Micile și marile reușite la alegerile din 9 iunie: „În politică nu contează doar numărul de voturi, contează dacă te afli la masa victoriei”

Luni, 10 Iunie 2024, ora 21:40
3567 citiri
Micile și marile reușite la alegerile din 9 iunie: „În politică nu contează doar numărul de voturi, contează dacă te afli la masa victoriei”
Principalii șefi ai partidelor care au candidat FOTO Colaj Ziare.com / Facebook

În contextul primelor rezultate în alegerile locale și europarlamentare, actuala Coaliție de guvernare, și în special PSD, par că și-au zdrobit concurența, fiind câștigători ai scrutinelor. Potrivit experților, pe lista de succese sunt de notat însă și reușite mai mici ale candidaților care au dus ultima luptă electorală.

„PSD de departe și-a consolidat poziția. Are un scor mult mai bun decât în 2020, aproape de cel din 2016, dar în 2016 se afla în cealaltă situație (n. r. – în Opoziție )”, a explicat Cristian Pîrvulescu, punctând că în cazul Coaliției, cele două partide ar fi strâns un scor mult mai bun împreună la Primăria Capitalei.

Potrivit politologului, „încă o dată, se confirmă că partidele există prin organizații, prin organizații la firul ierbii, iar câștigătorul este PSD, chiar dacă a pierdut Bucureștiul. PNL este stabilit pe poziția a doua, dar nu este un mare câștigător”.

În cazul UDMR, politologul Cristian Pîrvulescu a punctat că scorul Uniunii este o simplă confirmare, susținând că, „dacă ar fi avut Opoziție în interiorul minorității maghiare, nu ar fi intrat” în Parlamentul European.

În contextul unei eventuale intrări a independenților Nicu Ștefănuță și Vlad Gheorghe, ambii foști membri USR, politologul a mai punctat că ar reprezenta o surpriză.

Întrecerea partidelor

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Și analistul politic Radu Magdin este de părere că marele căștigător al alegerilor din 9 iunie este PSD, atrăgând însă atenția și asupra liberalilor care au reușit să se repoziționeze, astfel că scorul celor două partide aflate la guvernare îndreptățește o continuare a actualei Coaliții.

„Am avertizat asupra faptului că există premisele ca a doua zi după alegeri mai toate partidele să spună că au câștigat fiecare în felul lor, și într-adevăr, argumentele sunt acolo. Cel mai mult câștigă PSD, din punctul meu de vedere”, a explicat Radu Magdin pentru Ziare.com, în contextul în care atât partidele, cât și independenții, își anunță victoriile, mai mici sau mai mari, punctând că, „în același timp, liberalii își îndeplinesc majoraritatea obiectivelor și se poziționează înapoi, ca un partid de peste 20%”.

Radu Magdin a mai atras însă atenția că singurul element care ar putea „înfierbânta” colaborarea coaliției este presiunea exercitată la nivelul liderilor de partid, să aibă candidaturi separate la prezidențiale.

În privința celor care au reușit o victorie în alegerile de duminică, Radu Magdin a mai făcut referire la Nicușor Dan, dar și la partidul AUR, condus de George Simion, din partea căruia este foarte probabil să vedem o candidatură la prezidențiale

„USR, dincolo de păstrarea Timișoarei și a Bacăului nu a înregistrat un scor cu Dreapta Unită suficient de mare”, a mai arătat Radu Magdin, punctând necesitatea unei regândiri a strategiilor formațiunii politice.

Analistul a mai punctat că și simpla intrare în Parlamentul European este o reușită, atât pentru un partid precum UDMR, cât și pentru alți actori politici.

„Până la urmă, în politică nu contează doar numărul de voturi, contează în sine dacă te afli la masa victoriei. Și din această perspectivă, primari precum Ciucu, care a stat liniștit în această campanie, tocmai pentru că, pe măsura rezultatelor sale, a obținut un scor foarte bun. Este o victorie și pentru viitorul primar al Sectorului 1, chiar dacă a fost una strânsă. (...) Cred că PNL a făcut o figură frumoasă.

Figura cea mai frumoasă au făcut-o cei de la PSD, alături de cei de la AUR, pentru că PSD s-a consolidat ca principal partid al țări”, a mai explicat analistul, amintind de rezultatul AUR, care a reușit să intre în Parlamentul European, obținând mai multe mandate.

Înfrângeri zdrobitoare sau la limită

Rezultatele de luni dimineață arată o victorie covârșitoare a Alianței PSD-PNL la alegerile europarlamentare. În cazul localelor PSD a reușit să își consolideze poziția extinsă la nivel național, în timp ce edilul Capitalei, Nicușor Dan, s-a detașat de ceilalți candidați, reușind să obțină un alt mandat la primăria Municipiului București.

În Capitală, cel mai bun scor, de peste 70%, a fost obținut de primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, în timp ce liberalul George Tuță și social-democratul Rareș Hopincă anunță că au reușit să ia primăriile conduse până acum de Clotilde Armand și de Radu Mihaiu.

Greșelile AUR și USR la primele alegeri din 2024: „Partidele sunt construite pe trei axe”
Greșelile AUR și USR la primele alegeri din 2024: „Partidele sunt construite pe trei axe”
Pentru ca un partid să câștige alegerile, nu e suficient ca acesta să critice puterea, prin mesaje transmise sporadic în social media. Ziare.com a discutat cu politologul Radu Enache pe...
Un lider PNL cere plecarea PSD din Guvern și reluarea colaborării cu USR, inclusiv la prezidențiale: „Candidatul trebuie să fie anti-PSD”
Un lider PNL cere plecarea PSD din Guvern și reluarea colaborării cu USR, inclusiv la prezidențiale: „Candidatul trebuie să fie anti-PSD”
Deputatul PNL Robert Sighiartău, vicepreşedinte naţional al formaţiunii, a subliniat într-o conferință de presă că profilul candidatului pentru alegerile prezidenţiale trebuie să se...
#alegeri 2024, #alegeri locale 2024, #alegeri europarlamentare 2024, #PSD, #PNL, #UDMR, #USR, #aur , #alegeri 2024
  1. Primăria Capitalei va fi restructurată. Opt instituții și direcții vor fi desființate. Ce se întâmplă cu angajații
  2. Nicușor Dan, în atenția USR, pentru alegerile prezidențiale 2024: „Ar fi un super câștig!"
  3. Prima promisiune a Elenei Lasconi, ca prezidențiabil. Atac dur la adresa lui Klaus Iohannis. Ce șefi de stat o inspiră
  4. Elena Lasconi pregătește revoluție în USR: "Ei au adus aici partidul". Drulă și Barna, primele nume de pe "lista neagră"
  5. Elena Lasconi (USR) amenință cu demisia: „Sănătate bună şi noroc, dragoste cu sila nu se poate!"
  6. Mizele privind data alegerilor prezidențiale. PNL și PSD, ping-pong între avantaje și dezavantaje
  7. Rezultatele alegerilor au declanșat haosul într-un oraș din vestul țării. Conducătorii primăriei și-au dat demisia, iar câștigătorii nu se grăbesc să preia puterea
  8. Cum va arăta USR în era Lasconi: ”Dacă vrei să fii relevant în spațiul public, trebuie să arăți că ai câștigat o luptă”
  9. Cristian Vasilcoiu, înlocuit de la Ministerul Muncii: ”Ca să nu aflaţi din Monitorul Oficial”
  10. AEP anunță organizarea unui nou tur de alegeri în două comune aflate în balotaj. Când va avea loc scrutinul