Reacția AEP după cererile de demisie ale președintelui Toni Greblă: "Numărarea voturilor sau centralizarea rezultatelor nu intră în atribuţiile noastre"

Vineri, 14 Iunie 2024, ora 18:57
1730 citiri
Reacția AEP după cererile de demisie ale președintelui Toni Greblă: "Numărarea voturilor sau centralizarea rezultatelor nu intră în atribuţiile noastre"
Reacția AEP după cererile de demisie ale președintelui Toni Greblă FOTO Facebook/Autoritatea Electorală Permanentă

După atacurile mai multor politicieni, care au cerut demisia șefului Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, instituția a ieșit la rampă cu un comunicat, vineri, 14 iunie, prin care precizează că AEP nu are atribuţii şi nu intervine în niciun fel în numărarea voturilor, înscrierea acestora în procesele-verbale, centralizarea rezultatelor, soluţionarea contestaţiilor sau renumărarea voturilor.

Conform aceluiași comunicat, procesul electoral este în etapa de definitivare a centralizării rezultatelor votării şi de predare a proceselor-verbale întocmite la nivelul birourilor electorale.

"Parcursul acestor documente pleacă de la birourile electorale ale secţiilor de votare din ţară spre Birourile Electorale de Circumscripţie Judeţeană, respectiv spre Biroul Electoral de Circumscripţie Nr. 42 - Municipiul Bucureşti, iar apoi la Biroul Electoral Central", arată sursa citată.

Totodată, AEP menţionează că nu are atribuţii şi nu intervine în activitatea birourilor electorale, "indiferent de nivelul la care acestea funcţionează".

"Contestaţiile, sesizările sau plângerile privind posibile nereguli în centralizarea voturilor nu sunt de competenţa Autorităţii Electorale Permanente, fiind atributul exclusiv al birourilor electorale, în funcţie de problematica sesizată. În contextul proceselor electorale din acest an, Autoritatea Electorală Permanentă va continua să îşi desfăşoare activitatea cu imparţialitate, în mod transparent şi responsabil, cu respectarea Constituţiei şi a standardelor internaţionale şi europene în domeniu", transmite AEP.

USR şi REPER au solicitat demisia preşedintelui AEP Toni Greblă, invocând nereguli şi fraude în procesul electoral.

Primarul Timişoarei Dominic Fritz a declarat, joi, 13 iunie, că preşedintele AEP, Toni Greblă, a dat dovadă de "rea credinţă" în organizarea procesului de vot şi trebuie să-şi pună demisia pe masă.

Şi deputatul Cristian Seidler, coordonator al campaniei electorale a USR, a afirmat, vineri, 14 iunie, că sunt două tipuri de "fraudă posibilă" în privinţa cărora Autoritatea Electorală Permanentă "are de dat explicaţii": voturile nule de la alegerile europarlamentare şi voturile pierdute, menţionând că preşedintele AEP, Toni Greblă, trebuie demis sau trebuie să îşi dea demisia.

De asemenea, partidul REPER a solicitat, joi, 13 iunie, demisia şefului AEP Toni Greblă, a întregii conduceri a Autorităţii Electorale Permanente şi a ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, considerând că aceştia ar fi vinovaţi de "vicierea rezultatelor alegerilor din 9 iunie prin nereguli grave constatate de competitorii electorali, observatorii independenţi şi de către cetăţeni".

Prințesa Kate, apariție fermecătoare la finala de la Wimbledon. Cum a reacționat publicul VIDEO
Prințesa Kate, apariție fermecătoare la finala de la Wimbledon. Cum a reacționat publicul VIDEO
Kate, prinţesa de Wales a Marii Britanii, participă duminică la finala de simplu masculin de la Wimbledon, a doua sa apariţie publică de când o intervenţie chirurgicală efectuată în urmă...
Macron reacționează după tentativa de asasinat la adresa lui Donald Trump: „Este o tragedie pentru democraţiile noastre” FOTO
Macron reacționează după tentativa de asasinat la adresa lui Donald Trump: „Este o tragedie pentru democraţiile noastre” FOTO
Emmanuel Macron, președintele Franței a afirmat că tentativa de asasinat la adresa lui Donald Trump reprezintă o tragedie pentru democraţiile din întreaga lume. Liderul francez îi urează...
#alegeri 2024, #reactie, #AEP, #cereri demisie, #presedinte AEP, #Toni Grebla , #alegeri 2024
  1. Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
  2. Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
  3. Surpriză! Pe cine a ales Elena Lasconi șef de campanie pentru alegerile prezidențiale
  4. „Înaltă trădare!". Diana Șoșoacă cere punerea sub acuzare a lui Klaus Iohannis
  5. Cei mai anoști prezidențiabili din perioada postcomunistă
  6. De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
  7. Cum se modifică legea după tragedia din Bucegi. Parlamentarii reiau dezbaterile pe un proiect mai vechi
  8. ”Guvernul Ciolacu a făcut cadou fiecărui copil născut în 2024 o datorie suplimentară de 1.342 de euro”. Acuzațiile USR
  9. Promisiunea făcută de Franța României: ”Poate conta pe sprijinul nostru deplin”
  10. Anunțul premierului după tragedia de pe Jepii Mici: ”Nu toți urșii sunt criminali”