Cum se fură voturi în 2024: „Au apărut noi metode”

Sambata, 15 Iunie 2024, ora 03:00
11703 citiri
Cum se fură voturi în 2024: „Au apărut noi metode”
Vot la alegerile europarlamentare FOTO / Colaj alegeri, Ziare.com / Unsplash.com

În 2024 s-a stabilit un nou record al voturilor nule, exprimate la alegerile europarlamentare. USR și AUR au acuzat PSD+PNL de fraudă masivă, în timp ce puterea susține că opoziția caută motive prin care să justifice frustrarea.

Deputatul USR Cristian Seidler atrage atenția asupra fenomenului buletinelor de vot preștampilate.

„Potrivit datelor oficiale, s-au prezentat cu peste 100.000 de oameni la alegerile de acum 5 ani, dar numărul cu voturi nule e de două ori mai mare, s-a ajuns la aproape 5,2% voturi nule. Cred că este efectul preștampilării, o chestiune larg răspândită prin țară. Nu se mai fură fix ca acum 20 de ani, dar au apărut noi metode.

La nivel național au fost o mulțime de secții de votare în care există buletine de vot în plus. S-au prezentat 100 de oameni să voteze, dintre care 90 au votul valabil exprimat, iar 15 sunt nule. Deci în total, în urne erau 105 voturi. Cineva trebuie să explice asta. Nu sunt simple erori”, a declarat Seidler, pentru Ziare.com.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al USR avertizează în legătură cu numărul uriaș de buletine de vot pierdute.

„Numărul buletinelor de vot pierdute este extrem de mare. Potrivit datelor din 10 iunie, publicate de BEC, referitoare la alegerile europarlamentare, dacă vom compara numărul oamenilor care s-au prezentat la urne, numărul buletinelor de vot valabil exprimate și numărul buletinelor de vot nule, în mod normal, numărul voturilor valabil exprimate și cele nule să fie egale cu cifra oamenilor care s-au prezentat la vot.

Există o discrepanță, o diferență de 115.000 de buletine de vot. 115.000 de cetățeni români s-au prezentat la vot, au votat și voturile lor au dispărut, pur și simplu. Nu sunt nici valabile, nici anulate”, a mai comentat Seidler.

Alfred Bulai, sociolog: „Sunt foarte multe voturi anulate, e o problemă”. Noua „manevră" de fraudă electorală

Și în opinia sociologului Alfred Bulai, numărul de voturi anulate este suspect de mare. Profesorul universitar a avertizat, de asemenea, cu privire la una dintre metodele de fraudă.

„Dacă este vorba despre 500.000 de voturi anulate, sunt foarte multe, e o problemă. Sunt multe astfel de situații (n.r. - manevre de fraudare). De exemplu, în localitățile mici, când știi cam cine cu cine votează, atunci îi dai lui mamaie sau lui tataie o ștampilă care nu are deloc tuș. Și mai ales dacă nu vede bine și nu e prea multă lumină în cabină, i se pare votantului că nu se vede bine ștampila. Și mai pune o dată. Potrivit legii, dacă sunt două ștampile, se anulează. Oricum se întâmplă cam vreo 2-3% să greșească undeva: unii nu văd bine, alții nu știu să voteze.

Dacă cineva chiar vrea să facă analiză, o poate face. Se poate verifica distribuția pe fiecare secție de votare, dacă aceste voturi anulate se concentrează în anumite secții”, a declarat profesorul, pentru Ziare.com.

De asemenea, Bulai a mai oferit și alte explicații referitoare la numărul mare de voturi nule.

„Există și comportamentul de revoltă, de frustrare al oamenilor, de a scrie, de a face tot felul pe buletinele de vot.

Votul era mult mai dramatic în 2019, când Liviu Dragnea era în viață. Mizele erau mai mari. Controlul partidelor era mai mare. Exigența era mai mare, pentru că era competiția mai mare, spre deosebire de 2024, când se știa în mare parte că PSD+PNL vor câștiga”, a mai explicat sociologul.

Radu Enache, politolog: „Numărul de electori reprezintă o enigmă”

Potrivit politologului Radu Enache, numărul real al persoanelor cu drept de vot în România ridică, de asemenea, semne de întrebare.

„Au fost anunțate diverse cifre, chiar aproape 1 milion de voturi anulate. E destul de evident faptul că în România, listele electorale, numărul de cetățeni, nu de electori, reprezintă o enigmă. Până la urmă, ar trebui să fie un caz de siguranță națională.

Nu știu ce face CSAT-ul, dar în momentul în care tu nu știi câți oameni ai în țară, câți dintre ei au drept de vot și cine sunt, trebuie să-ți pui niște semne de întrebare”, a declarat analistul politic, pentru Ziare.com.

Și AUR a acuzat PSD+PNL de fraudă electorală - VEZI AICI.

Datele oficiale referitoare la alegerile europarlamentare, de-a lungul timpului

Număr de alegători înscriși în liste

Europarlamentare 2024 - 18 milioane

Europarlamentare 2019 - 18,2 milioane

Europarlamentare 2014 - 18,2 milioane

Europarlamentare 2009 - 18,2 milioane

Număr de alegători prezenți la urne

Europarlamentare 2024 - 9,2 milioane

Europarlamentare 2019 - 9,3 milioane

Europarlamentare 2014 - 5,9 milioane

Europarlamentare 2009 - 5 milioane

Număr de voturi valabil exprimate

Europarlamentare 2024 - 8,7 milioane

Europarlamentare 2019 - 9 milioane

Europarlamentare 2014 - 5,5 milioane

Europarlamentare 2009 - 4,8 milioane

Total voturi nule

Europarlamentare 2024 - +485.000

Europarlamentare 2019 - 270.000

Europarlamentare 2014 - 345.000

Europarlamentare 2009 - 194.000

Cum a ajuns Nicolae Ciucă să-și facă campanie printre liderii NATO: „Următoarele 4-6 săptămâni sunt decisive pentru candidatură”
Cum a ajuns Nicolae Ciucă să-și facă campanie printre liderii NATO: „Următoarele 4-6 săptămâni sunt decisive pentru candidatură”
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a fost alături de președintele Klaus Iohannis, în calitate de șef al Senatului României, la Washington, în contextul Summitului NATO. Liderul liberalilor...
De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
Politica românească trece de ceva ani printr-o criză a liderilor. Partidele de astăzi nu par să mai aibă în fruntea lor oamenii carismatici care să adune voturi prin simpla lor apariție...
#alegeri 2024, #frauda electorala , #frauda electorala
  1. Reacția lui Ciucă după ce premierul Ciolacu a spus că s-a dus până la Washington să-și anunțe candidatura. "E foarte bine!"
  2. „Surpriza” judecătorilor pentru Liviu Dragnea. Dosarul „Tel Drum” a fost suspendat. Fost ministru al Justiției: „Bătaie de joc. Dau cu piciorul la 20 de milioane de euro”
  3. Huzurul bugetarilor de partid în România. Câți dintre ei pot fi concediați, fără a li se simți lipsa: „Politicienii nu sunt pregătiți de așa ceva”
  4. Circul grotesc al Dianei Șoșoacă în Parlamentul European. "Niciodată pentru dictatura UE/Niciodată cu Ucraina" VIDEO
  5. România are doi vicepreședinți în Parlamentul European. Cine sunt eurodeputații aleși din primul tur
  6. Ministru PNL jignit de premierul Marcel Ciolacu. Burduja: „Nu s-a referit la mine”
  7. Iohannis, absent la dineul de la Casa Albă. Deputat USR: „L-a trimis în locul lui pe Ciucă. Americanii nu l-au primit”
  8. Conducerea "superagenției" care va controla toate companiile naționale a demisionat după acuzațiile de incompatibilitate
  9. Supraviețuitorii Holocaustului au prioritate la restituirea imobilelor preluate abuziv în perioada comunistă. Legea tocmai a fost promulgată
  10. Ciolacu anunță semnarea unui acord cu următoarea Comisie Europeană pentru asumarea deficitului de 3%. „Asta arată că nimeni nu vrea majorarea vreunui impozit”