Surpriza pe care Dreapta Unită o poate face la alegeri și cum îi avantajează asocierea PNL-PSD: “Are un culoar și există alegători PNL nemulțumiți”

Vineri, 12 Aprilie 2024, ora 03:00
9072 citiri
Surpriza pe care Dreapta Unită o poate face la alegeri și cum îi avantajează asocierea PNL-PSD: “Are un culoar și există alegători PNL nemulțumiți”
Ludovic Orban, Cătălin Drulă și Eugen Tomac FOTO Hepta

Alianța Dreapta Unită (ADU), formată din USR, PMP și Forța Dreptei, a început să crească în sondaje de la formarea ei, ajungând chiar să surclaseze AUR în unele dintre sondaje. Profitând de asocierea Partidului Național Liberal cu PSD într-o alianță electorală ar putea constitui un avantaj important pentru ADU din punct de vedere electoral, întrucât liberalii ar putea să nu se mai bucure de aceeași susținere din partea electoratului de dreapta în contextul alianței cu social-democrații. Astfel, pe lângă bazinul electoral deja existent al USR, o parte din electoratul PNL ar putea migra la Dreapta Unită, putând astfel asista la o surpriză în alegerile din acest an, atât timp cât cele trei formațiuni membre ale ADU vor candida în comun la toate rândurile de alegeri.

Analistul politic Ion M. Ioniță crede că există un electorat pentru Dreapta Unită, în contextul alianței PNL cu PSD care ar putea nemulțumi electoratul cu convingeri liberale, fapt care ar îndrepta electoratul de dreapta către USR, PMP și Forța Dreptei.

„Este clar că Dreapta Unită are un culoar și există electori ai PNL care sunt nemulțumiți și atunci, da, se poate îndrepta către nouă alianță politică, dar nu știm în ce proporții, deocamdată speculăm. Sigur că o alianță politică, un partid politic spune: "da, voi intra în turul doi", e doar campanie electorală, ce să spună?”, analistul făcând referire la declarațiile lui Cătălin Drulă, potrivit cărora candidatul ADU va ajunge în turul doi la prezidențiale.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

„Electorat există. Probabil cei care vor să fie de dreapta fără să meargă în alte direcții ar merge pe această variantă a Dreptei Unite, dar unde vor ajunge și ce scor vor avea nu putem să știm”, mai spune Ioniță.

Ion M. Ioniță crede că situația se va clarifica după primul rând de alegeri din 9 iunie.

„Trăim o situație care se poate schimba. Să vedem ce se va întâmpla pe 9 iunie, asta contează foarte mult. Rezultatele de la alegerile europarlamentare și cele locale vor avea un impact foarte mare asupra viitorului campaniei pentru celelalte alegeri”, a precizat analistul politic Ion M. Ioniță.

Acesta spune că alegerile prezidențiale sunt unele puternic personalizate, comparativ cu cele parlamentare și europarlamentare. Acesta punctează însă faptul că, prima dată, cu 5 luni rămase până la prezidențiale, nu se cunoaște nici un candidat.

„Idei sunt, ne gândim că domnul Ciolacu va candida de la PSD, domnul Ciucă de la PNL, sau că vom vedea o candidatură comună. Așadar, idei sunt, dar nu sunt concretizate și iată că ne apropiem de iunie și nu se spune clar cine cu cine merge. Ne lasă pe tărâmul acesta al supozițiilor și nu e benefic. Trebuia să avem candidații.”, mai spune analistul.

Analistul punctează faptul că timpul este foarte scurt până la prezidențiale și este destul de greu ca formațiunile să vină în față cu candidați independenți, în contextul în care este greu să le faci un profil în fața electoratului, dând exemplu situația de la PSD-PNL cu Cătălin Cîrstoiu.

„Îți trebuie persoana, este esențial, evident, dar mai este și mesajul politic, ori președinți de partid cum sunt domnul Ciolacu, domnul Ciucă, cum sunt și ceilalți, sigur că au un mesaj politic că sunt președinți de partid. Este foarte din scurt. Trebuiau să înceapă acest proces de consultare cu un an în urmă, găseai persoana, și de atunci îi creai profilul. E greu să faci asta la nivel de București, dar apoi la nivel național”, spune Ioniță.

Acesta spune că pot apărea candidați surpriză la prezidențiale, care să devină opțiuni serioase pentru electorat.

„Poate să apară un candidat care să nu fie pe profil de prezidențiabil acum, să nu fie cunoscut publicului, sau publicul să nu-l perceapă drept prezidențiabil și în lunile următoare să devină o opțiune, în afară de numele cunoscute, Mircea Geoană și așa mai departe. Pot apărea și surprize”, a conchis analistul.

Politologul Cristian Pîrvulescu spune că în urma alegerilor, formațiunea Forța Dreptei a lui Ludovic Orban ar putea să iasă mai întărită decât USR.

„S-ar putea ca din actuala confruntare electorală, Orban să iasă mult mai întărit decât USR, pentru că liberalii care trec la Orban și deci intră în Alianța Dreapta Unită, trec cu organizații locale care aduc voturi. Ludovic Orban nu a avut o zestre însă a păstrat legătura cu oamenii din partid și poate foarte bine să câștige din acest lucru”, spune Pîrvulescu.

Recent, fostul lider al filialei PNL Timiș, Alin Nica, a trecut la Forța Dreptei după ce a fost demis de conducerea liberală de la centru pentru că s-a opus unui candidat comun din partea PSD la șefia CJ Timiș.

„Nu știu dacă vor merge spre fuziune sau vor rămâne în varianta actuală, dar probabil și la prezidențiale și la parlamentare vor merge la fel.”, a mai spus Pîrvulescu.

Profesorul Pîrvulescu nu crede în varianta unui independent din partea Alianței Dreapta Unită ci este de părere că singurele variante de candidat sunt Cătălin Drulă și Ludovic Orban, în funcție de calculele pe care și le face fiecare partid.

„Nu pot risca un independent. Oricum baza electorală este relativ redusă. Ca urmare, de ce ar încerca un independent. Vor dori să se consolideze, fiecare cu discursul său”.

Despre varianta unei candidaturi a Laurei Codruța Kovesi din partea ADU, profesorul Pîrvulescu este de părere că actualul Procuror General European ar face această mișcare doar dacă ar ști că victoria este garantată.

„USR nu-i poate asigura în niciun caz bază pentru câștig, în momentul de față”, spune acesta.

Politologul spune că nu s-ar pune problema ca o candidatură a lui Mircea Geoană și a unui alt independent din partea Alianței Dreapta Unită să se anuleze reciproc, întrucât este vorba despre electorate diferite.

„Nici nu sunt convins că electoratul PSD ar vota Geoană în turul doi, pentru că este un electorat care a votat cu Băsescu și care păstrează în continuare toate nemulțumirile din 2009. Probabil cei care nu au votat în 2009, dar nu sunt atât de vehemenți, sunt totuși 15 ani din 2009, dar grosul electoratului nu-l agreează în special pe Geoană”, spune Pîrvulescu.

Un sondaj realizat de casa americană de sondare AtlasIntel, la comanda Digi24, alianța PSD-PNL ar obține la alegerile europarlamentare din luna iunie 31,6% din voturi, Alianța Dreapta Unită (USR, PMP și Forța Dreptei) ar obține 24,6%. Pe locul trei se află partidul AUR cu 19,9%.

Este o evoluție a Dreptei Unite comparativ cu sondajele din trecut.

Un alt sondaj dat publicității de către INSCOP pe 3 aprilie arăta că USR, formațiune componentă a Dreptei Unite, era pe locul 2 în preferințele de vot ale tinerilor între 18 și 35 de ani, la egalitate cu PNL. Pe primul loc era AUR.

În situația în care USR, PMP și Forța Dreptei ar rămâne în alianță și pentru parlamentarele din iarnă, scorul acestora ar putea fi mai mare, dat fiind că voturile celor 3 formațiuni se adună.

Și în intenția de vot pentru parlamentare în rândul tinerilor, Dreapta Unită se menține în top, pe locul trei.

La locale, cel puțin în ceea ce privește Bucureștiul, candidatul pe care îl susține formațiunea, actualul primar Nicușor Dan, pare că stă destul de bine în sondaje, alternând pe primele două poziții cu Cristian Popescu Piedone.

Reprezentanții Dreapta Unită au anunțat că vor avea candidați comuni la primării și consilii județene.

Analiștii politici au explicat că asocierea PNL cu PSD ar putea ajuta și mai mult ADU, din moment ce unii votanți de dreapta nu sunt mulțumiți de alianța cu PSD, astfel orientându-se spre singura alternativă de dreapta.

Quarterly Report - Editia 4

Nicolae Ciucă, cupris de febra campaniei electorale: „Nicolae Robu este cel mai bun candidat pentru primăria Timişoarei” FOTO/VIDEO
Nicolae Ciucă, cupris de febra campaniei electorale: „Nicolae Robu este cel mai bun candidat pentru primăria Timişoarei” FOTO/VIDEO
Nicolae Ciucă, președintele PNL a afirmat că Nicolae Robu este cel mai bun candidat pentru primăria Timişoarei și că acest lucru este demonstrat de faptele și rezultatele sale. Liderul...
Tragedia unei tinere, armă de campanie în Sectorul 1. Contre între PNL și Primărie. Liberalii o acuză pe Clotilde Armand de ”miserupism”
Tragedia unei tinere, armă de campanie în Sectorul 1. Contre între PNL și Primărie. Liberalii o acuză pe Clotilde Armand de ”miserupism”
Un incident produs în Parcul Bazilescu a devenit armă de campanie între PNL și administrația Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand. Sâmbătă, o fată a ajuns la spital în comă după ce...
#alegeri 2024, #forta dreptei, #alegeri locale, #alegeri prezidentiale, #PSD, #PNL , #alegeri 2024