Înalta Curte de Casație și Justiției a luat sâmbătă, 7 septembrie, o decizie importantă pentru noul partid DREPT - Dreptate și Respect în Europa pentru Toți, asociat cu Mircea Geoană.
Partidul poate avea reprezentanți în Biroul Electoral Central (BEC) și în secțiile de vot, potrivit deciziei ÎCCJ, care este definitivă, relatează G4Media.
Decizia instanței a fost luată după ce, joi, BEC a decis să nu considere Partidul DREPT ca partid parlamentar și, în consecință, să nu îi dea dreptul de a-și numi reprezentant în Biroul Electoral Central și, ulterior, în secțiile de vot, potrivit procesului verbal al ședinței.
Solicitarea ca DREPT să fie considerat partid parlamentar a fost depusă după ce zece deputați de la mai multe partide și-au anunțat adeziunea. Este vorba despre zece deputați plecați din USR, AUR și PNL. BEC și-a justificat refuzul prin faptul că DREPT nu apare pe lista partidelor parlamentare comunicată de Camera Deputaților.
Conducerea Camerei Deputaților a blocat cererea depusă luni de zece deputați pentru desemnarea DREPT ca partid politic parlamentar motivând că cererea nu a fost depusă în timp util.
Liderii PSD suspectează că Partidul DREPT ar fi un vehicul politic care să îl ajute pe Mircea Geoană în competiția pentru prezidențiale, potrivit informațiilor G4Media.
”Ne dorim să fie o platformă pentru independenți, indiferent dacă candidează la alegerile parlamentare sau prezidențiale. Este o platformă care să ajute această categorie de candidați și partidele mici”, a declarat marți, la Antena 3, Gheorghe Pecingină, unul dintre cei zece deputați înscriși în DREPT.
Decizia ÎCCJ este importantă pentru că reprezentanții în birourile electorale și în secțiile de vot sunt văzuți de clasa politică drept o garanție că voturile pentru un anumit partid sau candidat nu sunt anulate. Potrivit art. 118^1 din legea 208/2015 privind alegerea senatorilor și deputaților, pot avea reprezentanți în secțiile de vot și acele partide ”care nu au participat la ultimele alegeri parlamentare, dar la data declanșării calendarului electoral pentru alegerile parlamentare au ca membri 7 senatori sau 10 deputați”.
Nu este clar însă dacă înregistrarea pe 3 septembrie a DREPT ca partid parlamentar se va încadra în termenul cerut de lege pentru ca noua formațiune să aibă reprezentanți în secțiile de vot. Reprezentanții partidului pot ataca în instanță decizia Camerei Deputaților, dar nu procesul ar putea să nu fie judecat suficient de rapid pentru ca DREPT să își poată trimite reprezentanți în secțiile de vot, mai scrie G4Media.