alegerile din 9 iunie reprezintă 5,1% din voturile exprimate, faţă de 2019 când acesta a fost de 2,89%, fiind unul dintre procentele cele mai mari raportate la numărul de alegători care au participat la procesul electoral. În context, mai mulți primari au acuzat fraudarea voturilor.

Cum a ajuns Nicolae Ciucă să-și facă campanie printre liderii NATO: „Următoarele 4-6 săptămâni sunt decisive pentru candidatură”
Cum a ajuns Nicolae Ciucă să-și facă campanie printre liderii NATO: „Următoarele 4-6 săptămâni sunt decisive pentru candidatură”
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a fost alături de președintele Klaus Iohannis, în calitate de șef al Senatului României, la Washington, în contextul Summitului NATO. Liderul liberalilor...
De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
Politica românească trece de ceva ani printr-o criză a liderilor. Partidele de astăzi nu par să mai aibă în fruntea lor oamenii carismatici care să adune voturi prin simpla lor apariție...
#alegeri 2024, #rezultate alegeri, #frauda vot, #AEP, #voturi nule , #alegeri 2024
  1. Reacția lui Ciucă după ce premierul Ciolacu a spus că s-a dus până la Washington să-și anunțe candidatura. "E foarte bine!"
  2. „Surpriza” judecătorilor pentru Liviu Dragnea. Dosarul „Tel Drum” a fost suspendat. Fost ministru al Justiției: „Bătaie de joc. Dau cu piciorul la 20 de milioane de euro”
  3. Huzurul bugetarilor de partid în România. Câți dintre ei pot fi concediați, fără a li se simți lipsa: „Politicienii nu sunt pregătiți de așa ceva”
  4. Circul grotesc al Dianei Șoșoacă în Parlamentul European. "Niciodată pentru dictatura UE/Niciodată cu Ucraina" VIDEO
  5. România are doi vicepreședinți în Parlamentul European. Cine sunt eurodeputații aleși din primul tur
  6. Ministru PNL jignit de premierul Marcel Ciolacu. Burduja: „Nu s-a referit la mine”
  7. Iohannis, absent la dineul de la Casa Albă. Deputat USR: „L-a trimis în locul lui pe Ciucă. Americanii nu l-au primit”
  8. Conducerea "superagenției" care va controla toate companiile naționale a demisionat după acuzațiile de incompatibilitate
  9. Supraviețuitorii Holocaustului au prioritate la restituirea imobilelor preluate abuziv în perioada comunistă. Legea tocmai a fost promulgată
  10. Ciolacu anunță semnarea unui acord cu următoarea Comisie Europeană pentru asumarea deficitului de 3%. „Asta arată că nimeni nu vrea majorarea vreunui impozit”