Dreapta Unită cere demisia președintelui AEP Toni Greblă, după scurgerea datelor personale ale potențialilor șefi de secție: „Și-a demonstrat încă o dată incompetenţa”

Sambata, 13 Aprilie 2024, ora 17:42
4741 citiri
Dreapta Unită cere demisia președintelui AEP Toni Greblă, după scurgerea datelor personale ale potențialilor șefi de secție: „Și-a demonstrat încă o dată incompetenţa”
Ludovic Orban, Cătălin Drulă și Eugen Tomac FOTO Hepta

Alianţa Dreapta Unită îi cere demisia preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, după publicarea datelor personale ale potenţialilor şefi de secţie de votare.

”Toni Greblă, unealta lui Ciolacu la şefia AEP, şi-a demonstrat încă o dată incompetenţa, declară liderii Alianţei Dreapta Unită Cătălin Drulă, Eugen Tomac şi Ludovic Orban. Cei trei preşedinţi de partide subliniază că incidentul nici măcar nu a fost o breşă de securitate şi demonstrează pură incompetenţă a unei instituţii capturate politic şi manageriată prost”, se arată într-un comunicat de presă transmis, sâmbătă, de USR.

Potrivit sursei citate, datele personale, inclusiv codul numeric personal, a peste 1.300 de persoane din corpul experţilor electorali au fost dezvăluite timp de câteva ore, după ce aceste informaţii au fost trimise de Autoritatea Electorală Permanentă pe o adresă de e-mail greşită.

”Toni Greblă, omul numit de PSD la şefia AEP, tratează cu superficialitate datele personale ale unor cetăţeni români, experţi electorali, care ar urma să conducă secţiile de vot din ţară. La 72 de ore de la incident, Toni Greblă nu doar că nu înţelege gravitatea situaţiei, dar habar nu are, potrivit interviurilor acordate în presă, datele cui au fost expuse, avertizează liderii Alianţei Dreapta Unită. Într-un an cu patru rânduri de alegeri, Autoritatea Electorală Permanentă, instituţia care rolul de a supraveghea procesul electoral şi de a se asigura de integritatea acestuia, nu poate fi condusă de Toni Greblă. Alianţa Dreapta Unită solicită demisia lui Toni Greblă de la conducerea Autorităţii Electorale Permanente”, scrie în comunicat.

Date personale a peste 1.300 de experţi electorali - CNP şi domiciliul - au putut fi accesate, pentru câteva ore. Autoritatea Electorală Permanentă a declanşat o anchetă internă.

Potrivit HotNews, incidentul s-a produs joi, iar scurgerea de informaţii a fost raportată, vineri, Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Datelor cu caracter personal.

Potrivit informaţiilor, codul numeric personal pentru 1.300 de persoane din corpul experţilor electorali a fost dezvăluit.

Preşedintele AEP, Toni Greblă, a declarat, pentru sursa citată, că, dintr-o ”eroare”, într-un judeţ lista nu a fost trimisă pe mailul securizat, cum ar fi trebuit, ci pe un alt mail.

”Timp de o oră, a stat afişat şi a putut să fie accesat de pe acest mail. Aproximativ 30-35 de persoane, unii au intrat de două ori, au putut să vadă lista. Nu ştim dacă au fost luate capturi sau doar a fost accesată pagina”, a adăugat oficialul AEP.

Potrivit acestuia, mesajul a fost şters de pe mail-ul destinat ”publicului mai larg” şi s-a făcut o anchetă internă.

”Nu este o breşă de securitate, numele sunt publice, doar datele cu caracter personal nu erau publice. Au apărut CNP-ul şi domiciliul. Credem că acest mail a fost accesat de cei interesaţi de cei interesaţi să vadă dacă se regăsesc pe listă. Nu cred că cineva a făcut o captură ca să folosească datele cu caracter personal. Eu am obligaţia să anunţ Autoritatea pentru Protecţia Datelor cu caracter personal”, a fost poziţia lui Toni Greblă pentru HotNews.ro.

La final, şeful AEP a spus că ”regretă incidentul, dar oameni suntem cu toţii”.

Quarterly Report - Editia 4

Liderul UDMR cere explicații după ce PNL s-a aliat cu AUR la Satu Mare într-o campanie al cărei mesaj este "Să luptăm împotriva maghiarilor!"
Liderul UDMR cere explicații după ce PNL s-a aliat cu AUR la Satu Mare într-o campanie al cărei mesaj este "Să luptăm împotriva maghiarilor!"
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a cerut din nou o reacție publică din partea liberalilor cu privire la o alianța electorală din județul Satu Mare, vineri, 24 mai. Hunor spune că PNL și AUR...
Ciucă nu știe nimic despre majorarea salariului minim, anunțată de Ciolacu: ”E vorba de respectul pe care îl avem unii faţă de ceilalţi”
Ciucă nu știe nimic despre majorarea salariului minim, anunțată de Ciolacu: ”E vorba de respectul pe care îl avem unii faţă de ceilalţi”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat joi, 23 mai, în legătură cu anunţul premierului Marcel Ciolacu privind creșterea salariului minim, că, de obicei, astfel de decizii importante...
#alegeri 2024, #autoritatea electorala permanenta, #Toni Grebla, #dreapta unita, #demisie , #alegeri 2024