Reașezări politice înaintea alegerilor din 2024. Cum arată harta posibilelor alianțe conjuncturale

Miercuri, 18 Mai 2022, ora 22:10
9597 citiri
Reașezări politice înaintea alegerilor din 2024. Cum arată harta posibilelor alianțe conjuncturale
Partidele politice au început să-și caute aliați FOTO Colaj Ziare.com / Hepta / Facebook

Cu mai puțin de doi ani până la următoarele rânduri de alegeri, aproape toate partidele de pe scena politică au început să se orienteze după alianțe pe termen scurt sau lung.

Dragnea a bătut palma cu PNȚCD

Apărut foarte recent pe scena politică, Alianța Pentru Patrie (APP), partid format în jurul fostului președinte PSD Liviu Dragnea a început deja să se orienteze pentru cele patru rânduri de alegeri care vor avea loc în 2024. În acest sens, Dragnea a bătut palma cu președintele PNȚCD Aurelian Pavelescu în privința unei alianțe politice, după ce acesta din urmă i-a acordat fostului șef PSD medalia omagială „Iuliu Maniu”.

Într-un comunicat transmis de PNȚCD luni, 16 mai, formațiunea susține că „o alianță politică între PNTCD si APP este mai mult decat vitală pentru România” și că ar răspunde dezideratului poporului pentru alegerile din 2024. Liderul PNȚCD a vorbit în cadrul întâlnirii cu Dragnea despre nevoia unei forțe politice care să militeze pentru „o Europă a Națiunilor Suverane” alături de celelalte forțe europene suveraniste.

Pentru a-l convinge să se alăture, PNȚCD a lansat noi ode către Dragnea, afirmând că programul său de guvernare din 2016 ar fi făcut ca România „să înregistreze cea mai mare creștere economică din istoria postdecembristă”, care ar fi arătat „potențialul uriaș de dezvoltare”.

Coaliția de AUR

Despre o alianță a vorbit și liderul AUR George Simion, care a transmis vinerea trecută, 13 mai, că pentru a scăpa „de partidul unic PSD PNL ne trebuie un singur front unit, al tuturor românilor, indiferent de ideologie”. Contactat de Adevărul.ro, Simion a explicat că își dorește să pună bazele unui „front unit al partidelor din afara sistemului care a condus România timp de 32 de ani”; referindu-se la PNL și PSD, dar și la formațiunile care l-ar fi susținut pe Klaus Iohannis, UDMR și USR.

Liderul AUR a mai precizat apoi că frontul la care pune bazele ar trebui să meargă cu un candidat unic la alegerile din 2024 și că rămâne de văzut asupra restul alegerilor - locale, parlamentare și europarlamentare.

Mai mult, George Simion a participat la jumătatea lunii februarie a acestui an la o ședință partea condusă de Cristian Diaconescu a PMP-ului, vorbindu-se atunci despre o posibilă fuziune sau alianță între cele două partide. Liderul AUR ar fi promis celor din PMP că o să-i ajute să facă un grup parlamentar.

Tot atunci, AUR a transmis o scrisoare prin care a invitat mai multe formațiuni politice PMP, PNŢCD, Alternativa Dreaptă, Coaliţia pentru Naţiune -, dar şi societatea civilă să se alăture iniţiativei sale privind constituirea Polului Conservator. Conform unei scrisori transmise, Polul are ca valori şi principii „libertatea şi unicitatea persoanei, credinţa şi morala creştină, familia, tradiţia şi cultura – ca expresii ale identităţii şi demnităţii naţionale -, proprietatea privată, dreptatea, meritocraţia, statul de drept ca garanţie a democraţiei autentice, reîntregirea Neamului”.

USR își caută aliați

În căutare de aliați se află și USR, după ce președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a vorbit joi, 12 mai, că își dorește crearea unui pol liberal democratic din care să facă parte oamenii politici cu viziune modernizatoare, transmițând invitații chiar și membrilor din PNL „cu reflexe civile”.

„Eu sper să facem un pol liberal democratic, opus acestui stat militar-socialist, pentru că știu că, de exemplu, și în PNL sunt oameni care sunt nemulțumiți, oameni cu reflexe civile, oameni cu reflexe de a face treabă și unii dintre ei sunt celebri cu urbele pe care le gestionează - oameni de acțiune. Eu îi aștept să își găsească curajul”, a afirmat Drulă într-un interviu pentru Radio Guerilla.

Mai departe, Drulă nu a exclus UDMR-ul din această coaliție ipotetică, însă a subliniat că AUR nu are loc la masa discuțiilor.

„Și acolo (n.red. UDMR) sunt oameni care au viziune mai modernizatoare, pentru că până la urmă asta e lupta mare în România: status quo versus modernizare. Sunt băieții care spun: Statul e bun așa cum e, să-l facem și mai mare un pic, să ne mai angajăm și să rămânem numai noi șefi pe resurse și să drenăm prin contracte și, pe de altă parte, noi, care propunem o viziune modernizatoare, cu adevărat liberală. Asta va fi lupta în 2024 și construim de acum pentru ea”, a mai notat Drulă.

PNL și PSD vor alianță și după 2024

Deși în timpul ultimei campanii electorale PSD și PNL erau dușmani de moarte, cele două formațiuni au ajuns să formeze o coaliție alături de UDMR, iar în ultima vreme apar tot mai multe mesaje din partea ambelor părți cu privire la o continuare a acestei alianțe și la următoarele alegeri din 2024.

Luna trecută, președintele PSD Marcel Ciolacu afirma într-o emisiune la Antena 3 că cea mai bună variantă după alegerile din 2024 rămâne o coaliție similară dintre PNL și PSD.

„Rotaţia premierilor va avea loc categoric anul viitor. Un prim-ministru din partea PSD. Suntem oameni de onoare, aşa este protocolul. Se vede că este o coerenţă guvernamentală de când PSD a venit la guvernare. După alegerile din 2024, la cum arată acum procentele din sondaje, soluţia cea mai bună rămâne tot o coaliţie asemănătoare. Este sistemul german, când fiecare candidează şi apoi se pun toate în coş”, a relatat Ciolacu.

Despre acest subiect a vorbit inclusiv președintele României Klaus Iohannis, care a declarat duminica trecută, 15 mai, că în interiorul coaliției există deja o înțelegere cu privire la continuarea alianței și după alegerile care vor avea loc în 2024.

“Eu cred că această coaliţie va rezista până în 2024. Dacă vor fi candidaţi comuni sau nu, nu s-a discutat, din câte ştiu eu, şi cam ştiu ce se discută. Este o variantă, este evident şi cealaltă variantă ca fiecare să meargă pe lista proprie, însă între partide să existe înţelegerea să se continue şi după alegeri această coaliţie. Asta depinde în esenţă de două lucruri: de rezultatele concrete, deci de cât de mulţumiţi sunt românii de Guvern, şi de vot. Cu cât mai mulţi merg să voteze, cu atât mai clar este rezultatul şi arată direcţia în care îşi doresc românii să meargă Parlamentul, Guvernul, politica românească”, a spus şeful statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Fermierul care a condus protestele împotriva cerealelor ucrainene intră în politică. Măsurile radicale pe care le propune
Fermierul care a condus protestele împotriva cerealelor ucrainene intră în politică. Măsurile radicale pe care le propune
Omul de afaceri Emil Enache s-a înscris în partidul AUR și va candida la alegerile locale. Enache, cel care a condus protestele în Vama Albita, va deschide lista de consilieri locali la Husi,...
#alegeri 2024, #partide politice, #Parlamentul Romaniei, #Klaus Iohannis, #aur, #PNTCD, #Liviu Dragnea, #marcel ciolacu, #USR, #alegeri prezidentiale , #Klaus Iohannis