Alegerile ar putea fi modificate drastic în timp record. „După ora 7 dimineața, organizarea nu mai revine AEP”

Miercuri, 19 Iunie 2024, ora 03:19
7157 citiri
Alegerile ar putea fi modificate drastic în timp record. „După ora 7 dimineața, organizarea nu mai revine AEP”
Toni Greblă, președintele AEP FOTO captură video Youtube

Alegerile locale și europarlamentare 2024 au fost marcate de mai multe acuzații și situații controversate, de la fraudă electorală până la erori ale proceselor verbale, președinți de secție epuizați, stând ore întregi la coadă pentru predarea buletinelor de vot.

Președintele Autorității Electorale (AEP), Toni Greblă, a menționat, pentru Ziare.com, că sunt necesare modificări legislative, pentru a evita haosul de la numărarea și centralizarea voturilor.

Președintele AEP precizează că, după deschiderea secțiilor de vot, după ora 07.00 dimineața, atribuțiile privind organizarea alegerilor revin președinților de secție, primarilor și prefecților.

„Trebuie să găsim cele mai bune măsuri legislative să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat acum (n.r red. alegerile locale și europarlamentare 2024). Primarii și prefecții au obligația de a asigura spații corespunzătoare pentru predarea și păstrarea buletinelor de vot. După ora 7 dimineața, după ce secțiile de vot s-au deschis, organizarea nu mai revine AEP”, a menționat Toni Greblă, pentru Ziare.com.

„Controversa” observatorilor din secțiile de vot. „Trebuie stabilit un număr care să poată sta într-o secție”

Președintele AEP, Toni Greblă, susține că nu se opune transparenței procesului electoral, iar unele afirmații pe care le-a făcut cu privire la observatorii din secțiile de vot au fost scoase din context.

„La acest moment, nu este prevăzut în lege un număr clar al observatorilor care pot sta într-o secție de vot, care au loc într-o secție de vot. Nu am zis că trebuie să nu mai existe observatori în secțiile de vot, ci doar să găsim cele mai bune soluții organizatorice, să existe un număr al observatorilor care au loc într-o secție, deoarece nu este ușor să lucrezi fără erori după atâtea ore în secție de vot și cu presiune publică”, menționează președintele AEP, făcând referire la președinții secțiilor de vot.

 

Mai multe organizații guvernamentale au cerut să nu se modifice legislația electorală cu privire la prezența observatorilor externi la numărarea voturilor.

„Organizațiile semnatare își arată îngrijorarea față de declarațiile președintelui Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, care a susținut că s-ar impune revizuirea legislației electorale pentru a nu mai permite prezența în timpul numărării voturilor a candidaților, a observatorilor și a presei. După cunoștința noastră, niciun președinte al AEP nu a mai încercat să elimine observatorii din procesul electoral și nici chiar partidele politice nu au făcut astfel de declarații. Ar trebui să fie în interesul AEP, garant al organizării unor alegeri corecte, ca procesul să fie monitorizat de cât mai multe organizații independente”, au mai precizat reprezentanții societății civile”, printr-un comunicat făcut public de Expert Forum, la care au aderat mai multe organizații nonguvernamentale. 

Peste un milion de voturi la scrutinul de duminică, 9 iunie, au fost anulate, însă președintele AEP, Toni Greblă, subliniază că acest aspect nu are legătură cu organizarea alegerilor.

Reprezentanții Expert Forum, care au fost și observatori externi ai procesului electoral, spun că erorile procedurale la acest scrutin sunt cauzate de comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare. Astfel, s-a creat un volum mai mare de muncă și confuzie, în unele cazuri, având în vedere că sunt formulare care se completează diferit pentru cele două tipuri de alegeri, a explicat, pentru Ziare.com, directorul Expert Forum, Septimius Pârvu.

Ce obligații au primarii la centralizarea voturilor. Cum s-ar putea prezenta data viitoare la urne românii

Președintele AEP, Toni Greblă, a precizat că numărarea și centralizarea voturilor nu poate fi suspendată, întrucât legea nu prevede acest lucru. Astfel, scenele în care președinții de secție au așteptat pe caniculă, pe scările unor spații improprii, sunt efectul dezorganizării primarilor, care ar fi trebuit să ia din timp măsuri corespunzătoare: corturi cu aer condiționat, mai mulți statisticieni.

În ceea ce privește prezența românilor la urne, noutatea ar putea veni din partea autorităților care au rolul de a verifica identitatea votanților, în special a cetățenilor străinilor care au dobândit cetățenia română. De asemenea, buletinul de vot ar putea fi modificat, pentru a deveni mai vizibil pentru alegători și ușor de numărat, spun surse cu rol în organizarea alegerilor, pentru Ziare.com.

Suma uriașă pe care o vor plăti românii pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva pe vreme de pace!"
Suma uriașă pe care o vor plăti românii pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva pe vreme de pace!"
Alegerile organizate de PSD+PNL vor fi cele mai scumpe din istoria României, avertizează analistul Petrișor Peiu, fost consilier al premierilor Adrian Năstase și Radu Vasile. „(...) Ei...
Donald Trump a anunțat planul economic pentru SUA: „Avem mai mult aur lichid decât oricine!". Schimbă strategia pentru UE, TikTok, migranți și crypto
Donald Trump a anunțat planul economic pentru SUA: „Avem mai mult aur lichid decât oricine!". Schimbă strategia pentru UE, TikTok, migranți și crypto
Donald Trump a anunțat prioritățile noului său mandat, în eventualitatea în care va reuși să ajungă din nou la Casa Albă, așa cum o arată sondajele de încredere. Celebrul om de afaceri...
#alegeri 2024, #Toni Grebla, #AEP, #urne, #buletine de vot, #alegeri prezidentiale, #alegeri parlamentare , #alegeri 2024
  1. UPDATE Subprefectul PSD de Călărași a demisionat din funcție după apariția imaginilor compromițătoare. El a fost fotografiat în chiloți, beat și pictat pe față VIDEO FOTO
  2. Liderul dreptei radicale din PE a fost șocat de derapajul lui Șoșoacă. Rareș Bogdan: "S-a întors spre mine și a făcut un gest cu mâna la cap"
  3. Reacția lui Ciolacu la declarațiile lui Dîncu despre remanierea Guvernului: "Data viitoare aș aprecia să știu dinainte"
  4. Vasile Bănescu, despre scandalul făcut de Diana Șoșoacă în PE: "Icoana nu este o armă, ci o fereastră prin care privești și ești privit" VIDEO
  5. Adina Vălean, un europarlamentar care merită urmărit. Portretul făcut româncei de o renumita publicație americană
  6. Ce câștiguri a obținut ministrul Alexandru Rafila la bursă. Creșterile acțiunilor la două companii i-au umflat conturile
  7. Sebastian Burduja, pus la punct de către Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Tânăra generație de politicieni trebuie să oprească furtul generației bătrâne"
  8. Eugen Tomac, despre scandalul făcut de Diana Șoșoacă în PE: "Subuman, expresia a ceea ce vrea Rusia să aducă în Europa"
  9. O nouă modă a fost lansată după tentativa de asasinare a lui Donald Trump. Fanii candidatului au început să facă asta: „Aproape și-a dat viața pentru SUA"
  10. Diana Șoșoacă, dată afară din Parlamentul European. A zbierat și și-a pus botnița: „Ați omorât oameni!" VIDEO