De ce lista comună PNL-PSD la europarlamentare sfidează logica. Politolog: ”De ceva vreme, doctrinele în România nu mai au nicio relevanță”

Joi, 22 Februarie 2024, ora 21:30
5674 citiri
De ce lista comună PNL-PSD la europarlamentare sfidează logica. Politolog: ”De ceva vreme, doctrinele în România nu mai au nicio relevanță”
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO / Hepta

PSD și PNL au bătut palma miercuri, 21 februarie, pentru listele comune de candidați la alegerile europarlamentare. Tot miercuri au anunțat și comasarea europarlamentarelor cu alegerile locale.

Decizia de a candida împreună la alegerile europarlamentare însă este una curioasă prin prisma faptului că eurodeputații celor două partide, odată ajunși la Strasbourg, vor activa în grupuri parlamentare europene diferite, cu viziuni și ideologii diferite. Mai exact, europarlamentarii PSD vor activa în grupul Socialiștilor Europeni, iar cei de la PNL vor intra în grupul Popularilor Europeni.

Politologul Ioan Stanomir, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității București, spune că rareori două partide de la poli opuși ai spectrului politic candidează pe liste comune la Parlamentul European.

”În cazul PSD și PNL lucrurile sunt un pic mai complicate, deoarece acestea reprezintă principalele partide europene (Socialiști și Populari Europeni), iar partidele politice europene pot să intre în coaliții, pot să-și partajeze funcțiile la nivelul Comisei Europene, al altor organisme de decizie, dar rareori fac liste comune”, a declarat Ioan Stanomir pentru Ziare.com.

Politologul se arată rezervat în privința motivului invocat de cele două partide pentru această colaborare, și anume limitarea ascensiunii extremismului în Parlamentul European, fiind de părere că este mai degrabă vorba despre urmărirea propriului interes electoral al celor două formațiuni.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

”O țară întreagă a văzut ce s-a întâmplat ieri. Este vorba pur și simplu despre o măsură destinată, pe de o parte să credibilizeze PSD și să-i ofere, dacă vreți, blazonul asocierii cu PNL. Pentru PNL este pur și simplu un pas mai departe pe această linie a consolidării relației cu PSD, cu consecințe poate utile pe termen scurt, dar, după părerea mea, devastatoare pe termen mediu și lung”, a punctat Ioan Stanomir.

El spune că principalul scop al „acestui artificiu juridic” este, de fapt, limitarea numărului de consultări populare.

”Cred că aceasta este principala problemă. Că ne place, că nu ne place, într-o democrație cetățenii sunt consultați, iar opțiunile cetățenilor depind în mod direct de gradul de informare, de capacitatea statului și a autorităților de a intra în dialog cu cetățenii”, a completat Stanomir.

Profesorul universitar este de părere că „de o vreme încoace, doctrinele în România nu mai au nicio relevanță”.

”Singurul element nou pe care îl constatăm este apariția doctrinei suveraniste, revendicată de partide precum AUR și SOS România”, a punctat acesta.

De asemenea, este îngrijorat că astfel de practici, precum și devansarea alegerilor prezidențiale în luna septembrie, pot duce la un fenomen de absenteism la vot.

„Poate să apară după părerea mea un fenomen de absenteism. Absenteismul cred că va lovi alegerile prezidențiale, din pricina plasării lor într-un moment nepotrivit”, acesta precizând că alegerile prezidențiale ar avea loc aproape vara.

Liderii coaliţiei de guvernare PSD-PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au anunțat miercuri seară, 21 februarie, după săptămâni de negocieri, comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale și faptul că cele două partide vor avea liste comune de candidați la Parlamentul European.

Despre capul de listă pentru europarlamentare, premierul Marcel Ciolacu a spus că și-ar dori să găsească ”o doamnă care să deschidă lista la europarlamentare a celor două partide, care să nu fie membru PNL sau PSD.”

În privința alegerilor locale, care vor avea loc tot pe data de 9 iunie, cele două formațiuni au spus că vor merge cu candidați separați.

Pe lângă cele două decizii, coaliția a anunțat și devansarea alegerilor prezidențiale din luna noiembrie în luna septembrie, fiind avansate mai multe date pentru cele două tururi de alegeri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
#alegeri 2024, #europarlamentari, #PSD, #PNL, #Ciolacu, #ciuca , #alegeri 2024