Politica românească pare să se calmeze luni, 2 decembrie, după un scrutin legislativ în care partidele pro-europene le-au depășit pe cele extremiste, iar al doilea tur al prezidențialelor a fost stabilit cu certitudine. Săptămâna precedentă a fost una care a început pe roșu la Bursa de Valori București și a continuat pe o pantă descendentă. Deși piața dă semne de revenire luni, rezultatul din alegerile de săptămâna viitoare rămâne important pentru evoluțiile viitoare.
În săptămâna de după primul tur al alegerilor, principalele indice al Bursei de Valori București a înregistrat un picaj abrupt. Cotația indicelui BET a scăzut cu peste 4,6% în decurs de o săptămână, față de vinerea dinaintea prima confruntare pentru fotoliul de la Cotroceni. Pierderile în bani sunt de 9,81 miliarde de lei în capitalizare, conform unor calcule ale Agerpres.
Valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a scăzut cu peste 49 de milioane de lei, arată aceeași analiză.
Principalele indice al bursei de la București - care măsoară performanța celor mai lichide companii listate - nu a mai fost atât de jos de la finalul lunii martie. Această scădere vine pe fondul unui declin mai îndelungat, după ce indicele a urcat la cote istorice pe parcursul anului, atingând un vârf în iulie. De la acel moment a început o scădere, marcată de câteva perioade de aparentă revenire. Cea mai recentă rundă de declin susținut a început la mijlocul lunii noiembrie.
Cotația bursieră a BET a dat semne de revenire pe parcursul zilei de luni, 2 decembrie, după ce rezultatele de la alegerile parlamentare de la finalul săptămânii au arătat un pol de extremă dreaptă puternic, dar nu majoritar.
„Cât timp se vede faptul că majoritatea rămâne pro-europeană în Parlament, bursa dă semne de creștere. Majorarea este similară cu scăderea de luni (25 noiembrie, după alegerile prezidențiale - n. r.) și vedem și o scădere pe partea randamentelor la obligațiuni a 10 ani. Într-o anumită măsură, vedem o creștere a încrederii în economia românească”, explică analistul Adrian Codirlașu, președintele Asociației CFA România pentru Ziare.com.
Indicele a crescut cu 0,63% pe parcursul zilei. Majoritatea indicilor de la BVB au înregistrat creșteri, cu excepția BETAeRO, care reunește companiile mai mici. Acesta a scăzut cu 0,55% pe parcursul zilei de luni și este singurul indice care se află pe roșu față de începutul acestui an.
În ciuda micilor reveniri, cifrele rămân negative pe o perioadă de o săptămână pentru toți indicii. BET este mai jos cu peste 3% față de începutul săptămânii trecute.
Alegerile au venit și ele într-o perioadă de incertitudine economică, în care liderii principalelor partide vorbesc de măsuri de austeritate încă neconcretizate, iar unele dintre ele ar putea avea efecte și pentru piața de capital. Mai mult, în plan de politică monetară, Banca Națională a României menține dobânda cheie sus, la 6,5%. Într-un context restrictiv, toți indicii sunt pe roșu, cu pierderi care variază de la 2,56% până la 9,87%, pe o perioadă de o lună. Pe orizontul ultimelor 6 luni, scăderile încep de la 1,96% și ajung la minus 18,61%, în cazul BETAeRO. Doar indicele BET-FI, al fondurilor de investiții, este pe verde în ultimele 6 luni, cu o creștere de sub 1,6%.
Revenirea de luni este una tentativă, deocamdată. Sezonul electoral nu s-a încheiat și românii urmează să iasă din nou la vot pe 8 decembrie pentru a alege președintele. „Incertitudinea s-a redus, dar persistă”, punctează Codirlașu.
Curtea Constituțională a României a validat luni seara primul tur al alegerilor, evitând scenariul anulării primului tur și al refacerii scrutinului. O alegere concretă pentru un nou șef al statului arată măcar o direcție generală pe care ar putea să o ia politica și economia în viitor, iar investitorii se pot adapta.
La nivelul individual al companiilor care compun BET, aproape toate firmele au rămas pe roșu față de săptămâna trecută. Distribuitorul și furnizorul de energie Electrica SA este cu 2,28% peste față de nivelul de acum o săptămână, în timp ce Premier Energy plc se menține pe linia de plutire, cu o majorare a cotației de 0,2% la finalul zilei de tranzacționare/
Valul care a tras în jos performanța acțiunilor nu a făcut diferențe între domeniile de activitate ale companiilor sau între tipurile de acționariat. Nuclearelectrica SA și Romgaz SA au pierdut 3,86% și, respectiv, 5,61% între ziua de după primul tur de la prezidențiale și lunea de după alegerile parlamentare. Cea mai mare scădere a înregistrat-o dezvoltatorul One United Properties SA, cu un declin de 10,82% în decurs de o săptămână.
25.11.2024
După un prim tur spectaculos, marcat de ascensiunea neașteptată... Vezi tot
25.11.2024
După un prim tur spectaculos, marcat de ascensiunea neașteptată... Vezi tot