UDMR nu votează comasarea alegerilor: ”Nu e corect față de alegători”

Vineri, 01 Martie 2024, ora 14:11
2292 citiri
UDMR nu votează comasarea alegerilor: ”Nu e corect față de alegători”
Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila FOTO Facebook/ Cseke Attila

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, afirmă vineri că Guvernul subordonează administraţia publică locală intereselor politice dacă adoptă ordonanţa privind comasarea europarlamentarelor cu cele locale, el arătând că traseismul politic nu foloseşte funcţionării administraţiei publice locale.

Guvernul subordonează administraţia publică locală intereselor politice dacă adoptă, în forma publicată, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale. Proiectul de act normativ poate fi declarat neconstituţional”, atrage atenţia liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila.

Prin proiectul de OUG, pus în transparenţă de Ministerul Afacerilor Interne, privind comasarea celor două alegeri în data de 9 iunie, coaliţia schimbă regulile jocului în timpul jocului şi riscă să scadă credibilitatea şi predictibilitatea în administraţia publică locală, a spus senatorul Uniunii, adăugând că acest proiect de act normativ ridică semne de întrebare în ceea ce priveşte constituţionalitatea şi este, evident, motivat politic, încurajând traseismul politic.

”Credibilitatea şi buna funcţionare a serviciului public pentru cetăţeni şi a administraţiei publice locale ar trebui să fie o prioritate”, a declarat Cseke Attila. Reprezentantul UDMR arată că. după cum este cunoscut, alegerile pentru administraţia publică locală s-ar organiza simultan cu alegerile europarlamentare, în 9 iunie, urmând ca actualii primari, viceprimari, consilieri locali şi judeţeni, dar şi preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene să îşi păstreze mandatele până la expirarea acestora în toamnă, chiar dacă se înscriu în alt partid.

În această perioadă de tranziţie, atrage atenţia Cseke Attila, proiectul de act normativ al coaliţiei ar permite traseismul politic, ar permite primarilor să se înscrie dintr-un partid la altul şi să candideze ca membri ai partidului nou ales.

Actul normativ este motivat politic şi nu ajută buna funcţionare a administraţiei publice locale din România. Cine vrea să schimbe partidul, trebuie să îşi asume faptul că de la începutul campaniei electorale şi până la mijlocul lunii octombrie nu mai este primar.

”Nu poţi fi primar liberal şi candidat de primar social-democrat, sau invers, nu este corect faţă de alegători. UDMR nu susţine acest proiect de act normativ şi va vota şi în Parlament în acest sens”, a conchis senatorul UDMR, Cseke Attila.

Ministerul Afacerilor Interne a publicat, în transparenţă decizională, ordonanţa de urgenţă care prevede comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale pe data de 9 iunie.

”Desfăşurarea la aceeaşi data a celor 2 tipuri de scrutin are numeroase beneficii şi poate motiva cetăţeni să se prezinte la urne asigurând o reprezentativitate mai mari a membrilor din România în Parlamentul European, consolidând poziţia României în Uniunea Europeană, prin transmiterea unui semnal clar că îşi doreşte să urmeze poziţia pro-UE şi proiectele pentru dezvoltarea Uniunii pentru toate unităţile administrativ-teritoriale”, arată nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
#alegeri 2024, #comasare alegeri 2024, #UDMR, #Cseke Attila , #alegeri 2024