Pe cine avantajează candidatura lui Piedone la Primăria Capitalei. Analist: ”Mă îndoiesc că in corpore votanții PNL ar vota-o pe Gabriela Firea”

Vineri, 01 Martie 2024, ora 21:30
7575 citiri
Pe cine avantajează candidatura lui Piedone la Primăria Capitalei. Analist: ”Mă îndoiesc că in corpore votanții PNL ar vota-o pe Gabriela Firea”

Au mai rămas 100 de zile până la alegerile locale, iar cursa pentru Primăria Capitalei pare în continuare incertă. Gabriela Firea a anunțat că PSD București a votat pentru desemnarea ei în calitate de candidat, dar președintele partidului, Marcel Ciolacu nu a confirmat încă faptul că fostul edil este candidatul oficial.

Totodată, susținerea PNL pentru Gabriela Firea este pusă sub semnul întrebării, ținând cont că liberalii l-au susținut pe Nicușor Dan, actualul primar, în fața Gabrielei Firea, la alegerile din 2020 și nu sunt șanse ca bazinul electoral al PNL să o voteze masiv. Tot tabloul este completat de actualul primar de la Sectorul 5, Popescu Piedone, care și-a anunțat intenția de a candida la Primăria Generală.

Consultantul politic Adrian Zăbavă este de părere că într-o luptă electorală cu Gabriela Firea, Nicușor Dan, Popescu Piedone și un candidat PNL, actualul primar al Capitalei pleacă cu prima șansă.

”Cred că Nicușor Dan ar avea prima șansă. În situația de față, primarul în funcție cred că pleacă cu o primă șansă, mai ales dacă am vorbi despre un candidat al PNL care nu este într-o poziție extraordinară, cum ar fi domnul Burduja. Nu pare un candidat care să stea extrem de bine. Asta nu înseamnă că nu mai poate crește în câteva luni, dar fără a avea un potențial de câștig astăzi”, este de părere acesta.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Consultantul spune că în cazul unei competiții cu candidați din partea tuturor partidelor, că votul de opoziție la Nicușor Dan s-ar putea rupe în minim patru direcții, dacă este luat în calcul și candidatul AUR.

”Mă îndoiesc că vom ajunge la acest scenariu, dacă mă întrebați pe mine, iar dacă se va ajunge la acest scenariu, asta se va întâmpla din cauza unor interese divergente între grupuri și a faptului că atât pentru Marcel Ciolacu cât și pentru Nicolae Ciucă s-ar putea ca acest lucru să reprezinte o bătaie mai puțină de cap. Faptul că vor pierde Bucureștiul și că nu vor pune unul de-al lor în fruntea Capitalei, dându-i o putere foarte mare, s-ar putea să le fie de ajutor.”, este de părere Adrian Zăbavă.

Acesta spune că Piedone pune presiune pe negocierile PSD-PNL pentru desemnarea candidatului, însă scopul nu este foarte clar.

”Nu exclud că el ar putea candida sub o formă sau alta, dar nici nu văd candidatura lui sigură acum.”, este de părere Zăbavă.

Totodată, susținerea PNL pentru candidatura Gabrielei Firea este incertă având în vedere potențialele pierderi electorale ale liberalilor în acest scenariu.

”Faptul că PSD București a decis că Gabriela Firea este candidata organizației asta nu înseamnă că ea va fi și candidatul susținut de PSD-PNL, în cazul unei candidaturi comune. Cred că PNL are niște rezerve în a o susține pe Gabriela Firea și cred că în momentul de față, dacă se testează ei, se testează și care ar fi pierderile între votanții PNL. Mă îndoiesc că in corpore votanții PNL ar vota-o pe Gabriela Firea.”, a spus consultantul.

Acesta mai spune că sondajul CURS, deși nu se știe cât este de apropiat de realitate, arată că Gabriela Firea este sub scorul partidului și chiar și sub Nicușor Dan, ceea ce constituie o problemă.

Alegerile locale vor avea loc odată cu cele europarlamentare pe data de 9 iunie.

Până acum, doar Nicușor Dan este candidat sigur la Primăria București, cu susținerea alianței Dreapta Unită, formată din USR, PMP și Forța Dreptei.

La PSD și PNL situația este încă incertă întrucât nu se știe dacă cele două partide vor merge la primărie cu candidat unic, cu atât mai puțin probabil ca acesta să fie Gabriela Firea, care a anunțat zilele acestea că a fost desemnată candidat din partea PSD de către Biroul București al partidului.

După ce Gabriela Firea a anunțat decizia filialei București a PSD, Marcel Ciolacu a declarat într-o emisiune că o decizie cu privire la Primăria Capitalei se va lua în cel mult două săptămâni, lăsând de înțeles că încă se fac sondaje, atât la PNL, în ceea ce-l privește pe Sebastian Burduja, cât și la PSD.

Primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a anunțat pe 25 februarie că va candida la alegerile pentru Primăria Capitalei din partea partidului pe care îl conduce, Partidul Umanist Social Liberal, deși PSD a anunțat că îl susține pentru primăria Sectorului 5.

Edilul a precizat că îl va susține pe fiul său pentru postul de la sector.

Popescu Piedone are însă pentru moment probleme cu Agenţia Naţională de Integritate, care a anunţat miercuri, 28 februarie, că a constatat un conflict de interese administrativ care-l vizează că primarul Sectorului 5.

Acesta a semnat decizia de numire a ginerelui său într-o comisie pentru vânzarea spaţiilor comerciale.

AUR și-a anunțat, de asemenea, candidatul pentru Primăria Capitalei, în persoana lui Mihai Enache.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#alegeri 2024, #Bucuresti, #alegeri locale, #PSD, #PNL, #USR , #alegeri 2024