Cum au cheltuit banii partidele în primele zile de campanie. Candidații care au deschis larg „buzunarele”

Luni, 20 Mai 2024, ora 17:17
2038 citiri
Cum au cheltuit banii partidele în primele zile de campanie. Candidații care au deschis larg „buzunarele”
Bani FOTO Pixabay

Reprezentanţii Expert Forum au analizat datele legate de finanţarea campaniei electorale, publicate de către AEP, pe 16 mai. Astfel, pentru alegerile europarlamentare au fost înregistrate cheltuieli de 11 milioane de lei.

PSD a înregistrat cele mai mari cheltuieli, adică 9.333.162,38, pentru vestimentaţie, USR a dedicat 411.343,96 lei pentru producţia şi difuzarea materialelor de propagandă electorală online şi 135.000 pentru diverse cheltuieli, iar AUR a dat 1.190.000 lei pentru propagandă online.

Ceilalţi competitori electorali încă nu au declarat cheltuielile. Pentru alegerile locale, până la data raportării, partidele au cheltuit 3,5 milioane de lei, la care se adaugă 345.000 de lei pentru candidaţii independenţi, suma totală fiind de 3.845.000 lei.

Potrivit raportului Expert Forum, pentru europarlamentare, până la data de 16 mai au fost raportate venituri de 40 de milioane de lei, din care 14 milioane de lei provin de la candidaţi şi 26 de milioane de la partid, prin transfer de la partide. Nu au fost declarate fonduri din subvenţii. Sursa citată reaminteşte că la alegerile europarlamentare din 2019 s-au raportat 95 de milioane de lei venituri şi 90 de milioane de lei cheltuieli.

Liberalii, fără transferuri bancare din partea partidului

PNL a declarat o singură contribuţie din partea unui candidat şi niciun fel de transferuri din partea partidului. PSD a declarat cei mai mulţi bani – 33 de milioane. AUR a declarat doar contribuţii din partea candidaţilor, 3,2 milioane de lei. UDMR şi USR au transferat doar fonduri de la partid.

Tot referitor la campania pentru alegerile europarlamentare, cea mai mare parte din contribuţiile candidaţilor provin din venituri proprii (65% – 9 milioane), iar restul din împrumuturi (32%) şi donaţii (3%). Transferurile de la partide provin din finanţări private, USR fiind singurul competitor care a transferat 500.000 lei, obţinuţi din împrumuturi de la persoane fizice.­­­

Contributorii AUR sunt toţi pe locuri eligibile, ca şi majoritatea celor de la PSD. În cazul social democraţilor Andi Lucian Cristea a declarat 500.000 de lei, deşi este pe locul 20, iar Cristian Epure propus din partea liberalilor este pe locul 27 – acesta a împrumutat 2.475.000 lei pentru campanie. Cei doi contributori de la PMP se află pe locuri care nu le asigură alegerea în PE.

Cele mai mari contribuţii sunt cele ale social democratului Florin Cârciu – 2.457.000 (venituri proprii) şi ale liberalului Ciprian Epure (împrumut), urmată de contribuţia de două milioane de lei din venituri proprii a senatorului social-democrat Vasile Dîncu.

Candidaţii aflaţi pe primele locuri pe listele de candidaţi nu au contribuit la finanţarea campaniei până la acest moment.

Pentru europarlamentare, au fost înregistrate cheltuieli pe campania electorală de 11 milioane de lei. PSD a angajat cele mai mari cheltuieli, adică 9.333.162,38, pentru vestimentaţie. USR a dedicat 411.343,96 lei pentru producţia şi difuzarea materialelor de propagandă electorală online şi 135 mii pentru diverse cheltuieli, iar AUR a dat 1.190.000 lei pentru propagandă online. Ceilalţi competitori electorali nu au declarat încă cheltuieli.

Cu privire la alegerile locale, la capitolul venituri au fost raportate 59 de milioane de lei din partea candidaţilor (inclusiv cei independenţi) şi 1,3 milioane din partea partidelor politice, alianţelor şi organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, prin transferuri la nivel central şi la nivel de judeţ. La alegerile din 2020 partidele au strâns 178 milioane de lei şi au cheltuit 167.

Cea mai mare parte a veniturilor, adică 93%, provin din veniturile proprii ale candidaţilor (55 mil lei), iar 7% (4 mil lei) din împrumuturi. Donaţiile reprezintă sub 1% – 271.000 lei.

La PNL cele mai mari contribuţii au venit din judeţele Vrancea, Constanţa, Neamţ, Alba şi Botoşani, iar la PSD din Dolj, Argeş, Teleorman, Ialomiţa, Dâmboviţa. La USR, lista de judeţe de unde provin contribuţiile este mai scurtă, iar cea mai mare parte din bani provin de la candidaţi din Cluj (40%), Sector 2 (28%) şi Constanţa (11%). La AUR, cei mai activi candidaţi provin din Botoşani, Timiş şi Bistriţa, iar la SOS România jumătate din bani au fost declaraţi de candidaţi din Bacău, Dolj şi Olt.

Fonduri aduse de candidații la funcția de primar

Peste jumătate din fonduri au fost aduse de către candidaţii la funcţia de primar. Contribuţii semnificative, de 10 milioane de lei, au adus şi candidaţii la funcţia de preşedinte al consiliului judeţean.

Unii din candidaţii la funcţia de primar general nu au declarat niciun venit (de exemplu Cristian Popescu Piedone/PUSL), ca de altfel nici partidele care îi susţin.

Până la data raportării, partidele au cheltuit, pe campania pentru alegerile locale, suma de 3,5 milioane de lei, la care se adaugă 345.000 de lei pentru candidaţii independenţi.

Campania pe Facebook

Datele legate de Facebook acoperă perioada 9 - 15 mai. În această perioadă partidele au înregistrat cheltuieli de aproape un milion de lei. Comparativ, în primele 3 luni, conform calculelor EFOR, partidele au cheltuit 2,4 milioane de lei Cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi de PNL – peste 300 mii lei, AUR – 200 mii lei, PSD 173 mii lei şi USR 95 mii lei. De asemenea, am identificat mai multe pagini care au fost promovate, dar al căror proprietar nu este evident. Acestea promovează campanii negative împotriva unor partide sau politicieni.

Cheltuieli Google

În perioada 10 - 16 mai, pe Google au fost cheltuite 235.000 lei, prin 51 de promotori (partide politice sau firme de consultanţă), atât de la nivel local prin filiale de partid şi pentru candidaţi locali, cât şi central. Campaniile sunt orientate atât pe europarlamentare, cât şi pe candidaţi locali.

George Simion, din nou la Parchetul General: Am venit să-mi cer telefonul înapoi. Am informaţii că mă vor ridica şi alte structuri, de exemplu DNA VIDEO
George Simion, din nou la Parchetul General: Am venit să-mi cer telefonul înapoi. Am informaţii că mă vor ridica şi alte structuri, de exemplu DNA VIDEO
Șeful AUR, George Simion, a mers joi dimineață, 20 iunie, la Parchetul General, susținând că are informații că îl vor ridica şi alte structuri, precum Direcția Națională Anticorupție...
Cunoscut artist român, soluție pentru cei care spun că n-au bani: ”Am făcut 50 de lei dintr-un foc. Poți face 3.000-5.000 de lei pe lună”
Cunoscut artist român, soluție pentru cei care spun că n-au bani: ”Am făcut 50 de lei dintr-un foc. Poți face 3.000-5.000 de lei pe lună”
Cântărețul Mihai Trăistariu, care are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, le-a oferit o idee românilor care se plâng că n-au bani, îndemnându-i...
#alegeri 2024, #campanie electorala, #alegeri, #bani, #candidati, #cheltuieli , #alegeri 2024
  1. Klaus Iohannis și-a retras candidatura de la șefia NATO. România îl va susține pe Mark Rutte
  2. Crin Antonescu: „Harta s-a înroşit după alegeri, dar n-aş vrea să fiu în pielea lui Ciolacu”
  3. Negocieri USR-REPER. Condiția impusă de Elena Lasconi pentru o alianță: ”Nu mai avem cum să batem palma cu Cioloș”
  4. ”Misiune imposibilă”. Coaliția nu poate stabili data alegerilor prezidențiale. Nicolae Ciucă a fost lăsat cu „ochii în soare”
  5. George Simion, din nou la Parchetul General: Am venit să-mi cer telefonul înapoi. Am informaţii că mă vor ridica şi alte structuri, de exemplu DNA VIDEO
  6. Liderii PSD şi PNL nu au ajuns la un acord privind data alegerilor prezidențiale. Canicula strică planurile pentru campania electorală
  7. Ce venituri a declarat Dominic Fritz. Fostul său contracandidat, Nicolae Robu, are doar pensia cât salariul primarului
  8. Greșelile AUR și USR la primele alegeri din 2024: ”Partidele sunt construite pe trei axe”
  9. 2024, anul independenților. În ce măsură poate da peste cap candidatura Anei Birchall calculele pentru prezidențiale
  10. Data alegerilor prezidențiale e în aer: PSD și PNL nu s-au înțeles. Ședința de joi a guvernului, amânată SURSE