Tinerii cer modificarea legii în contextul comasării alegerilor. ”Solicităm echitate pentru exercitarea dreptului de vot”

Vineri, 23 Februarie 2024, ora 19:48
2630 citiri
Tinerii cer modificarea legii în contextul comasării alegerilor. ”Solicităm echitate pentru exercitarea dreptului de vot”
Tinerii cer modificarea legii pentru a putea vota la alegerile de pe 9 iunie FOTO Hepta

ONG-urile din proiectul ”Tinerii votează” solicită Guvernului României să reducă, la 45 de zile termenul până la care oamenii își pot face viză de flotant, în contextul comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare, anunță Centrul Agora pentru Democrație într-un comunicat de presă.

Aceștia au trimis o scrisoare deschisă prim-ministrului Marcel Ciolacu și Ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, prin care cer modificarea legislației în contextul în care comasarea alegerilor a fost anunțată cu mai puțin de 6 luni înaintea scrutinului.

”Decizia comasării alegerilor, coroborată cu cadrul legislativ actual prin viza de flotant pentru a vota în localitatea de reședință, face imposibilă în acest moment obținerea de către tineri a vizei de flotant, dat fiind că însăși comasarea alegerilor a fost anunțată cu sub 6 luni înainte de data alegerilor locale”, spun tinerii în comunicat, conform G4Media.

Conform legislației în vigoare, viza de flotant trebuie obținută cu șase luni înainte de data alegerilor, deși comasarea alegerilor a fost anunțată cu mai puțin de șase luni înainte de momentul scrutinului, deci cetățenii aflați în situația asta, nu își mai pot procura documentul necesar:

”În concret, pentru a asigura respectarea dreptului de vot al tinerilor din România la toate categoriile de alegeri din acest an, organizațiile semnatare au solicitat modificarea art. 18 alin. (1) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, în sensul dispozițiilor în vigoare anterior modificărilor realizate prin Legea nr. 256/2023, astfel încât stabilirea reședinței în circumscripția electorală prin obținerea vizei de flotant să poată fi posibilă până cel târziu cu 45 de zile înainte de data alegerilor”, mai arată tinerii.

Cei mai afectați de această situație sunt tinerii care studiază sau muncesc în alt oraș, cei care și-au schimbat reședința, dar nu și-au schimbat și adresa de pe buletin și tinerii care s-au mutat în alte orașe.

Tinerii mai reclamă și că data aleasă pentru comasarea alegerilor, 9 iunie, coincide cu sesiunea de examene la majoritatea universităților din România. Astfel, pentru mulți tineri votanți nu va fi posibil să se întoarcă în localitatea de domiciliu pentru a putea vota, spun ONG-urile care vorbesc și despre prezența scăzută la vot a tinerilor.

Conform Autorității Electorale Permanente, pe listele electorale din România se află 4.594.321 de votanți cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, susțin inițiatorii demersului. La ultimele alegeri parlamentare, organizate în decembrie 2020, doar 25,46% dintre tineri s-au prezentat la urne, se mai arată în comunicat.

”Prezența scăzută la vot a tinerilor este deosebit de îngrijorătoare, având în vedere că în 2024 vor avea loc în țara noastră toate tipurile de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale, pentru prima dată în ultimii 20 de ani. Alegerile din 2024 vor afecta generații întregi, iar tinerii de astăzi sunt cei care vor resimți efectele deciziilor luate în acest an. În lipsa unor măsuri legislative care să le permită tinerilor să voteze la toate categoriile de alegeri, prezența la urne a acestora va fi descurajată, acest fapt dăunând legitimității procesului electoral și încrederii tinerilor în stat și partidele politice”.

Quarterly Report - Editia 4

Alegerile din 9 iunie rămân comasate. Sesizarea Înaltei Curți, respinsă de CCR
Alegerile din 9 iunie rămân comasate. Sesizarea Înaltei Curți, respinsă de CCR
Curtea Constituţională a României a respins marţi, 14 mai, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură OUG privind organizarea alegerilor din 9 iunie, au precizat, pentru...
Curtea Constituţională a României dezbate astăzi o sesizare privind legalitatea comasării alegerilor de la 9 iunie
Curtea Constituţională a României dezbate astăzi o sesizare privind legalitatea comasării alegerilor de la 9 iunie
Curtea Constituţională a României dezbate, marţi, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură OUG privind organizarea alegerilor din 9 iunie. Este vorba despre OUG...
#alegeri 2024, #comasare alegeri 2024, #alegeri 9 iunie, #9 iunie, #alegeri locale, #alegeri europarlamentare, #tineri vot Romania , #alegeri 2024