PSD și PNL, acuzate de tentativă de fraudare a alegerilor din 9 iunie: ”Au conceput un plan diabolic de a reduce prezenţa la vot”

Marti, 09 Aprilie 2024, ora 10:18
2465 citiri
PSD și PNL, acuzate de tentativă de fraudare a alegerilor din 9 iunie: ”Au conceput un plan diabolic de a reduce prezenţa la vot”
Fostul premier Ludovic Orban FOTO Facebook/Ludovic Orban

Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, susține că ”tentativa de fraudare a alegerilor din 9 iunie de către actuala putere este evidentă” şi prezintă una dintre ceea ce el numeşte ”mizeriile născocite de guvernanţi pentru a îngreuna votul unor largi categorii de cetăţeni”.

”Tentativa de fraudare a alegerilor din 9 iunie de către actuala putere este evidentă. Astăzi voi prezenta una dintre mizeriile născocite de guvernanţi pentru a îngreuna votul unor largi categorii de cetăţeni. Este vorba de cetăţenii care nu se află în localitatea de domiciliu în ziua votului. Până la alegerile din acest an, ei puteau să voteze la alegerile pentru Parlamentul European pe listă suplimentară la orice secţie de votare din localitatea unde se găseau în ziua votului”, scrie preşedintele Forţa Dreptei marţi, 9 aprilie, pe Facebook.

Orban arată că ”Ordonanţa nu mai permite exercitarea dreptului de vot în acest mod foarte simplu, ci îl îngreunează, instituind obligaţia de a face o cerere pentru a putea vota şi de a vota doar cu urna specială”.

”La alegerile pentru Parlamentul European au votat pe lista suplimentară peste 1,2 milioane de alegători. Cine sunt cei care votează la euoparlamentare în alte localităţi decât localitatea de domiciliu? Studenţii, cei care se află în weekend la munte, la mare sau în altă destinaţie turistică, cetăţenii care locuiesc în periurban, dar şi-au păstrat buletinul de oraş, angajaţii care lucrează în alte localităţi şi nu se pot deplasa în ziua votului în localităţile de domiciliu etc. Toate aceste categorii de cetăţeni, în marea lor majoritate, nu sunt „prietenii” puterii. Din acest motiv, PSD şi PNL au conceput acest plan diabolic de a le reduce prezenţa la vot prin complicarea modalităţii de exercitare a votului pentru a reduce voturile opoziţiei”, acuză liderul Forţa Dreptei.

În acest context, Orban cere ”imperativ” CCR să judece imediat excepţiile de neconstituţionalitate cu privire la ordonanţa de comasare invocate de Forţa Dreptei şi REPER şi admise de ÎCCJ.

”Ar fi un grav atentat la democraţie acceptarea complice a desfăşurării unor alegeri în baza unei ordonanţe neconstituţionale. Dar, indiferent de ce va face Curtea Constituţională, îi îndemn pe românii care s-au săturat de coaliţia toxică să vină oricum la vot şi să îşi exercite dreptul de vot oricât de mult vor încerca partidele stat să îngreuneze procesul de votare. Pentru că, aşa cum „ pic cu pic se face marea”, la fel, vot cu vot se face schimbarea”, mai spune Orban.

Quarterly Report - Editia 4

Unul dintre cei mai influenți oameni din PSD analizează candidatura lui Geoană: ”Ar putea să fie în finala prezidenţială”
Unul dintre cei mai influenți oameni din PSD analizează candidatura lui Geoană: ”Ar putea să fie în finala prezidenţială”
Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării și președintele Consiliului Național al PSD, a declarat sâmbătă, 25 mai, că Mircea Geoană este credibil, dată fiind funcția înaltă pe care o...
Nicușor Dan nu exclude o confruntare cu principalul contracandidat. Pentru a afla cine e, va face propriul sondaj
Nicușor Dan nu exclude o confruntare cu principalul contracandidat. Pentru a afla cine e, va face propriul sondaj
Înaintea alegerilor pentru Primăria Capitalei, edilul Nicușor Dan a declarat că nu exclude o dezbatere față în față cu al doilea clasat în sondaje. Asta după ce Gabriela Firea și...
#alegeri 2024, #alegeri 9 iunie, #Ludovic Orban, #forta dreptei, #tentativa frauda, #fraudare alegeri, #PSD PNL , #alegeri 2024