Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"

Miercuri, 24 Aprilie 2024, ora 03:00
11497 citiri
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Persoană care votează FOTO Hepta

Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com.

Aproximativ 60% dintre respondenții unui studiu realizat de Uniunea Europeană (Eurobarometru), în luna aprilie, au declarat că sunt interesați de votul pentru Parlamentul European, o creștere semnificativă față de 2019, când a fost înregistrat doar 49%.

La nivel european, în medie, 71% dintre cetățeni au transmis că este probabil să voteze pe 9 iunie. În România, procentul este uriaș, de 74%. De reamintit faptul că la alegerile europarlamentare din 2019, 51% dintre români și-au exprimat votul, iar la parlamentarele din 2020 s-a înregistrat un record negativ, de 33%.

Polarizarea societății, respectiv dezamăgirea pe fondul evenimentelor din ultimii ani va determina electoratul să se mobilizeze masiv pentru aceste alegeri, potrivit politologului Andrei Țăranu.

„E o diferență foarte mare față de ultimele alegeri, cele parlamentare și chiar față de cele europarlamentare, din 2019. Interesul pentru alegerile europarlamentare a crescut în întreaga Uniune Europeană pentru că diviziunile sociale sunt foarte puternice. În cazul României, au crescut cu 11% față de 2019. Chiar și atunci, am avut o prezență extrem de puternică. A fost una dintre cele mai puternice din Europa”, a declarat Andrei Țăranu, pentru Ziare.com.

Datorită comasării europarlamentarelor cu localele, și mai mulți cetățeni vor merge la urne, crede profesorul de la SNSPA.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

„E forma în care oamenii nu neapărat că-și aleg reprezentanții în Parlamentul European… Ei își exprimă simpatiile politice sau antipatiile politice. Locul în care vor putea vota cel mai politic sunt cele europarlamentare, respectiv cele pentru consiliile județele și locale, voturi politice prin excelență. Faptul că actuala coaliție le-a comasat, le-a potențat importanța”, a comentat Țăranu.

Andrei Țăranu: „E prima dacă când avem niște alegeri la care vor participa mai mulți tineri decât persoane în vârstă”

Interesul tinerilor pentru fenomenul politic este mai mare ca niciodată, este convins profesorul universitar.

„Din punctul meu de vedere, vom vedea niște scoruri foarte interesante. Mă uit în jurul meu, dar pur și simplu, prin observație participativă, vezi că voturile sunt foarte împărțite pentru primari, consilii și pentru cele europarlamentare, nu seamănă vot cu vot.

S-ar putea ca ceea ce se spunea cu ”revoluția la vot” să nu se întâmple, așa cum spunea Barbu Mateescu (sociolog), dar să fie o fragmentare masivă înspre diverse zone politice, ceea ce arată o creștere importantă a culturii politice din România. Oamenii au început să înțeleagă importanța alegerilor. Și, foarte important, e prima dacă când avem niște alegeri la care vor participa mai mulți tineri decât persoane în vârstă”, a mai precizat analistul politic.

Cetățenii europeni, dezamăgiți de reprezentanții din Parlamentul de la Bruxelles

În statele considerate „dezvoltate”, imaginea aleșilor în funcții-cheie se clatină. Media imaginii pozitive la nivelul UE este de doar 41%. Potrivit sondajului, Franța este pe ultimul loc la indicatorul „imagine pozitivă a Parlamentului European”, cu doar 27%. Și în România, sub jumătate au o percepție pozitivă. Țara noastră este, totuși, în prima jumătate a clasamentului. 46% dintre respondenți au o imagine pozitivă despre Parlamentul European.

Percepția față de UE este una pozitivă la nivelul statelor membre, cu o medie de 47%. Portugalia e țara în care UE stă cel mai bine la capitolul percepție pozitivă, cu 69%. La polul opus sunt Cehia, cu 33% percepție pozitivă, Austria și Franța. România, cu 50% percepție pozitivă, este peste media UE.

Cetățenii privesc preponderent admirativ trecutul. 71% dintre cetățenii statelor membre cred că țara lor a beneficiat de calitatea de membru UE, în timp ce în România, procentul e de 65%, printre cele mai scăzute din întreaga Uniune. Mai slab decât România stau la acest capitol doar Franța, Italia, Austria și Bulgaria. Fruntașe sunt Lituania, Malta și Irlanda.

81% dintre europeni cred că votul este mai important în situația geopolitică actuală.

Quarterly Report - Editia 4

Candidat pentru funcția de primar, reținut pentru abuz în serviciu, delapidare și fals. A fost condamnat în trecut pentru dare de mită
Candidat pentru funcția de primar, reținut pentru abuz în serviciu, delapidare și fals. A fost condamnat în trecut pentru dare de mită
Preşedintele PUSL Vaslui, Marius Iamandi-Răianu, candidat pentru funcţia de primar al municipiului Bârlad, a fost reţinut, miercuri, 29 mai, de poliţiştii Serviciului de Investigare a...
„Așa se falsifică voturile în România. O putrefacție a sistemului democratic”. Avertismentul unui politolog, înaintea alegerilor din 2024
„Așa se falsifică voturile în România. O putrefacție a sistemului democratic”. Avertismentul unui politolog, înaintea alegerilor din 2024
Un important segment al populației este pasiv atunci când vine vorba despre alegeri. Fenomenul electoral nu prezintă interes pentru acești cetățeni, din mai multe motive: necunoaștere și...
#alegeri 2024, #alegeri europarlamentare, #prezenta vot, #politolog , #alegeri 2024