Suceala de la vârful PSD-PNL în privința candidatului comun la Capitală. Cele două partide iau în calcul candidați separați. „Nu știu de ce le-a luat atâta timp”

Miercuri, 13 Martie 2024, ora 09:22
3940 citiri
Suceala de la vârful PSD-PNL în privința candidatului comun la Capitală. Cele două partide iau în calcul candidați separați. „Nu știu de ce le-a luat atâta timp”
Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă la Cotroceni FOTO Hepta

În urma ședinței de coaliție de luni, 11 martie, cele două formațiuni, PSD și PNL, nu au reușit să cadă de acord asupra unui candidat comun la Primăria Capitalei.

Au fost făcute și analizate sondaje de opinie, iar potrivit datelor pe care le au liberalii, Popescu Piedone, primarul Sectorului 5, are 30% în sondaje, a anunțat prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan, iar o parte din electoratul PNL, între 23-24%, se mută către Nicușor Dan, actualul primar general, susținut de Dreapta Unită.

Într-un alt sondaj publicat de Nicușor Dan tot luni, 11 martie, se poziționează Cristian Popescu Piedone pe primul loc cu 40,4%, urmat de Nicușor Dan, cu 39,3%. Sebastian Burduja, în eventualitatea în care ar fi susținut de coaliția PSD-PNL ar obține 16%, mai arată sondajul publicat de Nicușor Dan. Cert este că PNL-PSD nu au încă un candidat care să coaguleze atât electoral de dreapta cât și pe cel de stânga, iar singura posibilitate pentru ca acest lucru să se întâmple ar fi fost prin trimiterea în cursă a unui candidat independent al coaliției. Chiar și așa, în urma ultimelor declarații făcute de liderii celor două partide, sunt semne că acestea vor merge în fața alegătorilor cu candidați separați.

Liberalii și social-democrații au făcut tot felul de calcule în privința candidatului comun, iar datele nu arată deloc bine. Cifrele arată că 4 din 10 alegători PSD ar vota cu liberalul Burduja, 5 din 10 alegători PSD ar vota cu Piedone, spun sursele Ziare.com.

Totodată, 2 din 10 alegători PNL s-ar duce către candidatul propus de PSD Daniel Băluță și 1 din 10 alegători PNL ar vota cu Gabriela Firea.

Analistul politic Ion M. Ioniță a declarat pentru Ziare.com că soluția ”evidentă” era ca fiecare dintre cele două partide să meargă cu propriul candidat la Primăria Capitalei, având în vedere că bazinele electorale ale celor două partide nu se întrepătrund în mare parte.

”Este evident că soluția este să meargă fiecare cu candidat propriu. Nu știu de ce au mers pe ideea unei candidaturi comune. Nu există electorat pentru așa ceva în București și ar fi nemulțumiri mari atât în electoratul liberal cât și în cel PSD. Era foarte clar că electoratul liberal nu va vota cu doamna Firea în totalitate și electoratul PSD nu va vota cu Burduja și atunci își găseau refugiul, în ce privește electoratul pesedist, la Piedone și cel liberal la Nicușor Dan”, a spus analistul.

El precizează că electoratul liberal este mai apropiat de Nicușor Dan, care de altfel a și fost susținut de PNL la Primăria Capitalei în 2020.

Ioniță a mai spus că nu crede în varianta lui Ionuț Lupescu, fostul mare fotbalist al ”Generației de Aur”, ca independent susținut de coaliție la Primăria Capitalei, adăugând că ”nu poți să scoți candidați din joben cu două luni înainte de a începe campania electorală și să crezi vă vei avea foarte mare succes.”

”Cred că trebuie să meargă fiecare pe culoarul său cu candidații proprii și avem o bătălie strânsă, conform sondajelor de acum. Nu știu cum ar evolua alte personaje, dar deja vedem că primarul Nicușor Dan, Gabriela Firea și Popescu Piedone se luptă umăr la umăr pentru câștigarea primăriei.”, spune Ioan M. Ioniță.

Acesta a spus că ”era de așteptat” că Piedone să iasă pe primul loc în sondaje, având în vedere că în acesta nu apare și Gabriela Firea. ”E normal ca cei care ar fi votat cu Gabriela Firea să voteze cu Piedone, pentru că nu au avut-o în sondaj”, spune Ioniță.

”Pentru liberali marea problemă este că o bună parte din electoratul lor este în continuare alături de Nicușor Dan, nu alături de PNL într-o coaliție cu PSD. Liberalii au uitat că există un electorat liberal, în sensul larg al cuvântului, în Capitală, poate mai mult decât în alte zone ale țării. Există un electorat antreprenorial, există oameni cu venituri mari față de restul țării, conform statisticilor. Mergând pe candidat comun cu PSD ar fi impus acestui electorat să voteze cu un candidat PSD. Nu ar fi mers”, a conchis analistul.

De partea cealaltă, consultantul politic Adrian Zăbavă este de părere că ar fi fost o șansă mai mare cu un candidat comun, dacă scopul celor două partide ar fi câștigarea competiției pentru Capitală.

”Aici avem un «dar» important. Ar fi depins foarte mult și de ceilalți candidați. Fac o trimitere către situația în care Sebastian Burduja ar fi fost candidatul comun al PSD-PNL. Dacă exista o candidatură independentă din partea lui Cristian Popescu Piedone cred că ar fi existat o problemă importantă pentru candidatura PSD-PNL, deși în niciun scenariu PSD și PNL nu pot fi sigure de câștigarea competiției și nici nu-mi dau seama dacă acesta este obiectivul pentru toată lumea”, a subliniat consultantul politic.

Adrian Zăbavă spune că trebuie să se țină cont de puterea pe care o conferă funcția de primar general al Capitalei, cu o notorietate și o importanță crescută, un lucru de luat în calcul de cele două partide și conducerile lor.

”Fac aici trimitere la situația Ciolacu-Firea și la toate discuțiile care au fost cu privire la faptul că președintele PSD s-ar opune unei candidaturi a lui Firea, tocmai pentru că o posibilă victorie ar revitaliza-o din punct de vedere politic”, a spus Zăbavă.

Despre candidatura lui Sebastian Burduja și ”potențialul de creștere” al acestuia, despre care a vorbit Marcel Ciolacu luni, consultantul politic spune că acest potențial există tocmai pentru că actualul Ministru al Energiei nu are notorietate.

”Cred că Sebastian Burduja astăzi nu are notorietatea necesară și nici poziția astfel încât să devină primarul Capitalei. Referindu-mă la ceea ce a spus domnul Ciolacu despre potențialul de creștere al lui Sebastian Burduja, cu siguranță potențialul e mare și vine din lipsa de notorietate pe care o are. În momentul în care nu ești profilat și nu ești cunoscut există un potențial de creștere mare, dar asta nu înseamnă că acest potențial de creștere e o siguranță de creștere și o cale sigură spre succes. Din contră, ținând cont de timpul extrem de scurt la dispoziție”, precizează acesta.

Adrian Zăbavă este însă de părere că prin simpla sa candidatură, Burduja va avea de câștigat foarte multă notorietate, indiferent de locul pe care îl va ocupa la finalul alegerilor.

Discuțiile din coaliție de luni, 11 martie, nu au avut niciun rezultat în ceea ce privește candidatul la Primăria Capitalei. Negocierile ar urma să se finalizeze săptămâna aceasta, după ce fiecare partid analizează sondajele făcute pe propunerile lor de candidați.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marți, în Parlament, că Sebastian Burduja este opțiunea liberalilor pentru a candida la funcția de primar general al Capitalei și că „are șansa fiecărui candidat”.

De partea cealaltă, social-democrații spun că Gabriela Firea este principala lor opțiune, dar președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat luni, într-o discuție cu jurnaliștii, că ”Sebastian Burduja are potențial de creștere”, completând că este nevoie de un candidat compatibil cu electoratele celor două partide.

Varianta de a merge cu candidați separați la Primăria Generală este însă în continuare luată în calcul. Următoarea discuție de coaliție va avea loc joi, 14 martie.

Analiză: Românii au votat masiv anti-sistem. Vine criza?
Analiză: Românii au votat masiv anti-sistem. Vine criza?
Votul anti-sistem la alegerile de duminică arată un electorat tot mai nemulțumit de clasa politică. Sancționarea partidelor tradiționale duce la un parlament fragmentat cu potențial mare de...
Rezultatele alegerilor parlamentare în București: Care sunt partidele de pe primele locuri
Rezultatele alegerilor parlamentare în București: Care sunt partidele de pe primele locuri
Preferințele de vot ale Bucureștenilor se pare că diferă de cele înregistrate la nivel național. Astfel, în Capitală, conform cifrelor raportate de Autoritatea Electorală Permanentă, cele...
#alegeri 2024, #PSD, #PNL, #Primaria Capitalei , #alegeri 2024
  1. PSD este divizat intern între cel puțin două tabere, susține un expert în securitate. "Ponta pare să fie principalul exponent al suveraniștilor"
  2. Dezinformarea în online, o baltă otrăvită în care ne scăldăm
  3. Dominic Fritz explică de ce trebuie să fie aleasă Elena Lasconi: "Pentru a proteja economia noastră de asaltul rusesc"
  4. Fost ministru al Sănătății, condamnat la doi ani de închisoare. A fost acuzat ca a acoperit o consilieră care a luat salariu timp de un an fără a se prezenta la serviciu
  5. TikTok, dispreţ şi zero răspunsuri în PE, acuză europarlamentarul PSD Dan Nica. "Solicit Comisiei Europene măsuri clare, dure şi imediate"
  6. Partidul lui Călin Georgescu trimite în Senat o videochatistă. Cum și-a prezentat aceasta candidatura pe rețele sociale
  7. BNR ar fi intervenit pentru a nu lăsa leul să scadă după rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale
  8. Un nou mesaj de la Klaus Iohannis: ”România rămâne a noastră şi românii rămân aici, cu mari aşteptări de la cei care sunt numiţi elitele ţării”
  9. Lasconi, apel de suflet către Diaspora. "Singurul candidat antisistem sunt eu. Aveţi puterea să schimbaţi viaţa unui întreg popor" VIDEO
  10. Opinie: Lasconi vs. Georgescu: de ce ea are mai multe șanse