Liderul UDMR cere explicații după ce PNL s-a aliat cu AUR la Satu Mare într-o campanie al cărei mesaj este "Să luptăm împotriva maghiarilor!"

Vineri, 24 Mai 2024, ora 13:12
2210 citiri
Liderul UDMR cere explicații după ce PNL s-a aliat cu AUR la Satu Mare într-o campanie al cărei mesaj este "Să luptăm împotriva maghiarilor!"
Kelemen Hunor FOTO Facebook /Kelemen Hunor

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a cerut din nou o reacție publică din partea liberalilor cu privire la o alianța electorală din județul Satu Mare, vineri, 24 mai. Hunor spune că PNL și AUR colaborează la alegeri în acest județ, cu o campanie axată pe mesajul "Să luptăm împotriva maghiarilor!".

„Eu aştept în continuare, am mai spus şi la Oradea, am mai spus şi în altă parte, reacţii din partea liderilor PNL, la ceea ce se întâmplă la Satu Mare. Că ei trebuie să explice de ce merg împreună cu AUR. Nu am primit, n-am aflat, nu ştiu, nu am citit nicio reacţie din partea PNL. Probabil că de ruşine nu reacţionează, nu de mândrie”, a declarat Kelemen Hunor, într-o conferinţă de presă.

El s-a referit la acest subiect solicitat fiind să comenteze faptul că Guvernul a aprobat, joi, Strategia naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi a discursului instigator la ură pentru perioada 2024 - 2027. Kelemen Hunor a afirmat că este „o preocupare absolut legitimă, nu este prima dată când Guvernul adoptă o strategie anti, însă responsabilitatea este în primul rând la oamenii politici”.

„E foarte bine. Avem instituţii care funcţionează cât de cât, dar responsabilitatea este în primul rând la oamenii politici. Şi în campaniiile electorale, dar şi în afara lor, fiindcă un exemplu din partea politicienilor bineînţeles că nu este foarte ok. Un exemplu prost din partea politicienilor nu este foarte ok, societatea va reacţiona şi vor fi unii care vor crede că acesta este modelul care trebuie urmat. Şi vă dau un singur exemplu. Nu este din judeţul Bihor, dar ne afectează pe toţi. Dacă în judeţul Satu Mare, PNL-ul se asociază şi se coalizează cu AUR, acesta nu este un mesaj conform strategiei adoptate de coaliţie. Şi văd că liderii PNL nu reacţionează. Dacă tu te-ai cuplat cu AUR într-un judeţ cu un singur mesaj - 'Să luptăm împotriva maghiarilor!' - acesta este mesajul de acolo, şi niciun lider PNL, nici liderii judeţeni, nici liderii naţionali nu reacţionează, asta înseamnă că o astfel de strategie din partea Guvernului, din care face parte şi Partidul Naţional Liberal, este o strategie importantă, dar rămâne cu un semn de întrebare”, a afirmat Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR a participat la conferinţa de presă la sediul UDMR Bihor, alături de candidatul la preşedinţia CJ Bihor, Cseke Attila, şi candidata la funcţia de primar al municipiului Oradea, Biro Rozalia.

„Singura alternativă reală a comunităţii maghiare”

Pe plan naţional, în alegerile locale, a menţionat Kelemen Hunor, UDMR va continua să rămână, aşa cum a făcut în ultimii 34 de ani, aceeaşi forţă politică serioasă, credibilă, fiind „singura alternativă reală a comunităţii maghiare”.

„Succesul nostru se bazează pe faptul că noi construim o comunitate puternică nu numai în campanie electorală, prin gesturi de altfel foarte pozitive din partea competitorilor, ci în fiecare zi, în fiecare lună, în fiecare an. Aceasta a fost cheia succesului şi asta va rămâne preocuparea noastră de a crea, de a construi comunităţi puternice. Identitatea etnică, lingvistică, culturală pentru noi nu este o chestiune de comunicare, este o chestiune de viaţă”, a subliniat Kelemen Hunor.

Președintele UDMR a dezvăluit recent că motivul ieșirii partidului din coaliția de guvernare în 2022, a fost faptul să a refuzat să se distanțeze de unele declarații controversate ale premierului maghiar Viktor Orbán, făcute la Băile Tușnad.

Cine are majoritatea în consiliile locale de sector și unde este indispensabilă colaborarea cu AUR
Cine are majoritatea în consiliile locale de sector și unde este indispensabilă colaborarea cu AUR
După febra alegerilor locale începe o nouă etapă, poate la fel de dificilă pentru partide - negocierile pentru consiliile locale. La Primăria București, unde Nicușor Dan a avut o victorie...
Tensiuni la nivelul UE. Cum ar putea rata Ursula von der Leyen cel de-al doilea mandat, potrivit Politico: „E imposibil să votăm în favoarea ei”
Tensiuni la nivelul UE. Cum ar putea rata Ursula von der Leyen cel de-al doilea mandat, potrivit Politico: „E imposibil să votăm în favoarea ei”
După un mandat plin de controverse al Ursulei von der Leyen, realegerea acesteia la șefia Comisiei Europene nu este o certitudine, scrie Politico, în cadrul celei mai recente analize. Liderii...
#alegeri 2024, #alegeri locale 2024, #pnl aur, #Satu Mare , #UDMR
  1. Cine are majoritatea în consiliile locale de sector și unde este indispensabilă colaborarea cu AUR
  2. TOP scandaluri în care a fost implicat Klaus Iohannis, în 10 ani ca președinte al României
  3. USR alege timp de două zile noul președinte al partidului. Cine sunt cei 6 candidați validați
  4. Alegerile locale vor fi reluate: Localitățile în care cetățenii vor merge din nou la vot
  5. Ce nume noi și care sunt personajele controversate care ajung în Parlamentul European. Aleșii vor câștiga peste 7.000 de euro pe lună
  6. Primăria Capitalei va fi restructurată. Opt instituții și direcții vor fi desființate. Ce se întâmplă cu angajații
  7. Nicușor Dan, în atenția USR, pentru alegerile prezidențiale 2024: „Ar fi un super câștig!"
  8. Prima promisiune a Elenei Lasconi, ca prezidențiabil. Atac dur la adresa lui Klaus Iohannis. Ce șefi de stat o inspiră
  9. Elena Lasconi pregătește revoluție în USR: "Ei au adus aici partidul". Drulă și Barna, primele nume de pe "lista neagră"
  10. Elena Lasconi (USR) amenință cu demisia: „Sănătate bună şi noroc, dragoste cu sila nu se poate!"