De ce retragerea medicului Cîrstoiu din cursa pentru Capitală ar fi o catastrofă pentru PSD-PNL. „Pare o campanie fără cap și coadă. Foarte neprofesionist”

Vineri, 12 Aprilie 2024, ora 21:31
7914 citiri
De ce retragerea medicului Cîrstoiu din cursa pentru Capitală ar fi o catastrofă pentru PSD-PNL. „Pare o campanie fără cap și coadă. Foarte neprofesionist”
FOTO: Facebook / Catalin Cirstoiu

Deși a trecut mai puțin de o lună de la anunțarea candiaturii medicului Cătălin Cîrstoiu din partea PSD-PNL la Primăria Capitalei, în presă și în spațiul public au apărut zvonuri despre o retragere a acestuia.

Întrebat despre acest lucru, liderul PSD Marcel Ciolacu a dat un răspuns care lasă loc de interpretare, punctând că „momentan”, vor merge înainte cu domnul Cîrstoiu, în contextul în care sondajele nu arată o creștere importantă a candidatului PSD-PNL, iar investigațiile din ultima vreme care îl privesc l-au pus în postura de a-și precipita aparițiile publice în preajma jurnaliștilor.

Medicul neagă că s-ar retrage, iar Gabriela Firea, coordonator de campanie al acestuia spune că nu se poate renunța la candidatura sa, având în vedere timpul scurt rămas până la alegeri.

Analistul politic Ion M. Ioniță este de părere că PSD și PNL dau dovadă de neprofesionalism în campania electorală pentru Primăria Capitalei și că se află într-o situație foarte grea, din care orice decizie ar lua, ar avea consecințe grave pentru candidatura comună.

„Ar fi o o decizie grea pentru coaliție să renunțe în acest moment la candidatura domnului Cîrstoiu. Timpul este scurt, ar însemna un eșec și ar trebui să o ia de la capăt, să caute alt candidat. Practic ar compromite campania electorală. Pe de altă parte au mari dificultăți cu această candidatură, care nu a prins așa cum credeau ei de la început, adică a avut momente în care practic a pierdut teren prin modul în care candidatul s-a exprimat sau a fost perceput de presă și de opinia publică. Ieșirile cu metroul nu au fost cel mai fericit început de campanie pentru a impune un candidat nou. Practic, coaliția se află între ciocan și nicovală în acest moment. Niciuna dintre variante nu este bună”, spune acesta.

Ioniță mai spune că dacă PSD-PNL se decid să meargă mai departe cu Cîrstoiu ar însemna să găsească soluții extraordinare de acum înainte, având în vedere că această campanie nu este pe drumul cel bun.

„Mai sunt și sondajele de opinie care arată că domnul Cîrstoiu este undeva în spate pe locul al treilea. Trebuie să se decidă foarte repede. Eu cred că prima discuție ar trebui să o aibă la nivelul celor care se ocupă direct de campania electorală, să vadă dacă au idei. Cum ar putea resuscita campania domnului Cîrstoiu.”, mai punctează analistul.

Ion M. Ioniță spune că singurii vinovați pentru această situație sunt cele două partide, PSD și PNL, care nu au gândit mai din timp candidatura.

„Sunt într-o zonă politică în care practic au intrat singuri și deocamdată nu văd să aibă soluții pentru a ieși dintr-o încurcătură pe care ei și-au creat-o, negândind din timp această candidatură, pentru că de aici se trage totul, faptul că nu au avut soluția candidatului a împins lucrurile foarte târziu. S-a ivit domnul Cîrstoiu, dar n-au analizat foarte bine nici mesajul pe care ar fi trebuit să-l dea, nu au avut nici programul lor electoral solid cu care să vină în fața electoratului și atunci lispurile se văd acum. ”, spune Ioniță.

Analistul a explicat că din moment ce PSD și PNL nu aveau stabilit din timp un candidat căruia să-i facă profilul pentru alegători, acum totul pare o campanie improvizată.

„Pare o campanie fără cap și coadă. Nu faci campanie urcându-l pe candidat în metrou și lăsându-l să meargă dintr-un cap în altul. Ce se așteptau, să ceară mulțimi care să ceară autografe? Foarte improvizat și foarte neprofesionist. Pare că totul este lăsat la voia întâmplării”, spun Ion M. Ioniță.

Acesta a spus că, de regulă, un candidat are stabilită agenda electorală „la minut”, de la întâlniri, interviuri și emisiuni, până la mesajele pe care le are și răspunsurile la întrebările incomode.

„Dacă ar avea un staff de campanie care ar fi lucrat serios, ar putea să salveze campania. Ar putea să vină cu niște mesaje, deși e foarte greu, după începutul ăsta. În momentul în care se lansează o astfel de candidatură importantă, fiecare persoană este luată și cercetată în amănunt. Șigur că și adversarii politici vor face asta și vor fi foarte interesați să găsească motive, dar și restul. Candidatul va fi supus scanării foarte amănunțite. De asta spun că nu a fost bine gândită campania. În momentul în care ai un candidat din afară, faci tu primul analiza puncte tari-puncte slave și prezinți o analiză foarte detaliată decidentului politic”, punctează Ioniță.

Analistul a mai subliniat faptul că, până acum, medicul Cîrstoiu nu a lămurit în presă acuzațiile de incompatibilitate care i s-au adus în urma investigațiilor făcute de HotNews.ro.

„De ceva timp încoace, oamenii dau răspunsuri alergând. Ce este mai important decât să dai răspunsurile așezat, elaborat, să răspunzi cu cap și coadă. Iar acest stil de a da răspunsuri din mers, răspunsuri aruncate, nu folosește deloc candidatului, ba din contră, dă impresia că vrea să evite o discuție directă”, spune el.

Acesta mai spune că pe baza punctelor slabe ale candidatului se construiește strategia de răspuns și în momentul în care se confruntă cu întrebări incomode să știe ce să spună, fără să dea răspunsuri incomplete sau nepregătite.

Discuțiile privind renunțarea la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei s-au amplificat în ultima săptămână, în contextul investigațiilor făcute de HotNews.ro privind un raport de incompatibilitate al Corpului de Control al Guvernului din 2020 care-l privește pe candidatul PSD-PNL, la vremea aceea era manager interimar la Spitalul Universitar, dar și medic la propria clinică privată.

Conform ultimei investigații, un fost pacient a susținut cu documente că a fost consultat chiar de medicul ortoped Cătălin Cîrstoiu la clinica privată ANEMONA MED, deținută de dr. Monica-Mihaela Cîrstoiu, soția sa. Medicul Cîrstoiu era în același timp, în 2023, manager general al Spitalului Universitar de Urgență București, iar potrivit legii nu putea avea altă funcție, plătită sau neplătită.

Totodată, nici ultimele sondaje nu arată prea bine pentru candidatul alianței, acesta fiind cotat în continuare sunt 20%.

Coordonatorul de campanie al medicului Cîrstoiu, Gabriela Firea, pare să exlcudă varianta renunțării la candidatură.

„Nu s-a pus problema şi, dacă mă întrebaţi pe mine, este foarte târziu să retragi candidat din cursă cu atât de puţin timp înainte de declanşarea oficială a campaniei. Noi suntem acum în precampanie. Imediat după Paşte începe campania. Dacă-l retragi, cine candidează din partea PSD şi PNL? Este un nonsens, nu are cine să mai intre în cursă cu o lună şi două săptămâni înainte, din punctul meu de vedere.”, spunea Gabriela Firea, joi seară, 11 aprilie.

Întrebat, tot joi, dacă doctorul Cîrstoiu va mai fi susținut de PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, Ciolacu a avut un răspuns: „Momentan decizia este că mergem înainte cu dl Cîrstoiu”.

De asemenea, însuși candidatul PSD-PNL a dat asigurări că nu se retrage din cursă.

Quarterly Report - Editia 4

Gabriela Firea știe cum va reveni în fotoliul de primar al Bucureștiului. Pe ce se bazează
Gabriela Firea știe cum va reveni în fotoliul de primar al Bucureștiului. Pe ce se bazează
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a vorbit miercuri, 22 mai, despre lupta care devine din ce în ce mai strânsă. Mai sunt două săptămâni până la alegerile locale, iar...
Unul dintre cei mai influenți oameni din PSD analizează candidatura lui Geoană: ”Ar putea să fie în finala prezidenţială”
Unul dintre cei mai influenți oameni din PSD analizează candidatura lui Geoană: ”Ar putea să fie în finala prezidenţială”
Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării și președintele Consiliului Național al PSD, a declarat sâmbătă, 25 mai, că Mircea Geoană este credibil, dată fiind funcția înaltă pe care o...
#alegeri 2024, #alegeri locale, #alegeri primaria Capitalei, #PSD PNL , #alegeri 2024