Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți

Sambata, 13 August 2022, ora 03:05
10973 citiri
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Cel mai probabil alegerile vor avea loc în toamnalui 2022 FOTO Arhivă Ziare.com

La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de înlocuitor, iar cele care au făcut promovează personaje necunoscute sau controversate.

Fostul primar al Sectorului 5 Cristian Popescu Piedone a fost condamnat pe 12 mai la 4 ani de închisoare cu executare în Dosarul Colectiv pentru abuz în serviciu. Totodată, Piedone nu va putea fi ales în funcții publice timp de 5 ani. În prezent, interimatul de la Sectorul 5 este asigurat de către social-democratul Constantin-Ion Melnic, deși anterior Piedone își delegase atribuțiile viceprimarului Mircea Nicolaidis, coleg de partid în PPU-SL. Schimbarea a venit după ce consilierii locali au invalidat decizia lui Piedone și au adoptat un proiect de hotărâre prin care a fost numit Melnic.

Pentru organizarea alegerilor anticipate, prefectul Capitalei Toni Greblă trebuie să trimită o solicitare în acest sens către Guvern, care mai apoi stabilește data exactă a scrutinului. Deocamdată oficialii nu au transmis semne clare cu privire la organizarea alegerilor prea curând. Cu toate astea, o parte dintre candidați au fost anunțați.

PSD încă nu s-a decis

Lupta pentru sectorul 5 va fi una incertă în cazul social-democraților,care încă nu au stabilit un candidat oficial. Vlad Popescu, băiatul lui Cristian Popescu Piedone, ar vrea să candideze pentru funcția lăsată vacantă de tatăl său din partea PSD, însă, conform unor surse politice, există multe voci din partid care se opun. Piedone junior a obținut în decembrie 2020 un mandat de parlamentar pe listele PSD, după o negociere în trei: Cristian Popescu Piedone (tatăl său) – Marcel Ciolacu - Dan Voiculescu.

Vlad Popescu își bazează candidatura pe sprijinul mediatic oferit de trustul lui Dan Voiculescu, precum și pe infrastructura lăsată de către tatăl său. Cu toate astea, ultimul cuvânt de spus îl va avea PSD București, filială condusă de către Gabriela Firea. Aceasta din urmă vrea însă să meargă pe mâna lui Daniel Florea, fostul primar PSD al Sectorului 5. De cealaltă parte, liderul PSD Marcel Ciolacu și l-ar dori candidat pe vicepreședintele PSD Sectoru 1 Alexandru Petrescu.

În urmă cu o lună, pe 28 iunie, Daniel Florea și-a anunțat candidatura la alegerile pentru Sectorul 5, însă fără ca Marcel Ciolacu să-și fi dat acordul. O zi mai târziu, filiala PSD din București a fost în haos și, pentru a discuta despre această situație, consilierii social-democrați au realizat o prezență fizică record la una dintre ședințele de CGMB la care participarea era online. Pentru că nu aveau un alt loc de întâlnire, social-democrații s-au adunat pentru a plănui cum să-i pună bețe în roate lui Daniel Florea.

Din tabăra liberalilor și-a anunțat candidatura vicepreședintele sectorului 5, Mario de Mezzo. Deși acesta a făcut anunțul încă de la finalul lunii mai, filiala liberală încă nu și-a arătat susținerea pentru acesta. La finalul anului 2019, Mario de Mezzo plănuia să candideze din partea liberalilor pentru fotoliul de primar în Slatina. Ultima sută de metri însă partidul săa râzgândit și a pus un alt candidat. Anterior de Mezzo susținea că e convins că va ajunge primar și se prezenta drept „un slătinean la a patra generație”. Pentru a putea candida acesta și-a schimbat și domiciliul la o adresă din Slatina, deși plecase din oraș de 15 ani.

Mario de Mezzo este membru PNL din 2018, activând inițial la PNL Sector 1. Anterior, acesta a mai fost membru PDSR, fiind cooptat în echipa primarului Slatinei de la acea vreme. Înainte de a se implica în politică, de Mezzo a fost jurnalist în presa locală din Slatina. După ce a plecat la București acesta a fost director al fundaţiei Habitat for Humanity România, manager în cadrul Fundaţiei Principesa Margareta a României şi managerul Grupului Editorial ALL, ocupând de asemenea funcţia de preşedinte al Uniunii Editorilor din România. O altă variantă a liberalilor este Cristian Băcanu, care a fost și candidatul dreptei pentru acest sector la alegerile locale din 2020. Atunci acesta a obținut 24,84%, adică cu trei procente mai puțin decât Piedone.

De la „Vara ispitelor” la primărie

USR și-a anunțat candidatul încă de pe 30 mai, în persoana lui Alexandru Dimitriu, fost secretar de stat în Ministerul Justiției și fost concurent la emisiunea tabloid „Vara Ispitelor”. La anunțul candidaturii sale au fost prezenți mai mulți „grei” ai partidului precum președintele USR Cătălin Drulă, președintele USR București Vlad Voiculescu și fostul șef al Senatului Anca Dragu.

Alexandru Dimitriu, omul propus de USR, a fost secretar de stat în ministerul Justiției în perioada în care USR se afla la guvernare, iar în prezent este lider al grupului de consilieri locali USR Sector 5.

Totodată, conform CV-ului personal, Dimitriu a participat în trecut și la emisiunea de tip tabloid „Vara Ispitelor” de la Pro TV, unde a mers alături de prietena sa de la acea vreme, Cosmina Păsărin. Cuplul a devenit cunoscut atunci după ce Păsărin l-a înșelat pe omul propus de USR la Sectorul 5 cu fotomodelul Bogdan Vlădău, în fața camerelor de filmat. După această experiență, Dimitriu și-a finalizat studiile juridice iar în 2015 a luat diploma de doctorat cu calificativul „Summa Cum Laude”.

Înainte de a se înscrie în partidul PLUS, în anul 2019, Dimitriu a fost timp de zece ani membru PNL, în perioada 2003-2013. „Membru fără nicio implicare, respectiv fără a fi candidat intern sau extern pentru vreo funcție”, notează Dimitriu în CV.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#alegeri anticipate, #alegeri sectorul 5, #candidati alegeri sectorul 5, #PSD, #PNL , #stiri alegeri
Comentarii
Poza Maramu1976
Maramu1976
rank 1
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
Ptr *** din spitale, nimic. Ghinion. Ele sunt de stat. Nu priva-