USR și Forța Dreptei atacă la CCR legea pentru devansarea alegerilor prezidenţiale. „Încearcă disperat să-şi asigure supravieţuirea la putere”

Marti, 05 Martie 2024, ora 16:59
1324 citiri
USR și Forța Dreptei atacă la CCR legea pentru devansarea alegerilor prezidenţiale. „Încearcă disperat să-şi asigure supravieţuirea la putere”
Alegerile prezidențiale ar urma să aibă loc în septembrie Foto Hepta

Partidele USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea pentru devansarea alegerilor prezidenţiale, adoptată de PSD, PNL şi UDMR, cu încălcarea flagrantă a oricăror principii democratice.

Cele două partide acuză că Ciolacu, Ciucă şi Iohannis încearcă cu disperare să-şi asigure supravieţuirea la putere, să poată jefui această ţară încă patru ani.

„PSD şi PNL continuă să calce în picioare democraţia. Votul de azi, pe repede-înainte, ca să poată devansa alegerile prezidenţiale, este doar un alt pas făcut de Partidul Unic PSD-PNL din planul diabolic «marea comasare», prin care partidele lui Ciolacu, Ciucă şi Iohannis încearcă cu disperare să-şi asigure supravieţuirea la putere, să poată jefui această ţară încă patru ani sau şi mai mult. Ne aşteptăm ca legea adoptată azi să fie declară neconstituţională sau, măcar, CCR să constate că modificarea termenelor pentru alegerile prezidenţiale să nu vizeze alegerile din 2024, ca să rămânem în sfera recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Iar la urne, indiferent când va decide Partidul Unic să îi cheme pe români, vom opri PSD şi PNL, nu îi vom lăsa pe Nicu şi Marcel să ne fure viitorul!”, a afirmat liderul USR, Cătălin Drulă, conform comunicatului de presă al partidului.

La rândul său, preşedintele partidului Forţa Dreptei Ludovic Orban a spus că nu pricepe „cum UDMR, alungat cu surle şi tobe de la guvernare, vine să facă jocul PSD şi PNL, astfel încât să mascheze intenţia clară de fraudare a alegerilor din acest an”.

„Nu înţeleg cum UDMR, alungat cu surle şi tobe de la guvernare, vine să facă jocul PSD şi PNL, astfel încât să mascheze intenţia clară de fraudare a alegerilor din acest an. Eu nu m-aş mira dacă mâine ne vom trezi cu un proiect de lege în care în septembrie să facem alegerile prezidenţiale pentru mandatul 2024 – 2029, în octombrie pentru 2029 – 2034 şi, eventual, în noiembrie să facem alegerile prezidenţiale pentru mandatul 2034 – 2039. Nu ar fi niciun fel de mirare la lipsa de democraţie şi de respect faţă de cetăţean a acestei coaliţii de guvernare”, a precizat Ludovic Orban.

Pe declaraţiile PSD-PNL privind posibilele date pentru organizarea alegerilor prezidenţiale, strângerea de semnături ar urma să înceapă în luna iulie, iar campania electorală propriu-zisă, în august.

„Este inacceptabil şi neconstituţional să modifici regulile cu doar câteva luni înainte. Legea votată astăzi încalcă nu mai puţin de nouă articole din Constituţie şi, evident, decizii precedente ale CCR, plus recomandările Comisiei de la Veneţia. Nu poţi tu, putere, să vii să schimbi regulile în timpul jocului pentru că aşa îţi convine. Toate partidele şi toţi candidaţii îşi fac planul de campanie şi îşi planifică resursele financiare şi umane pe calendarul şi legislaţia în vigoare. Or, PSD şi PNL schimbă din mers, fac totul harcea-parcea, pentru a-l salva pe Nicolae Ciucă şi PNL. Nu vor câştiga cu această şmecherie, o vorbă veche din români spune că nu e pentru cine se pregăteşte. Următorul preşedinte al României va fi dat de alianţa Dreapta Unită”, a adăugat Ionuţ Moşteanu, purtătorul de cuvânt al USR şi liderul grupului USR din Camera Deputaţilor.

„Toţi deputaţii Forţa Dreptei au semnat sesizarea către Curtea Constituţională privind această schimbare disperată pe care partidele de la guvernare, alături de UDMR, o fac pentru Klaus Iohannis şi pentru viitorul preşedinte. Dreapta Unită va avea un candidat competitiv la alegerile prezidenţiale şi nu ne temem de nicio confruntare. Prin această sesizare la CCR răspundem unei datorii pe care o avem faţă de oameni, aceea de a-i apăra, prin mijloacele pe care le avem la îndemână, împotriva atitudinii arogante a coaliţiei PSD-PNL. Schimbarea datei pentru alegerile prezidenţiale nu are nicio legătură cu românii, cu interesul cetăţenilor”, a spus, la rândul ei, deputata Violeta Alexandru, vicepreşedinte Forţa Dreptei.

Legea pentru devansarea cu până la 3 luni a termenului alegerilor prezidenţiale, iniţiată de UDMR şi votată pe repede-înainte de PSD şi PNL, este nejustificată şi nefundamentată şi aduce atingere unor drepturi constituţionale fundamentale, precum dreptul de vot şi dreptul de a fi ales, precum şi principiului egalităţii în drepturi. Concret, modificarea termenelor cu puţin timp înainte de desfăşurarea propriu-zisă a procesului electoral afectează execitarea drepturilor electorale ale candidaţilor, cetăţenilor şi opoziţiei.

De asemenea, legea afectează egalitatea de şanse, favorizând partidele la putere sau candidaţii cu resurse mai mari, în detrimentul candidaţilor sau al partidelor neaflate la putere, care şi-au făcut strategiile electorale bazându-se pe legislaţia în vigoare.

Nu în ultimul rând, modificarea regulilor pentru alegerile prezidenţiale cu doar 6 luni înaintea datei vehiculate pentru acestea încalcă principiile previzibilităţii normelor şi stabilităţii juridice. Codul bunelor practici în materie electorală al Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) stabileşte, de altfel, următoarele: „Necesitatea de a garanta stabilitatea nu priveşte, în practică, atât principiile fundamentale a căror contestare formală este greu de imaginat, cât cea a unor reguli mai precise ale dreptului electoral (...) De aceea, trebuie evitate nu numai manipulările în favoarea partidului la putere, ci chiar tentativele de manipulare. Ar fi necesar a se evita, nu atât modificarea sistemelor de scrutine care pot fi întotdeauna îmbunătăţite - ci modificarea lor frecventă sau cu puţin timp (cel puţin un an) înainte de alegeri. Chiar în absenţa unei intenţii de manipulare, modificările vor fi dictate de interesele iminente ale partidului politic”.

Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege al UDMR care prevede modificarea datei alegerilor Preşedintelui României. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 5 alin. (1) din Legea nr. 370/2004, astfel încât alegerile pentru Preşedintele României să fie organizate cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de Preşedinte al României.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat că alegerile prezidenţiale vor avea loc în 15 şi 29 septembrie, iar în 8 decembrie se vor desfăşura alegerile generale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cristian Popescu Piedone, ironizat de un lider politic: ”Un fel de Șoșoacă cu barbă”
Cristian Popescu Piedone, ironizat de un lider politic: ”Un fel de Șoșoacă cu barbă”
Liderul PMP, Eugen Tomac, susține că, după ce au anunțat listele comune, PSD și PNL au căzut cu zece procente în sondajele interne ale Alianței Dreapta Unită. Într-un interviu la RFI,...
#alegeri 2024, #USR, #forta dreptei, #atac CCR, #lege, #devansare alegeri prezidentiale, #PSD PNL, #alegeri 2024 romania , #alegeri 2024