Formula necâștigătoare a dreptei în cursa pentru Primăria Capitalei: ”Candidatul PSD pleacă cu prima șansă”

Joi, 22 Februarie 2024, ora 03:40
18210 citiri
Formula necâștigătoare a dreptei în cursa pentru Primăria Capitalei: ”Candidatul PSD pleacă cu prima șansă”
Nicușor Dan, Sebastian Burduja, Gabriela Firea FOTO / colaj de pe paginile de Facebook ale celor trei amintiți

O candidatură a Gabrielei Firea din partea PSD la Primăria București ar aduce, cel mai probabil, victoria PSD, având în vedere voturile împărțite între candidații de dreapta Nicușor Dan, susținut de Dreapta Unită și Sebastian Burduja, posibilul candidat al PNL, în cazul în care liberalii nu se înțeleg cu PSD pentru un candidat comun.

Consultantul politic Adrian Zăbavă este de părere că rezultatul ar fi același și în cazul unei ipotetice candidaturi a primarului de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, cu susținerea PSD, atâta timp cât PNL și Dreapta Unită (USR, PMP și Forța Dreptei) nu se pot coagula în jurul unui singur candidat, în persoana lui Nicușor Dan.

„Aș sublinia că indiferent de cine vor fi candidații din partea PNL și USR, dar e clar astăzi că Nicușor Dan va fi susținut de USR și ceilalți aliați mai mici, vom avea un candidat PSD care pleacă cu prima șansă. Doar în situația în care am avea un candidat susținut de PNL și USR în persoana lui Nicușor Dan, ar exista șanse importante ca Nicușor Dan să câștige”, spune Adrian Zăbavă pentru Ziare.com.

Acesta spune că sondajele de la ora actuală arată clar că PSD pleacă cu prima șansă, indiferent de candidat, într-o cursă cu trei candidați la Primăria Capitalei.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

„Nu știu dacă domnul Piedone va fi alegerea Partidului Social Democrat, dar, fie că va fi vorba despre el sau despre doamna Firea, cred că situația va rămâne în bună măsură cam la fel și doar printr-o minune candidatul PSD nu ar câștiga, ținând cont de modul în care s-ar dispersa voturile de partea cealaltă”, a punctat consultantul politic.

Adrian Zăbavă ține să precizeze că în acest moment, în contextul în care AUR nu are un candidat puternic, care să obțină un scor important în cursa pentru Capitală, distribuția voturilor nu se schimbă foarte mult.

„Va fi o competiție în 3, dacă nu cumva și în patru, asta dacă AUR nu va avea cumva un candidat solid. Cel anunțat astăzi nu pare să poată fi un candidat care să pună probleme și să devină un competitor, astfel încât această competiție să devină una de patru și nu una de trei”, spune acesta.

„Că un candidat al AUR, indiferent de numele lui, poate lua 7-8% în București, probabil că da, dar de aici și până la ajunge la un nivel de peste 15%, care să conteze într-o competiție în patru candidați, cred că deocamdată e drum lung și deocamdată nu pare că se poate cu actualul candidat, un personaj care nu are notorietatea și profilul pentru a se bate cu șanse într-o astfel competiție”, mai precizează Adrian Zăbavă.

Chiar și în cazul în care PSD și PNL nu ajung la un candidat comun pentru București, lupta electorală dintre cele două partide nu va fi nici pe departe una acerbă, este de părere consultantul politic.

„Bucureștiul nu cred că poate face notă discordantă cu ceea ce se întâmplă la nivel național. Chiar dacă PSD și PNL nu se înțeleg cu privire la candidaturi comune la București, asta nu înseamnă că PSD și PNL vor face din București un tărâm al războiului cu toate armele”.

În afară de actualul primar general Nicușor Dan, pe care PNL a decis să nu-l mai susțină pentru un nou mandat, dar care are acum susținerea Dreptei Unite (USR, PMP și Forța Dreptei), niciun alt candidat nu este cert.

PSD și PNL nu au reușit să stabilească dacă vor merge cu candidați separați sau dacă vor veni cu un candidat comun împotriva lui Nicușor Dan.

Gabriela Firea, nu a fost încă anunțată în calitate de candidat la primărie, punctând chiar ea că momentan este „candidat la candidatură”.

De altfel, aceasta a declarat miercuri, 21 februarie, că liderii coaliției PSD – PNL discută patru variante pentru a câștiga Primăria Capitalei.

Cele patru variante luate în calcul sunt: candidat independent susținut de ambele partide, candidat PSD susținut și de PNL, candidat PNL susținut și de PSD sau fiecare partid să intre cu propriul candidat, declarat Firea, potrivit G4Media.

Totodată, Cristian Popescu Piedone a anunțat în 7 februarie că ia în calcul să candideze la Primăria Capitalei, în cazul în care PNL și PSD „se vor certa în continuare”. Piedone a fost prezent luni, 20 februarie, la o discuție cu Marcel Ciolacu, la Parlament

„În viziunea mea în contextul actual al bătăliilor politice, al pseudo-alianțelor, Firea e o personalitate. În bătălia cu Nicușor Dan, având postura de învinsă la ultimele alegeri, nu”, a declarat Popescu Piedone.

„Cu tot respectul pentru Firea, eu nu pot sa mă aliniez în a o susține pentru că, de obicei, orice cal devine gloabă, și aici mă refer la mine”, a completat Piedone.

În cazul în care PSD și PNL ar decide să candideze separat la Primăria Capitalei, cel mai probabil, candidatul liberalilor ar fi Sebastian Burduja, actualul ministru al Energiei și președinte la PNL București.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Liberalul care a trecut la PSD alături de 500 de colegi: ”Mulțumesc pentru deschiderea și energia cu care ne-a întâmpinat”
Liberalul care a trecut la PSD alături de 500 de colegi: ”Mulțumesc pentru deschiderea și energia cu care ne-a întâmpinat”
Raul Ambruş, preşedintele Partidului Liberal Timiş, a decis să treacă la PSD Timişoara alături de peste 500 de colegi şi să susţînă candidatura lui Alfred Simonis pentru funcţia de...
Surpriza pe care Dreapta Unită o poate face la alegeri și cum îi avantajează asocierea PNL-PSD: “Are un culoar și există alegători PNL nemulțumiți”
Surpriza pe care Dreapta Unită o poate face la alegeri și cum îi avantajează asocierea PNL-PSD: “Are un culoar și există alegători PNL nemulțumiți”
Alianța Dreapta Unită (ADU), formată din USR, PMP și Forța Dreptei, a început să crească în sondaje de la formarea ei, ajungând chiar să surclaseze AUR în unele dintre sondaje....
#alegeri 2024, #PSD, #PNL, #Primaria Capitalei, #USR , #alegeri 2024