Cine sunt candidații la Primăria Sectorului 6. O fostă campioană suspendată pentru dopaj și un viceprimar suspectat de corupție

Miercuri, 22 Mai 2024, ora 21:44
7413 citiri
Cine sunt candidații la Primăria Sectorului 6. O fostă campioană suspendată pentru dopaj și un viceprimar suspectat de corupție
Colaj candidati primaria sectorului 6 FOTO: Facebook

Partidele și alianțele electorale au avut timp până marți, 30 aprilie, ora 23:59, să-și depună candidaturile pentru primării și consilii județene. Pentru Primăria Sectorului 6 al Capitalei se anunță o luptă între 10 candidați pe 9 iunie.

Ziare.com propune o serie de articole în care îi analizează pe pretendenții la primăriile de sector, care se vor înfrunta în această campanie electorală.

Ciprian Ciucu (PSD-PNL)

În vârstă de 46 de ani, Ciprian Ciucu este actualul primar PNL al Sectorului 6 și vrea să obțină un al doilea mandat. Este licențiat în Științe Politice la Școala Națională de Științe Politice și Administrative și are un masterat în Politici Publice și Integrare Europeană tot la SNSPA. De asemenea, în CV-ul său apar mai multe certificate profesionale.

Înainte de a fi primar, Ciprian Ciucu a ocupat mai multe funcții de comunicare și relații publice în administrația locală, a fost trainer în domeniul politicilor publice și al administrației și a fost managerul mai multor proiecte de administrație publică, atât în România, cât și în Republica Moldova, Georgia sau Kosovo.

Din decembrie 2019 până la alegerea sa, în octombrie 2020, a fost președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Ce avere are Ciprian Ciucu

Potrivit declarației de avere depuse în anul 2023, primarul Sectorului 6 deține două apartamente de 34 și 61 de metri pătrați în București, iar în conturile bancare are sumele de 114.000 de lei și 36.700 de euro.

De asemenea, acesta are un credit de 46.303 euro scadent în 2040.

La capitolul venituri, edilul încasează salariul de 164.268 de lei anual de la Primăria Sectorului 6.

Proiect imobiliar cu parcări fictive, aprobat de Primăria Sectorului 6

În 2023, o investigație Libertatea arăta că peste 100 de locuri de parcare lipseau din noul ansamblu imobiliar Regie Residence, din Grozăvești, sectorul 6.

Numărul minim al locurilor de parcare pe care este obligat să le prevadă un dezvoltator imobiliar în Capitală este reglementat de o hotărâre din 2006 a Consiliului General al Municipiului București (nr. 66/2006).

Lipsa unui loc de parcare este, în mod normal, taxată cu 10.000 de euro.

Întrebat, primarul Ciprian Ciucu a declarat că nu se poate aplica taxa de 10.000 de euro pentru fiecare loc de parcare nerealizat, prevăzută de normele legale. Asta pentru că PMB nu ar fi deschis un cont în care să fie achitată taxa.

Mai mult, potrivit Newsweek, Compania care a dezvoltat proiectul imobiliar este controlată de Ion Cornel Petruț. Acesta este ginerele liderului clanului Vasiloi, Gheorghe Dincă, zis Gheorghiță al lui Vasiloi.

Mihaela Ștefan (Alianța Dreapta Unită)

După colaborarea dintre PNL și USR la sectoarele Capitalei la alegerile 2020, primarul Ciprian Ciucu a intrat în conflict cu USR, în special cu Nicușor Dan, primarul general, și cu Clotilde Armand, primărița Sectorului 1.

Astfel, viceprimarul Mihaela Ștefan, în vârstă de 37 de ani, candidează din partea USR-PMP-Forța Dreptei la Primăria Sectorului 6.

Originară din Slatina, Olt, candidata Dreptei Unite s-a mutat în București în 2004 și a absolvit Administrație Publică în cadrul SNSPA.

Potrivit descrierii de pe site-ul său, Mihaela Ștefan a lucrat în mediul privat înainte de a intra în politică, iar odată cu înființarea PLUS, partidul lui Dacian Cioloș, și-a depus adeziunea. A participat activ la campaniile din 2019 pentru USR-PLUS iar în 2020 a fost aleasă pe listele de consilieri ale USR-PLUS.

Din noiembrie 2020 este viceprimar al Sectorului 6.

Ce avere are Mihaela Ștefan

Potrivit declarației de avere din 2023, viceprimarul sectorului 6 deține două apartamente, unul de 52 de metri pătrați, în București, și unul de 53 de metri pătrați, în Slatina.

În conturile bancare are 44.200 de lei și 8.831 de euro.

La capitolul datorii figurează un credit de 49.600 de euro scadent în 2033.

Mihaela Ștefan încasează 146.214 lei anual din salariul de viceprimar.

Mihaela Ștefan este unul dintre cei doi viceprimari care candidează la funcția de primar al Sectorului 6.

Monica Iagăr (AUR)

Propunerea Alianței pentru Unirea Românilor la Primăria Sectorului 6 este fosta campioană la săritura în înălțime, Monica Iagăr.

Monica Iagăr, în vârstă de 51 de ani, este medaliată cu aur la Campionatele Europene din 1998 și a participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice, în 2000 și în 2004.

În 1996 a fost suspendată pentru dopaj, iar din 2016 până în 2017, a ocupat funcția de președinte al CS Dinamo. Iagăr a absolvit Academia de educație fizică și sport din București (1997) și este doctor în științele educației și sportului (2010), potrivit Buletin de București.

Inițial și-a anunțat candidatura la alegerile europarlamentare din partea AUR, însă ulterior și-a anunțat candidatura și la Primăria Sectorului 6.

Înainte să intre în AUR, Monica Iagăr făcea campanie pentru partidul lui Liviu Dragnea, Alianța pentru Patrie.

Ce avere are Monica Iagăr

Potrivit declarației de avere depuse în 2024 la Biroul Electoral Central, fosta sportivă deține două apartamente în București de 250 și 223 de metri pătrați și un imobil de 1500 de metri pătrați în Sighetu Marmației.

Deține și jumătate din alte două apartamente în Capitală, de 57 și 42 de metri pătrați alături de soțul ei.

În conturile bancare are 40.000 de euro, iar la capitolul datorii are un credit de 35.000 de euro scadent în 2032.

Încasează o pensie anuală de 116.796 de lei, iar soțul ei primește ca director al unei firme 39.000 de lei anual.

De asemenea, fosta sportivă mai încasează și o rentă viageră anuală de 62.500 de lei de la Ministerul Tineretului și Sportului.

Pensionată la 44 de ani și suspendată pentru dopaj

Fosta sportivă s-a pensionat la doar 44 de ani, pe caz de boală, beneficiind astfel de o pensie specială, mai mare decât salariul pe care îl avea la CS Dinamo.

Astfel, Monica Iagăr a reușit să se pensioneze înainte ca OUG adoptată de Guvernul Tudose, care prevede că pensiile militarilor nu mai pot depăși media soldelor/salariilor nete cuprinse în baza de calcul, să intre în vigoare în septembrie 2017.

Fosta sportivă a fost atunci protagonista unui scandal în mediul online, fiind deranjată că subiectul este discutat în spațiul public.

În 2016, ministrul Sportului de atunci, fosta campioană la atletism Gabriela Szabo, critica aspru numirea Monicăi Iagăr la șefia Clubului Sportiv Dinamo, amintind de suspendarea sportivei timp de 6 luni, pentru dopaj. Aceasta a numit-o „rușinea sportului românesc”, potrivit Gândul.

Alexandru Gâdiuță (Partidului Dreptate și Respect în Europa pentru Toți)

Cel de-al doilea viceprimar al Sectorului 6 care candidează împotriva lui Ciprian Ciucu este Alexandru Gâdiuță, din partea Partidului Dreptate și Respect în Europa pentru Toți (D.R.E.P.T), care este de profesie specialist în geografia mediului.

Potrivit site-ului său, acesta a făcut parte din Asociația Salvați Bucureștiul a lui Nicușor Dan, iar în 2015 a fost printre membrii fondatori ai Uniunii Salvați Bucureștiul.

A devenit consilier municipal în 2016, dar a fost exclus din USR în 2023 din cauza unor suspiciuni de corupție.

Ce avere are Alexandru Gâdiuță

Potrivit declarației de avere depuse în 2023, Alexandru Gâdiuță are în conturile bancare 128.600 de lei. Tot aici figurează mai multe „daruri de nuntă” de 296.500 de lei, 25.800 de euro, 700 de franci elvețieni, 600 de dolari americani și 400 de lire.

Încasează o indemnizație anuală de viceprimar în valoare de 146.629 de lei.

Exclus din USR pentru suspiciuni de corupție

La finalul anului 2023, Alexandru Gâdiuță era suspendat din USR iar toate atribuțiile îi erau retrase după ce a fost acuzat că ar fi aranjat mai multe contracte, în calitate de coordonator al Administrației Școlilor.

Ulterior, primarul Ciprian Ciucu i-a retras toate atribuțiile. Astfel, acesta a rămas viceprimar fără atribuții și fără susținere politică, însă USR nu avea destui consilieri pentru a-l putea destitui din funcție.

Traian Apostoleanu, fost membru USR, era afaceristul pentru care Gâdiuță ar fi mediat acordarea unor contracte supraevaluate din partea Administrației Școlilor din Sectorul 6, scria Buletin de București.

De asemenea, Gâdiuţă era acuzat că a primit peste 85.000 euro dar de nuntă, lucru nepotrivit pentru o persoană care ocupă o funcţie publică, făcând nunta la 3 ani diferenţă de cununia civilă, potrivit Digi24.ro.

Printre candidații trimiși în luptă de partide pentru Primăria Sectorului 6 se numără Daniel Tulugea, propunerea S.O.S. România, partidul Dianei Șoșoacă. Este de profesie jurist și administrează o societate comercială.

Candidatul PUSL este Bogdan Pintileasa, președintele Filialei PUSL Sector 6, cu experiență de 20 de ani în politică și licențiat în Științe Administrative.

Partidul Alternativa Dreaptă îl aruncă în luptă pe profesorul Valentin Licxandru, în prezent director de vânzări, iar PRM pe juristul Constantin Oprea, care este în prezent ghid turistic.

La Primăria Sectorului 6 mai candidează independentul Valentin Florea, antreprenor, de meserie jurist și Anne Maria Cristina Bordianu, medic stomatolog, din partea REPER.

Alegerile locale au loc pe data de 9 iunie, odată cu alegerile pentru Parlamentul European.

George Simion: „99,9% sunt candidat la prezidențiale”. Ce n-a mers în strategia AUR pentru alegeri VIDEO
George Simion: „99,9% sunt candidat la prezidențiale”. Ce n-a mers în strategia AUR pentru alegeri VIDEO
George Simion, președintele Alianței pentru Unirea Românilor a fost invitatul ultimei ediții din rubrica „Cu fața la alegători”, unde a vorbit despre rezultatele AUR la alegerile de pe 9...
Jumătate de milion de români au votat degeaba. Voturile nule au crescut cu două treimi din 2019 în 2024
Jumătate de milion de români au votat degeaba. Voturile nule au crescut cu două treimi din 2019 în 2024
Aproape 500.000 de voturile nule au fost înregistrate la alegerile din 9 iunie. 5,1% din voturi au fost anulate în 2024, în creștere față de cifra din 2019, când doar 2,89% din voturi au...
#alegeri 2024, #alegeri Bucuresti, #alegeri locale 2024, #Sectorul 6 , #alegeri 2024
  1. Clotilde Armand aruncă săgeți spre șeful AEP: ”Bine că n-a fost Toni Greblă la Munchen, că ne fura vreo două goluri”
  2. Surpriză de proporții la Sectorul 2. Cum s-a schimbat raportul de forțe după renumărarea voturilor
  3. Nicolae Ciucă surprinde: ce făcea președintele PNL în timp ce Marcel Ciolacu urmărea România - Ucraina de pe Allianz Arena - FOTO
  4. În ce măsură se poate repeta scenariul Iliescu-Vadim la alegerile prezidențiale din 2024: „Se poate crea o stare de spirit negativă”
  5. Noi rezultate la alegerile locale. Cum se poziționează PSD față de PNL
  6. PNL, gata să trădeze PSD. În speranța că va da viitorul preşedinte, ar putea trece în opoziție SURSE
  7. BEC a respins cererea de renumărare a voturilor în orașul Constanța, dar și în trei județe din țară
  8. Optimism în USR după rezultatele slabe la alegeri: ”Vom reporni partidul cu toată forţa”. Noi informații despre viitoarea conducere
  9. Lucian Bode nu scapă de decizia de plagiat: ”A pierdut, definitiv, cel de-al doilea proces” FOTO
  10. Opinie: Îl vrea Ciolacu pe Geoană prezidențiabil?