De ce e Primăria Capitalei un măr otrăvit pentru liberalul de la Sectorul 6, Ciprian Ciucu: ”O candidatură fără sorți de izbândă”

Marti, 22 Noiembrie 2022, ora 21:50
5323 citiri
De ce e Primăria Capitalei un măr otrăvit pentru liberalul de la Sectorul 6, Ciprian Ciucu: ”O candidatură fără sorți de izbândă”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 și liderul PNL București FOTO / Hepta

Anul 2024 va fi marcat de alegeri prezidențiale, parlamentare, locale și europarlamentare, iar una dintre cele mai importante lupte se va da pentru Primăria Capitalei, condusă în prezent de Nicușor Dan.

Scena politică din România s-a schimbat drastic în ultimii doi ani. Dacă în 2020, PSD părea dușmanul comun al poporului și celorlalte partide, în prezent guvernează în liniște alături de PNL.

În 2020, Nicușor Dan a candidat ca independent, dar a fost susținut de PNL, condus la acea vreme de Ludovic Orban. Actualul lider al liberalilor, premierul Nicolae Ciucă, a declarat public că Nicușor Dan nu are sprijinul lui politic, iar liderul PNL București, Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a declarat recent că, după ce trece iarna, Nicușor Dan va fi evaluat, punctând că ”nu va avea la nesfârșit un cec alb”.

În aceste condiții, în ciuda faptului că Nicușor Dan a spus deja public că ar mai dori un mandat în fruntea primăriei, șansele ca PNL să îl sprijine din nou sunt minime. Cu alte cuvinte, liberalii trebuie să găsească un candidat cu șanse reale de reușită.

Consultantul politic Adrian Zăbavă a explicat pentru Ziare.com ce liberal ar avea cele mai mari șanse de reușită la Primăria Capitalei, de ce totuși nu ar fi o idee bună din punct de vedere al strategiei politice să intre în competiție, dar și care este partidul ce momentan pare să aibă condiții mai favorabile de a ajunge la conducerea instituției decât PNL.

Dușmanul comun care nu mai există

Adrian Zăbavă punctează că PSD nu mai este un dușman comun și probabil nu va fi nici în 2024, drept urmare se așteaptă ca fiecare partid să vină cu un candidat propriu și să nu mai existe alianțe de sprijin.

”E clar că PNL nu mai poate veni cu un candidat pe care să îl susțină și care să nu fie un candidat propriu în actuala configurație politică și aici mă refer mai ales la ceea ce se întâmplă la nivel național. Toată alianța din București din 2020 a avut sens în existența unui dușman comun, și anume PSD și Gabriela Firea. Acest dușman comun nu va exista în 2024, în consecință nu cred că vor exista forțe politice care să fie unite, să își acorde sprijinul reciproc pentru un candidat, dintre cele trei forțe politice”, explică consultantul politic.

Ciprian Ciucu - principalul nume din PNL

Adrian Zăbavă susține că Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, este principalul nume care ar putea fi dat de liberali, însă nu crede că și-ar risca cariera politică pentru ”o candidatură fără sorți de izbândă”.

”PNL astăzi are puține nume în perspectiva alegerilor locale din 2024 la București. E clar că Ciprian Ciucu e principalul nume, dar ținând cont de șansele mici pentru PNL de a câștiga primăria Capitalei, mi-e greu să cred că Ciprian Ciucu și-ar risca cariera politică pentru o candidatură fără sorți de izbândă la București.

Din punct de vedere strategic, pentru el ar fi cel mai bine să rămână în continuare la Sectorul 6, acolo unde probabil va câștiga un nou mandat dacă ne raportăm la cum arată lucrurile acum și eventual să se pregătească pentru 2028”, mai spune Adrian Zăbavă.

De asemenea, adaugă că vor exista, cu siguranță, liberali care vor dori să candideze în ciuda faptului că nu vor avea șanse, pentru ”creșterea profilului și pentru branding politic”, oferind exemple precum Rareș Bogdan sau Cristian Bușoi.

”Deocamdată nu identificăm nume în PNL care să aibă cu adevărat șanse ținând cont de modul în care se desfășoară alegerile în primul rând. Alianța din 2020 a venit ca răspuns la modul în care s-au desfășurat alegerile, adică alegeri locale într-un singur tur.

Alegerile locale într-un singur tur favorizează de obicei primarul în funcție, în cazul Bucureștiului, în 2024, nu va fi cazul, pentru că Nicușor Dan nu va mai avea sprijinul politic din 2020 și nu va pleca din poziția de favorit. Cel mai probabil vom avea un favorit în candidatul PSD, dacă acesta se va numi și Gabriela Firea, șansele ei vor fi cu atât mai mari”, mai spune consultantul politic.

Dacă PNL și USR vin cu candidați proprii, lipsa unei alianțe nu se traduce printr-o garanție că Primăria Capitalei va ajunge la PSD?

”Ba da. Dar asta nu mai e o miză pentru nimeni: nici pentru electorat și nici pentru cele două partide. Acest obiectiv, să nu ajungă primăria la PSD, adică la Gabriela Firea, a existat în 2020. În 2024, acest lucru nu va mai exista decât marginal pe agendă. Adică vor mai fi voci în USR, poate chiar Nicușor Dan, pentru că vedem că pregătește acest argument, el practic e singurul care mai vorbește despre ideea că primăria nu ar trebui lăsată pe mâna PSD-ului”, răspunde consultantul politic.

PNL, încă indecis cu privire la anul 2024

Adrian Zăbavă mai spune că liberalii nu au momentan o strategie asumată unitar cu privire la ce se va întâmpla în București în 2024 și că există mai multe tabere în partid, cu mize diferite.

”În PNL situația e mai complicată pentru că deocamdată pare că nu există o strategie asumată de sus până jos cu privire la București, nu există o decizie în momentul de față din partea PNL-ului cu privire la ce se va întâmplă în București în 2024. Cred că Ciprian Ciucu vede lucrurile într-un fel și are anumite mize, alți oameni din conducerea partidului văd lucrurile în alt fel, au alte mize. Cred că la un moment dat vor exista niște dispute în cadrul PNL cu privire la acest lucru.

Văd asta inclusiv în raport cu susținerea pentru Nicușor Dan. Ciprian Ciucu încă se ferește să ia hotărârea ca PNL să nu mai facă parte din majoritatea lui Nicușor Dan, pentru că în momentul de față îi asigură majoritatea în consiliu, deci direct sau indirect există o susținere din partea PNL-ului pentru Nicușor Dan. Pe de altă parte, am văzut mesaj până la președintele PNL, Nicolae Ciucă, cu privire la Nicușor Dan și la faptul că PNL nu îl susține. Plus alți membri PNL București care vorbesc de acum despre necesitatea retragerii susținerii lui Nicușor Dan, nu de peste iarnă, sau de peste un an”, concluzionează consultantul politic.

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#alegeri 2024, #Primaria Capitalei, #PNL, #ciprian ciucu, #PSD , #stiri ciprian ciucu